banner913
banner932
banner1012

Ermeni soykırım iddiaları ve gerçekler


Metin FAHRİOĞLU

Metin FAHRİOĞLU

Okunma 01 Mayıs 2016, 13:09

Ermeni sorunu, 1878 tarihli Berlin Anlaşması sonrası  İngiltere ve Rusyanın   kendi emperyalist amaçları   doğrultusunda Ermenileri kışkırtmalarıyla başlamıştır.   Diğer yandan Fransa başta olmak üzere ABD ve Ermeni Sorununun  ortaya çıkmasında  ve gelişmesinde  rol oynayan  devletlerdir.

Ermeni ayaklanmalarının temel nedeni, Batılı Devletler ile Rusyanın Ermeni Kilisesi  ve Komiteleri ile işbirliği yaparak  Osmanlı İmparatorluğunu parçalamak istemeleriydi. Bu çerçevede tarihteErmeni ayaklanmalarını şöyle sıralayabiliriz: Van(1880), Erzurum (1890) , Zetun ve Van Bölgeleri (1895) , Trabzon,Erzurum,Harput,Diyarbakır,Sivas,Antep,Maraş (1895), Osmanlı Bankası Baskını (1896), Van (1896), Sasun (1904), Adana (1909), Kayseri,Zeytun,Erzurum (1914), Van,Bitlis,Muş,Diyarbakır,Elazığ, Erzurum, Sivas,  Trabzon, Ankara, Adana, Urfa, İzmit, İzmir, İstanbul, Maraş, Antep, Halep (1915).

1.Dünya harbine gelindiğinde Doğu illerindeki Ermeniler İtilaf Devletleri ile birlik olmuş ve cephe gerisinde Türk halkına karşı saldırı ve katliamlarda bulunmuşlardır.

Osmanlı Devleti 24 Nisan 1915de Ermeni Komitelerini kapatmış ve yöneticilerinden 2345 kişiyi “Devlet aleyhine faaliyette bulunmak suçundan tutuklamıştır. Ermenilerin  her yıl “Ermeni Soykırımının Yıldönümü” diye andıkları 24 Nisan , işte bu 2345 Komitecinin tutuklandığı tarihtir ve tehcirle alakalı değildir.

1915te Bitlis, Muş, Diyarbakır ve  Elazığdaki Ermeni isyan ve terör faaliyetleri hız kazanmış, ayrıca Erzurum, Sivas, Trabzon, Ankara, Adana  Urfa , İzmit, İstanbul, Maraş, Antep ve daha birçok yerde Ermeni isyan ve terör olayları yaşanmıştır. Mayıs 1915de Van işgal edilmiş ve 20 000nin üzerinde Müslüman katledilmiştir. Bütün bu olaylar üzerine  Osmanlı Devleti , iç güvenliği sağlamak ve cephe gerisini güven altına almak amacıyla 27 Mayıs 1915 tarihinde “Tehcir Kanunu” olarak anılan   “Sevk ve İskan Kanunu”nu çıkarmıştır.

Atatürk 1 Mart 1922de TBMMnin  açış konuşmasında “Ermeni Meselesinin  Ermeni milletinin  gerçek çıkarlarından ziyade dünya kapitalistlerinin ekonomik çıkarlarına  göre  halledilmek istenen  bir mesele olduğunu söylemiştir.  Nutukta ise Doğu Anadoluda bir Ermeni Devleti kurulması projesinin 24 Temmuz 1923 tarihli Lozan Anlaşmasında   ortadan kaldırıldığını belirtmiştir.

Ne var ki Ermeni sorunu , başta bu sorunun ortaya  çıkmasında ve gelişmesinde rol oynayan devletler olmak üzere  onların güdümündeki Ermeni Diasporası tarafından hep canlı tutulmuştur.

Ermeni çetecileri, 1924-1927 yılları arasında Atatürke karşı bir dizi suikast hazırlamışlar , ancak emellerine ulaşamamışlardır.

Ermeni terör örgütleri tarafından 1973ten itibaren 11 yıl içinde 42 Türk diplomat ve yurt dışı görevlisi ile 4 yabancı uyruklu kişi öldürülmüş, Türk ve yabancı  birçok kişi de yaralanmıştır.  Ermeni terörü 1985de Fransadaki Orly katliamı sonrasında durdurulmuştur.

1980lerin ortalarından itibaren Ermeni terörünün yerini  “Ermeni Tasarıları” almış , Ermeniler pek çok ülke parlamentolarından sözde “Soykırım Yasa tasarıları” çıkartmayı başarmışlardır. Diğer yandan Türk düşmanlığının simgesi “Ermeni Soykırım Anıtları” dikme  kampanyası pek çok ülkede  1960lardan beri devam etmektedir.

Soykırım, 1948 tarihli Birleşmiş Milletler (BM) Sözleşmesi ile düzenlenen  uluslararası bir suçtur. Bu sözleşmede  “ulusal, etnik, ırksal ya da dinsel bir grubun kısmen veya tamamen gerçek kişiler tarafından ortadan kaldırılması” olarak tanımlanmıştır.

Soykırım konusunda Türkiye aleyhine verilmiş ulusal ya da  uluslararası hiçbir yargı kararı yoktur. Avrupa Adalet Divanı “Ermeni Soykırımını tanıyan parlamento  kararlarının   “siyasi nitelik taşıdığına , hukuki hiçbir geçerliliğinin   bulunmadığına” hükmetmiştir. Uluslararası Adalet Divanı da  “Yabancı ülkelerdeki yerel mahkemelerin başka ülkeleri yargılamalarının uluslararası hukukun ihlali anlamına   geldiğini  belirtmiştir.

 

Ermenilerin Osmanlı Devleti topraklarında etnik temizliğe maruz kaldıkları iddiası , uydurma olup tarih ve hukuki dayanaktan yoksundur.Osmanlı Devleti, hiçbir zaman , hiçbir topluma karşı soykırım yapmamıştır.Kaynak : Ermeni İddiaları ve Gerçekler , add.orgtr/medyay/eivg.pdf

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.