banner913
banner932
banner1012

Gümrük kapısı!


Adnan IŞIMAN

Adnan IŞIMAN

Okunma 08 Mart 2016, 15:46

“İhracat” “gümrük” gibi kelimeleri ayrı, ayrı veya birlikte her duyduğumda, yıllar önce yaşanan ve şahidi olduğum bir hadise gelir aklıma.

Rahmetli Turgut Özal ın Başbakan olduğu 1980 li yılların ortalarında Kıbrıs ta var olan hükümetle Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti arasında Ticari ve Ekonomik iş birliği anlaşması imzalanır.

Rahmetli Özal Kıbrıs ekonomisinin düzlüğe ve özerk bir yapıda güçlenmesine büyük önem veren bir devlet adamıdır.

Yine o günlerde bilinen yerde Kıbrıs fuarı açılışı yapılır. Açılış rahmetli Kurucu Cumhurbaşkanımız Denktaş tarafından yapılmıştı.

Açılıştan sonra bir araya geldiği sanayici ve iş adamlarının yoğun dert kümesi ile karşılaşır.

Rahmetli Rauf beyin halkla bütünleşme yeteneğini bilmeyen yok sanırım.

Karşılaştığı dert yığını karşısında kısa bir süre önce Ankara da  hükümetler arasında imzalanan iş birliği protokolüyle büyük bir rahatlama yaşanacağını, Kıbrıs ta üretilen malların rahat bir şekilde Mersin Gümrük kapısından geçebileceğini, sanayimize ve ekonomimize bu anlaşmanın büyük katkılar getireceğini söyler ama  iş adamları tereddütlüdür.

O günlerde albüm imalatı yapmakta olan sanayici Mustafa Dülger Cumhurbaşkanımıza hitaben şöyle konuşur.

“Sayın Cumhurbaşkanım, çok güzel söylüyorsunuz, iki hükümet arasında imzalanan anlaşmadan söz ediyorsunuz ama acaba bizim hükümet Mersin gümrüğüyle de bir anlaşma imzaladı mı?”

Denktaş bey böyle bir soru karşısında bocalar “ne imzasıdır bu”diye Dülgere sorar.

Mustafa Dülger devam eder” Cumhurbaşkanım doğrudur, hükümetler düzeyinde bu güne kadar birçok iş birliği anlaşması imzalandı.

Ne var ki TC nin Gümrük mevzuatlarında her hangi bir değişikliğe gidilmedi.

İki hükümet arasında yapılan anlaşma gümrük mevzuatlarına yansıtılmadı. Mersin gümrüğüne Tır dolu malımızla gidip dayandığımızda görevli Gümrükçüye ne söylerseniz söyleyin o masanın üzerinde duran kara kaplı Gümrük yasasına göre hareket eder”

Rahmetli Denktaş bey bu açıklama üzerine “doğru söylersin Mustafa ”dedi ve dalgın yürüyüp gitti.

Tarım, Doğal Kaynaklar Bakanı Şahali Mersin kapısının açık olduğunu söyledi.

 

Hiç kuşkunuz olmasın ne kadar açık olduğunu pek yakında öğreneceğiz! 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.