banner913
banner932
banner1012

Liderler suçlama oyununu hemen bir kenara bırakmalı

banner1020

İki Toplumlu Barış İnisiyatifi-Birleşik Kıbrıs, 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle yayımladığı mesajda, iki toplumlu, iki bölgeli bir federasyon çatısı altında Kıbrıs’ın yeniden birleştirilmesine yönelik tüm çabalara odaklanılması çağrısı yaparak siyasi liderlerden, “karşılıklı suçlama oyununu” hemen bir kenara bırakmaları talep etti

banner974
Liderler suçlama oyununu hemen bir kenara bırakmalı

banner971

Yarın 1 Eylül Dünya Barış Günü…
Gün nedeniyle yarın saat 10.30’da Ledra Palace ara bölgesindeki Dayanışma Evi’nde iki toplumlu basın toplantısı düzenlenecek.
Bağımsızlık Yolu ve Baraka da, 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde ortak eylem yapıyor. İki örgütün çağrısıyla yarın akşam saat 20.30’da Lefkoşa Kuğulu Park’ta başlayacak yürüyüş, Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde sona erecek.
İKİ TOPLUMLU BARIŞ İNİSİYATİFİ – BİRLEŞİK KIBRIS:"HAYALLERİMİZİ GERÇEKLEŞTİRMEYE ÇAĞIRIYORUZ”
İki Toplumlu Barış İnisiyatifi-Birleşik Kıbrıs, 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle yayımladığı mesajda, iki toplumlu, iki bölgeli bir federasyon çatısı altında Kıbrıs’ın yeniden birleştirilmesine yönelik tüm çabalara odaklanılması çağrısı yaptı.
“Türkiye, Yunanistan, İngiltere ve diğer yerlerdeki tüm demokratik ve barış seven güçleri hayallerimizi gerçekleştirmeye çağırıyoruz: Kıbrıs bölünmeyecek; Kıbrıs sorunu acilen çözülmelidir!” denilen mesajda, BM’nin de daha aktif olması istendi.
İkinci Dünya Savaşı'nı başlatan ve milyonlarca insanın ölümüne ve kitlesel bir yıkıma neden olan Polonya'daki Nazi işgalini anma günü olan bugünde sendikalar, sivil toplum hareketleri ve tüm dünyada mücadele veren insanların hiçbir şey yapmadan duramayacağı vurgulanan mesajda, “Zorluklar ve ani tehlikeler bize, sonu karanlık olan bu yoldan geri dönmemiz için kararlılıkla ve eyleme geçmek için, bir araya gelmemiz gerektiğini göstermektedir” denildi.
Kıbrıs ve bölgesindeki gelişmelere işaret edilerek yakın tarihin en ölümcül dönemine tanık olunduğu kaydedilen mesajda, “Savaşlar, bölünmeler, askeri müdahaleler, nefretin milliyetçi ve köktendinci ideolojileri, stratejik bölgelerle petrol ve enerji rezervlerini kontrol altına alma amacı güden yozlaşmış ve baskıcı rejimler milyonlarca insanın ölümüne, sefalet ve yıkıma yol açarak binlerce kişiyi yurt dışında sığınma talebinde bulunmaya zorlamaktadır. Bu durumdan fayda sağlayan yegane kişiler ise halklara zulüm edenler, sömürücüler, rantçılar ve silah tüccarlarıdır” ifadelerine yer verildi.
İki Toplumlu Barış İnisiyatifi – Birleşik Kıbrıs’ın, PEO, DEV-İŞ, KTAMS, KTÖS, KTOEÖS, BES, KOOP-SEN, DAÜ-SEN’in yaptığı ortak çağrıya olumlu cevap vererek, etkin görüşme sürecinin acilen yeniden başlatılması için, çözüm ve ülkenin yeniden birleşmesi için toplu olarak seslerini yükselterek çağrıda bulunduğu vurgulanan mesajda, Kıbrıs müzakerelerinin sonuçsuz kalmasından duyulan hayal kırıklığı ve “bölünmenin gitgide kalıcılaşması tehlikesine” işaret edildi.
