banner913
banner932
banner1012

Gelecek olan suyun yönetilmesi basit bir iş değildir


Orhan Aydeniz

Orhan Aydeniz

Okunma 15 Eylül 2015, 13:50

İnsanlar, hüsranla karşılaşmamak için, daima geçmişteki olaylardan ve deneyimlerden  ders almalı ve bilimsel gerçeklere göre hareket etmeli.

Modası geçmiş  ideolojik saplantı ve fobilerin etkisi altında kalmak, ne kişilere, ne de halklara ve ülkelere hiçbir şey kazandırmaz.

Siyasi iktidarların ülkemizi popülizm hastalığı nedeniyle başarılı bir şekilde yönetemediği ve halkımızın bozuk düzenden şikayetçi olduğu, inkar edilemeyen açık bir gerçektir.

Hal böyle iken, tümü de herkes tarafından bilinen ve çözümleri de oldukça kolay olan sorunlara el atılmamaktadır.

Örneğin tüm sorunların popülizmden kaynaklandığının bilinmesine karşın, parlamenter sistemden başkanlık sistemine geçilmesi, tartışılmıyor bile .Tek seçim bölgesi ve siyasi partiler yasası çıkarılmıyor, siyasi tercihle yönetici atanmasından vazgeçilmiyor.

Geçmişteki deneyimler ve siyasi iktidarların bilinen yönetim anlayışlarına rağmen, şimdi anavatandan gelecek olan suyu, yönetmek istememiz büyük hatadır.

Dünyada bayrağımızı dalgalandıran Kıbrıs Türk Hava Yollarının batırılması örneğine rağmen, şimdi de dünyada ilk defa uygulanan teknoloji ile deniz altından gelecek olan suyun yönetimine talip olmamız, isabetli bir tutum olamaz.

Her şeyden önce,  getirilecek olan suyun bizim yönetebileceğimizi ileri sürmekve bunun için ısrar etmek, teknik gerçekleri dikkate almamak demektir.

Çünkü, dünyada ilk kez uygulanan bir teknikle getirilecek olan suyun yönetimi, basit ve herkesin yapabileceği bir iş değildir.

 ‘Bilmediğini bilmek en iyisidir.Bilmeyip de bildiğini sanmak tehlikeli bir hastalıktır.(Lau –Tu)

Suyu biz yönetmeliyiz diyen ve bunda ısrar edenler, herhalde suyun kendiliğinden ülkemize geleceğini hayal ediyor.

Her şeyden önce, suyun kaynağı ülkemiz dışında bulunduğuna göre,Türkiyedeki barajdan pompalanması,deniz altındaki borulardan naklinin sağlanması,sürekli izlenmesi,sistemin uzaktan ölçüm ve kontrolü, debi ve basınç ölçümleri,KKTCde isale hattı ve şebekesi üzerindeki ölçümler ve kontroller, herkesin yapabileceği basit bir iş değildir.

Hele denizaltında bulunan boru şebekesindeki durumun gözetim altında tutulması, ve çıkabilecek sorunların saptanıp çözümü gibi konularında, bizim herhangi bir şey yapabilme olanağımız ve gücümüz de yoktur.

Zaten dünyanın her yerinde böyle projeler ilk birkaç yıl, mutlaka sistemi yapan ilgili firma tarafından ve/ veya onun gözetimi altında yönetilir.

Bu nedenle  getirilecek olan suyun ilk birkaç yıl,mutlaka projeyi uygulayan firmanıngözetim ve yardımı ile yönetilmesi şattır.

Suyun yönetilmesinde ve değerlendirilmesinde de, mutlaka konu hakkında bilgi ve deneyimi olan anavatandaki kuruluşların bize yardım etmesine karşı çıkılmak yerine,  yol göstermelerini istemeliyiz .

Kısaca belirtmek gerekirse yararsız tartışmalar bir yana bırakılmalı, ‘Biz yapabiliriz, Biz yönetebiliriz gibi boş ve duygusal söylemler yerine, bize sağlanan bu büyük olanaktan, en iyi nasıl yararlanabileceğimiz üzerinde durmamız,çok daha akılcı ve isabetli olacaktır.

 

‘Kimseden yardım istemeyiz, biz getirilecek suyu nasıl yöneteceğimizi biliriz  diyerek efelenmek, bize hiçbir şey kazandırmaz, aksine kaybımıza sebep olur.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.