banner913
banner932
banner1012

'Göç' Yasasına Hücum…


Züleyha KARAMAN

Züleyha KARAMAN

Okunma 26 Ocak 2015, 10:09

Meclisden oy birliği ile geçen Özelleştirme Değişiklik Yasası kapsamında devlette işe alınmalarına karar verilen 68 kişi, oldu 202…

Ercan Havaalanı özelleştirilirken, özel bir düzenleme yapılarak, kötü yönetimden dolayı batan Kıbrıs Türk Hava Yolları (KTHY) çalışanlarının devlette işe alınmaları kararlaştırılmıştı. Ne ballı bir özelleştirme ama!..

İşte o özel düzenleme kapsamında, devlette işe girmemiş olan 68 CAS (Cyprus Airport Services) çalışanı için de geçtiğimiz günlerde KKTC Cumhuriyet Meclisinde oy birliği ile karar alınmış ve Başbakanlık, ilgili CAS çalışanlarının, 5 iş günü içinde, iş başvurusu için Personel Dairesine başvurmalarını istemişti.

Devlette istihdam talebiyle, 68 kişinin başvuru yapması beklenirken bu sayı 202ye çıktı. CASda fiilen çalışanlar da devlette işe girmek için başvuru yaptı.

Adeta, sendikaların “göç yasası” deyip her gün lanet yağdırdığı, “göç” yasasına bir hücum yaşandı.

Sendikaların “göç” yasası adını verdikleri yasa kapsamında, kamuda çalışmak isteyenler, işini bırakıp, başvuru için Başbakanlığa koştu!

Koş vatandaş koş! çalışanların gelirini düşüren, gençleri ülkeden göç ettiren “göç yasası” kapsamında kamuda işe girmeye koş!...

Bu durumda, sendikaların yasayla ilgili onca negatif propagandasına rağmen, kamu da çalışmanın hala avantajlı olduğu ortaya çıktığından, “göç” yasası  yakıştırması düşmüş olmuyor mu!?..

Sendikalar mı halkı yanıltıyor, yoksa, bir işi olduğu halde, kamuda işe girmek için Başbakanlığa koşanların sayısı mı!? 

CAS çalışanlarının kamuda istihdam edilmeleri yönünde tanınan haktan yararlanmak isteyenlerin sayısına bakınca bu yasanın adı artık “kamuda istihdama hücum yasası” olmalı…

 

Gençlerin fırsatını çalmayın

 

Öte yandan CASta filen çalışanların başvuru ile ortaya yeni biri durum çıkmış oluyor.

Devlet, Kıbrıs Türk Hava Yollarının kamburundan bir türlü kurtulamıyor.

Halen CASda çalışanların, devlette işe girmek istemeleri, o “göç” yasasının öcü olmadığını da gösteriyor. Elinizde bir işiniz varken neden devlete girmeye çalışıyorsunuz…

Bırakın da biraz bu ülkenin gençleri devlette işe girsin.

İş sahibi iken gençlerin iş fırsatını çalmayın. İşte o zaman göç oluyor.

Sendikalar, yakında, seçimde geliyor ya,  68 CAS çalışanı dışında devlette işe girmek için başvuranların da kamuya alınması için eyleme başlayacaktır.

Bu durumda sendikalar “göç” ortamını bizzat kendileri desteklemiş olacak. Kamunun ihtiyacı olan kadrolar, son birkaç yıldır, eski KTHY çalışanları ile dolduruluyor ve ne kadar verimli bir istihdam olduğu da ayrı tartışma konusu.

Sendikaların tavrı, eleştirdikleri o “göç” yasını gölgede bırakıyor.

İnsanlar o yasa kapsamında hala daha kamuda işe girmek için akın ediyorsa, her kes oturup bir daha düşünsün.

Bir önceki yazıda, “KTHYnin Anavatanı, Rumların Troykası var” demiştim…

Ekonomik sıkıntıdaki Kıbrıs Rum Hava Yollarının da (Cyprus Airways), KTHY ile aynı kaderi paylaştığını; iki hava yolunun da, yönetim ve yapısal sorunlar, siyasilerin şirketi arpalık olarak kullanması gibi sorunlardan dolayı adım adım kapanmaya gittiğini, KTYH çalışanlarının, Kıbrıs Rum Hava Yolu çalışanlarına göre daha şanslı olduğunu, çünkü, KTHYnin bir Anavatanı olduğunu, işsiz kalan tüm KTHY çalışanları devlette işe alındığını anlatmıştım.

Kamu çalışanlarının haklarını düzenleyen yasası “kötü”, adına “göç” yasası deniyor ama ne hikmetse herkes kamuda çalışmak işin, işini bırakıp koşuyor. 

Başbakan ÖzkanYorgancıoğlu önceki gün BRTde “ ülke ekonomisinde iyiye doğru bir gidiş olduğunu, ekonomide çarkların dönmeye başladığını, halkın bunu hissedeceğini” açıkladı ya, hadi kamuya hücum…

KKTCde, adı  göç” yasası da olsa, kamuda çalışmak hala avantajlı, tabi eski KTHY çalışanlarından kamuya girmeye  fırsat kalırsa…

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.