banner913
banner932
banner1012

“AİHM’in Joannou davasındaki kararı ciddiye alınmalı”

banner1020

Yağmuralan Derneği Başkanı Esat Mustafa “AİHM’in Joannou davasıyla ilgili kararı ciddiye alınması gereken ve bir uyarı niteliğinde olan çok önemli bir mesaj” diyerek mahkemenin bu davadan sonra TMK etkin bir iç hukuk yolu olup olmadığını sürekli olarak mercek altında tutacağını vurguladı

banner974
“AİHM’in Joannou davasındaki kararı ciddiye alınmalı”

banner971

Yağmuralan Derneği, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)’in Joannou davasıyla ilgili kararının ciddiye alınması gereken ve bir uyarı niteliğinde olan çok önemli bir mesaj olduğunu kaydetti ve mahkemenin  bu davadan sonra Taşınmaz Mal Komisyonu’nun (TMK) etkin bir iç hukuk yolu olup olmadığını sürekli olarak mercek altında tutacağını ifade etti.

İngiltere’de faaliyet gösteren Yağmuralan Derneği’nin Başkanı Esat Mustafa, Kıbrıslı Rumların kurmaya çalıştıkları hukuk tuzağına düşmemek ve toplumsal menfaatleri korumak için, Joannou kararından sonra, AİHM’den ikinci bir karar çıkmasını beklemeden ve komisyonun yargı yetkisi elinden alınmadan, TC ve KKTC yetkililerinin TMK’yı ivedilikle sürdürülebilir bir kurum haline getirmeleri gerektiğini kaydetti.

Mustafa açıklamasında “2008 yılında, Adriani Joannou isimli bir Kıbrıslı Rum mültecinin kuzeydeki taşınmazlarına karşılık tazminat başvurusunda bulunmasından altı yıl sonra 2014’te, TMK’nın etkinliğinin yetersizliğini öne sürerek, Türkiye’ye karşı AİHM’e şikâyet etmesi ve mahkemenin de 12 Aralık 2017 tarihinde bu şikâyeti oybirliği ile kabul etmesi hem Türkiye hem de KKTC yetkililerinin ciddiye alması gereken, vahim bir durumdur” dedi.

Davayla ve AİHM’in kararıyla ilgili ayrıntılı bilgiler veren Mustafa, AİHM’in, Türkiye’nin, Joannou’nun iç hukuk yollarını tüketmediğine ilişkin ön itirazını oybirliği ile reddederek, yargı süreci prosedürünün gereğinden fazla uzatıldığı gerekçesiyle, TMK’nın etkisiz kaldığı saptaması yaptığını belirtti.

Mustafa, kararın alındığı tarihten itibaren üç ay içinde, Türkiye’nin Joannou’ya manevi tazminat için €7,000 Euro artı vergi ve dava masrafları için €6,325 Euro artı vergi ödemesine karar verildiğini de ifade etti.

Türkiye’nin AİHM tarafından kabul gören TMK’nın yaşatılması ve etkin olarak çalıştırılmasından da sorumlu olduğunu belirten Mustafa, Taşınmaz Mal Komisyonu’nun KKTC meclisinin etkin siyasi kararlar alamamasından dolayı finansal sorunlarla karşı karşıya gelerek  son zamanlarda çalışamaz hale getirildiğini de savundu.

Mustafa, KKTC yetkililerine TMK’da yaşanan finansal sorunlara ivedilikle çare bulunması çağrısında bulundu ve TMK’nın  yaşatılması için öneriler sıraladı.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.