banner913
banner932
banner1012

"Akdeniz’de yaşayan ispermeçet balinaları tehlike altındadır"

banner1020

banner974
"Akdeniz’de yaşayan ispermeçet balinaları tehlike altındadır"

banner971

Kuzey Kıbrıs Kaplumbağaları Koruma Cemiyeti üyesi Deniz Biyoloğu Dr. Robin Snape yaptığı basın açıklamasıyla dün Mağusa Körfezi'nde görülen balinaların türünün İspermeçet Balinaları olduğunu ve bunların daha çok Kıbrıs'ın Güneyinde görüldüğünü kaydetti.İspermeçet balinalarının dünyanın pek çok denizinde görülebileceğine dikkat çeken Snape, Akdeniz’de yaşayan ispermeçet balinaları tehlike altında olduğuna dikkat çekti.

Deniz Biyoloğu Dr. Robin Snape yaptığı basın açıklaması şöyle:

"Kıbrıs’ın güneyinde daha sık görülmesine rağmen Kuzey Kıbrıs’ta çok az gözlenmiş olan İspermeçet Balinaları 14.06.2019 tarihinde Mağusa Körfezi açıklarında gözlendi. Hasan Ekşici, Buğra Kambillili ve Ramadan Kartaş 600-700m açıkta albakor avlamaktayken çektikleri gözlem vidosunu inceledik. Bu vidoedan elde edilen fotoğraflar sayesinde grubun 4 bireyden oluştuğunu belirledik. Ayrıca göç etmektense sosyal bir buluşma davranışı sergilediklerini gözlemledik. Kendileriyle yaptığımız görüşmede bundan daha kalabalık bir grubu gördüklerini ve fakat vidoya hepsini çekemediklerini söyledirler. Bu kayıt çok değerlidir. Paylaşımlarından dolayı bu arkadaşlara çok teşekkür ederiz.

İspermeçet balinaları kalamar ile beslenen balinalardır. Aşırı avlanmaya bağlı olarak azalan balık sayılarına bağlı olarak kalamar sayılarının arttığına dair bulgular vardır. Bu sene genel gözlemlerimiz adamız sularında da benzer bir artışın yaşanmakta olduğuna işaret etmektedir. Belki de bu nedenle sahillerimizde görülmüş olma ihtimalleri yüksektir. Öte yandan her geçen gün denizlerimizde artan tekne sayısına bağlı olarak da bu gözlem yapılmış olabilir.

İspermeçet balinaları dünyanın pek çok denizinde görülebilir. Akdeniz’de yaşayan ispermeçet balinaları tehlike altındadırlar. 16m uzunluğa ulaşabilirler. 2250m derinliğe kadar dalabilirler. Bugüne kadar bilinen en derin dalış kabiliyetine sahip 2. Sıradaki memelilerdir. Dünyadaki en büyük beyne sahiptirler, ergin bireylerin beyni insanınkinin 5 katıdır. Dünyadaki en büyük dişe sahip yırtıcıdırlar. Erkekler üreme dönemi yanlız gezer. Dişiler yavru bakımını birlikte oluşturdukları grup içinde yavrularına bakarlar.

Derneğimiz 2 yıldan beridir deniz canlıları özellikle de deniz memelileri, deniz kaplumbağaları, deniz kuşları, köpek balıkları ve vatozlarla ilgili uzun soluklu bir gözlem çalışması başlatmıştır. Geçen sene ülkemizde bir ilk olarak tüm ülke sınırlarında yelkenli ile gözlemlenen deniz canlılarının sayımı gerçekleştirilmiştir. Bu tür kayıtların yapılan çalışmaya büyük faydası olacaktır. Bu konuda herkesin desteğini bekleriz. Şimdiden teşekkürler..."

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.