banner913
banner932
banner1012

“Geçmiş unutulmamalı”

banner1020

Larnaka bölgesinde 1963-1974 yılları arasında verilen varoluş mücadelesinde şehit olanlar, İskele’de düzenlenen törenle anıldı

banner974
“Geçmiş unutulmamalı”

banner971

Milli Mücadele yıllarında, Larnaka Sancağına Bağlı yerleşim birimlerinde Kıbrıs Türkünü koruma mücadelesi verirken şehit düşenler ve bu mücadele sırasında kayıp olanlar dün İskele 'de Larnaka Şehitler anıtı önünde düzenlenen törenle anıldı.

Törende anıta çelenkler konuldu, saygı marşı eşliğinde saygı duruşu ve saygı atışı yapıldı; İstiklal Marşı okundu, konuşmalar yapıldı, dua okundu.
İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu törende yaptığı konuşmada, Rum ve Yunan ikilisinin Enosis hayaline karşı verilen mücadelede Larnaka ve Larnaka’ya bağlı yerleşim yerlerinde toplam 173 şehit verildiğini vurguladı.
Sadıkoğlu, “Geçmiş unutulmamalıdır çünkü şu anda başımızı yastığa rahat koyabiliyorsak kahraman şehitlerimizin ve gazilerimizin ay yıldızlı bayrağımız için verdiği mücadele sayesindedir” dedi ve şehitlere rahmet diledi.
TMT Mücahitler Derneği İskele Şube Başkanı Ali Abdurrahmanoğlu ise yaptığı konuşmada, “Larnaka; civarında 8 Türk köyü, 12 karma köy, 43 Rum köyü bulunan bir kasaba idi. Bu köylerde 55 bin Rum’a karşılık 15 bin Türk her yerleşim biriminde mücadele etmiştir” dedi.
Larnaka, Goşşi, Geçitkale-Boğaziçi, Aleminyo, Taşkent ve Terazi köylerinde yaşanan olaylar hakkında bilgi veren Abdurrahmanoğlu, Larnaka kazası ve köylerinde çok acılar yaşandığını, pek çok köy halkının göç ettiğini, Rumların saldırılarına, 3-5 köy halkının bir yerde toplanıp karşı koyduğunu anlattı.
Şehit İlker Karter İlkokulu öğrencisi Can Pergamalı’nın “23 Aralık Demeyin Bana”, İskele Ticaret Lisesi öğrencisi Edanur Karakaş’ın “Kanlı Zülüm”, Bekirpaşa Lisesi öğrencisi Nilgün Esin Çıtak’ın “Canbolat Gibi” adlı şiirleri okduğu törenin sonunda şehitler için dua okundu.
21-25 Aralık Milli Mücadele ve Şehitler Haftası çerçevesinde Kumsal Şehitleri bugün, Küçükkaymaklı Şehitleri ise Pazartesi günü törenlerle anılacak.
 

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.