banner913
banner932
banner1012

Gaziler Gününüz kutlu olsun


Metin FAHRİOĞLU

Metin FAHRİOĞLU

Okunma 19 Eylül 2015, 11:17

 

Gazi, vatan  sevgisinin bir sembolüdür.  Bilindiği gibi , Muharip Gazi , harbe katılıp da  , harpten sağ olarak dönen  savaşmış kahramanlar olup Gazilik ünvanı devlet tarafından verilmektedir.

En büyük Gazi, bu ünvanı 19 Eylül 1921 tarihinde  TBMMnin kararı ile  alan  Türk vatanının kurtarıcısı, Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu  Gazi Mustafa Kemal Atatürktür.2002de çıkartılan yasa ile de 19 Eylül günü ‘Gaziler Günü olarak kabul edilmektedir.

13 Eylül 1921de  kazanılan  Sakarya Zaferinin  hemen ardından , 14-15 Eylül  gecesi  , Batı  Cephesi Kumandanı İsmet Paşa ile Genel Kurmay Başkanı  Fevzi paşa , Edirne ve  Kozan Milletvekilleri sıfatıyla  Büyük Millet Meclisi Reisliğine cepheden telgrafla şu öneriyi göndermişti:

“Bizzat muharebe meydanındaki tedbiriyle muzafferiyetin amil ve müessiri olmuş Başkumandan Mustafa Kemal Paşa  hazretlerine Müşirlik rütbesi  Gazilik ünvanı tevcihini teklif  ve istirham ederiz.  Büyük Millet  Meclisinin bu  teveccühünün milletimiz tarafından doğrudan   doğruya  bütün orduya  müteveccih  bir eser-i takdir ve taltif  olacağı kanaatinde bulunduğumuzu arz eyleriz”  deniliyordu.

Sakarya Meydan Muharebesinin   kazanılmasından sonra 19 Eylül  1921  tarihinde   Büyük Millet  Meclisince  Başkomutan Mustafa kemal Atatürke “mareşal” rütbesi ile “Gazi” ünvanı verilmiştir.

Gaziliğin devlet ve millet nezdindeki en büyük önemi, ulu önder Mustafa Kemal Atatürkün 19 Eylül 1821de TBMM tarafından gazilik ünvanı tevcih edilmesi üzerine söylediği  şu ifadeler yer almaktadır.

“Kahraman Türk ordusu , sizin kahramanlığınızla kazanılan büyük zaferin millet tarafından takdime delalet eden bu unvan ve rütbeye ancak size izafe ederek bütün  askerlik hayatımın  en büyük  iftiharı olarak taşıyacağım.  Milli bağımsızlığımızı , vatanın milleti ile bölünmez bütünlüğünü muhafaza etmek maksadıyla  vatanımızın her karış toprağına kanlarını  akıtan , Türk  tarihine altın sayfalar yazdıran gazilerimizin , can veren şehitlerimizin hatıralarını yüceltmek , onlara  olan minnet ve şükran duygularımızı ifade etmek milli görevimizdir.

Vatanımızın kurtuluşunda düşmanla amansız mücadele eden malül  veya gazi olarak hayat mücadelesi veren bu değerli   şahıslara sahip çıkmak ve onlara saygılı olmak milletimizin tarihine ve mazisine bağlılığın ifadesidir.”

Gazi Mustafa Kemalin bu sözleri gazilerimizin  tescil edilmiş en büyük gurur ve teminatıdır.  Bu ayni zamanda  Mustafa Kemal Atatürkün bir vasiyeti olarak kabul edilebilir.

Kahramanlık  günlerini şehitlerimize ve gazilerimize borçluyuz.   Destanlar yaratan şehit ve gaziler tek tek birer onur abidemizdir.

Vatan uğruna ölümü göze alan kahraman Türk ordusu daha sonra  barışı korumak için  görev almıştır. 1950-1953 yılları arasında barış için Korede savaşmıştır. 1974 yılında Kıbrıs Türk halkını yok olmaktan kurtarmak için “Kıbrıs Barış Harekatı”  gerçekleştirilmiştir. Yine Mehmetçik, Bosna-Hersek , Somali, ve Kosovaya barış Gücü olarak BM kararlarıyla gitmiştir.

Bugün; Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından  Başkomutan  ve Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürke Gazilik ve Mareşallik  rütbesinin verilişinin 94üncü yıl dönümü nedeniyle  anavatanımız Türkiyede, Korede  ve KKTCnin  her karış toprağında kanlarını akıtarak şanlı tarihimize  altın sayfalar kazandıran  gazilerimizin  19 Eylül Gaziler Gününü anmanın  gururunu yaşıyoruz.

Bugün bu topraklarda ay yıldızlı bayraklarımız altında özgür ve egemen olarak yaşıyorsak , 32 yıllık bağımsız ve egemen bir devletimiz varsa bunu Mücahit halkımıza, Mücahitlerimize ve Mücahidelerimize , aziz şehitlerimize, kahraman Mehmetçiğimize ve  gazilerimize borçluyuz, anavatanımıza borçluyuz….

 

Bu vesileyle başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşları olmak üzere ,  vatan için toprağa düşen tüm şehitlerimizin ve ebediyete intikal eden  gazilerimizin manevi huzurlarında  saygıyla eğiliyor  onları  şükranla anıyor ve hayatta olan gazilerimizi saygıyla selamlıyorum…..

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.