banner913
banner932
banner1012

Yıldırım’da geri dönüşüm projesi hayat buldu

banner1020

Yıldırım Kadınlar Derneği bünyesinde yürütülen “Geri Dönüşüm ve Temiz Su” temalı proje çerçevesinde gerek ilkokul içerisine gerekse köyün çeşitli noktalarına atık üniteleri yerleştirildi ve köy halkı ile çocuklar bilgilendirildi

banner974
Yıldırım’da geri dönüşüm projesi hayat buldu

banner971

"Avrupa Birliği’nin Kıbrıslı Sivil Toplum Harekette V. Hibe Programı kapsamında finanse ettiği; Mağusa Kültür Derneği ve Yeşil Mağusa Derneği’nin yürütmüş olduğu “Mağusalılar Temiz Sulak Alanları Savunuyor” projesi altında açılan Çevre ve Sulak Alanlar temalı küçük hibe programı çerçevesinde Yıldırım Kadınlar Derneği olarak yürütülen ‘Geri Dönüşüm ve Temiz Su’ temalı proje Yıldırım köyü halkıyla buluştu.

Proje ile ilgili olarak Yıldırım Kadınlar Derneği’nin girişimleriyle başta Yıldırım’daki İlkokula atık üniteleri konulurken, köyün ana caddesi üzerine ve çay bahçesine de bu ünitelerden yerleştirildi. 

Bu proje faaliyetleri kapsamında köy halkına atık yönetimi ve tüm atık türlerinin su kaynaklarına ve dolayısı ile flora-fauna ve insan üzerindeki olumsuz etkileri hakkında bilgilendirilme yapıldı.

Bu kapsamda yöre halkı geri dönüşüm atık üniteleri kazanırken, yetişkinler ve ilkokul çocukları olmak üzere bireyler Bahçeşehir Kıbrıs Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölüm başkanı Yrd. Doç. Dr. Beste Çubukçuoğlu’nun verdiği atık yönetiminin önemi ve projenin uygulanabilmesi için dikkat edilecek hususlar başlıklı eğitimler serisiyle geri dönüşüm hakkında bilgi ve farkındalıklara sahip oldu.

Yıldırım Kadınlar Derneği bünyesinde yürütülen bu çalışmalar konusunda geçtiğimiz günlerde Yıldırım’daki Yıldırım-Akova İlkokulu’nda kurulan atık ünitelerinin tanıtımı ve Yrd. Doç. Dr. Beste Çubukçuoğlu’nun öğrencilere sunumu yapıldı.

Bu etkinlikte konuşan Yıldırım Kadınlar Derneği Başkanı şengül Tosunoğlu; bu projeyle birlikte hedeflenenin kadın bireylerin atık yönetimi hususunda başı çekmesi olduğunu ifade ederek katı atık yönetiminin bir sistem halinde toplumun günlük yaşantısına entegre edilmesinin sağlanmış olduğunu belirtti. Tosunoğlu, ayrıca böyle bir projenin köylerinde başarıyla uygulamaya konulmasından duyduğu mutluluğu dile getirirken, bu projenin örnek teşkil etmesini ve atık yönetimi ve geri dönüşüm bilincinin tüm ülke geneline yayılmasını temenni ettiklerini dile getirdi.

Etkinlikte konuşan Yıldırım-Akova İlkokulu Müdüresi Neriman Vamık, ayni hibe programı çerçevesinde okulda öğürencilerin ‘kültürümüzü yaşayarak öğrenmesi’ projesi kapsamında bahçe kurularak burada Kıbrıs’a özgü ağaçlar ve çeşitli sebzeler yetiştirmeye başladıklarını belirtti.

Okula kurulan katı atık ayrıştırma ünitelerinin de çok önemli bir proje olduğunu söyleyen Vamık, öğrencilerin küçük yaştan katı atıkları çevreye bırakmamayı öğreneceklerini vurguladı. 

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.