banner913
banner932
banner1012

43 yıl sonra cenaze töreni

banner1020

banner974
43 yıl sonra cenaze töreni

banner971

43 yıl önce köyünde bazı Kıbrıslı Rumlar tarafından öldürülen ve Kayıplar Komitesi’nin köyde yaptığı kazılarda kalıntılarına ulaşılan kayıp şehit Salim Hasan Rıfat, dün askeri törenle şehitliğe defnedildi

43 yıl önce 20 Temmuz 1974’te köylüsü bazı Kıbrıslı Rumlar tarafından Peristerona’da öldürülerek “kayıp” edilen ve Kayıplar Komitesi’nin köydeki değirmen civarında yürütmüş olduğu kazılarda kalıntılarına ulaşılan Kayıp Şehit Salim Hasan Rıfat, Lefkoşa İsmail Safa Camii’nde dün kılınan cenaze namazının ardından askeri törenle Lefkoşa Mezarlığı’ndaki şehitliğe defnedildi.

Törende konuşan Şehit Aileleri ve Malül Gaziler Derneği Başkanı Ertan Ersan, 20 yaşında şehit olan Salim Hasan Rıfat’ın cenazesinin özgür topraklarda defnedildiğini söyleyerek, annesi, babası ve kız kardeşinin bugünü göremediğini kaydetti.

Ersan, aradan 43 yıl geçtiğini ve bu sürede yapılan çalışmalar sonucunda birçok kayıbın defnedildiğini vurgulayarak, henüz tespit edilemeyen 903 kayıbın da bir an önce bulunmasını diledi.

Savaşlarda çok büyük acılar çekildiğini ve Adada artık savaş istemediklerini söyleyen Ersan, 14 Ağustos’ta Atlılar ve Muratağa’da şehit edilen Kıbrıslı Türklerin defin işlemlerinin gerçekleştirileceğini ifade etti.
Konuşmanın ardından Salim Hasan Rifat’ın naşı kortej eşliğinde mezar başına taşındı, daha sonra saygı duruşu ve saygı atışı gerçekleştirildi.
Tabutun sarılı olduğu bayrağın asker tarafından şehidin yengesi Gülten Üstüntaş’a teslim edilmesiyle tören sona erdi.

KÖYDE ÇOBANDI…
13 Aralık 1954 Peristerona doğumlu olan Salim Hasan, “kayıp” edildiği zaman henüz 20 yaşına girmemiş bir gençti ve henüz bir yuva kurmaya fırsat bulamamıştı… Köyde çobanlık yapıyordu…

Ayşe Hasan ve Hasan Rifat Mikro’nun (Üstüntaş) dört evladından biri olan Salim Hasan, 20 Temmuz 1974’te köylüsü bazı Kıbrıslı Rumlar tarafından vurularak öldürülmüş ve “kayıp” edilmişti…20 Temmuz 1974 günü davarını köydeki değirmen yakınlarında otlatmaya çıkaran Salim Hasan’ın bu bölgede köylüsü iki Kıbrıslı Rum tarafından öldürüldüğü anlatılmaktaydı.

 Kayıplar Komitesi söz konusu değirmen ve çevresinde çeşitli kazılar yürütmüş ve sonuçta “kayıp” Salim Hasan’dan geride kalanlara ulaşmıştı. Salim Hasan’ın annesi ve babası geçtiğimiz yıllarda vefat etmişler ve evlatlarından geride kalanların bulunduğunu göremedi. Salim Hasan, dört kardeşten üçüncüsüydü. Dört kardeşin en küçüğü olan Tülay Hanım uzun yıllar önce bir trafik kazasında vefat etmişti. Salim Hasan’ın hayatta olan yalnızca iki kardeşi var: Ablası Bahire ve abisi Mustafa Hasan Rifat Üstüntaş…

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.