“LİDERLER SUÇLAMA OYUNUNU HEMEN BİR KENARA BIRAKMALI”
İsviçre’deki konferansta çözüm için gerekli tüm kilit unsurların bir adım mesafesinde olduğu ancak liderlerin geriye kalan boşlukları dolduracak siyasi iradeyi göstermede kabul edilemez bir biçimde yetersiz kaldıkları ileri sürülen açıklamada, siyasi liderlerden, “karşılıklı suçlama oyununu” hemen bir kenara bırakmaları talep edildi.
“ŞİMDİ KARAR VERME ZAMANI”
Liderlerin gereken ciddiyeti, bağlılığı ve liderliği göstermeleri istenen mesajda “Çözümle ilgili tüm konular tartışıldı; şimdi karar vermenin zamanı geldi. Liderlerin - muhtemelen, her iki toplumdaki bölünmeden taraf olan güçleri seçimlerle ilgili olarak ya da diğer politik nedenlerle yatıştırmak için - ayaklarını sürüyecek ya da anlaşma mümkün değilmiş gibi davranacak hiçbir bahaneleri kalmamıştır” denildi.
İki Toplumlu Barış İnisiyatifi-Birleşik Kıbrıs’ın Dünya Barış Günü mesajında, Kıbrıs'taki barış ve çözüm güçlerine, işbirliği ve acil görevler hakkında diyaloğu artırma çağrısına da yer verilerek çözüm için genel çerçeve bulunduğu ancak süreci ve güven inşa etmeyi tartışmak gerektiği kaydedildi.
Mesajda şu ifadeler yer aldı:
“Bu amaçla, Kıbrıs toplumunun, siyasi partilerin, grupların, sivil toplum hareketlerinin ve inisiyatiflerin, istikrarlı bir bölünmeyi önlemeye yönelik her zamankinden daha fazla çalışmak için, acilen aktif bir şekilde sürece katılımlarını talep ediyoruz.”
BM’YE “DAHA AKTİF OL” ÇAĞRISI
İki Toplumlu Barış İnisiyatifi-Birleşik Kıbrıs’ın mesajında, BM’ye, tüm uluslararası aktörlere, özellikle de Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’ne kişisel olarak, bir çözüm bulmak için çabalarını daha aktif bir şekilde sürdürme çağrısı da yer aldı.
“Yaşanan açmaz, farklılıkları derinleştireceğinden ve çatışmayı bileyeceğinden ötürü, anlaşma için gerekli ivmeyi yeniden yakalamak için acilen yeni bir inisiyatif almasını istiyoruz” denilen mesaja, şöyle devam edildi:
“Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’ni, Crans-Montana deneyiminden yola çıkarak kolaylaştırıcı rolünü almaya ve açmazı ortadan kaldırmanın yollarını aramaya çağırıyoruz.
Görüşmelerde çözüm bulunması için kararlı olan sivil toplumun aktif katılımı için yeni bir süreç önermekteyiz ve bu nedenle özel öneriler doğrultusunda çalışıyoruz.
Çözüm çabalarımızı yoğunlaştırmayı taahhüt eder ve bir sonraki adımları önermeden önce istişare süreçlerini üstleneceğimizi belirtiriz. Bölünme sürecinin sona ermesini talep etmek için Kıbrıslılar harekete geçirilmelidir! Her iki toplumun da yararı için, İki Toplumlu, İki Bölgeli bir Federasyon çatısında Kıbrıs'ın yeniden birleştirilmesine yönelik olan tüm çabalara odaklanalım! Dolayısıyla, Türkiye, Yunanistan, İngiltere ve diğer yerlerdeki tüm demokratik ve barış seven güçleri hayallerimizi gerçekleştirmeye çağırıyoruz: Kıbrıs bölünmeyecek; Kıbrıs sorunu acilen çözülmelidir!”


 

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.