banner913
banner932
banner1012

Erenköy Direnişimizin 51'nci yıl dönümünde


Metin FAHRİOĞLU

Metin FAHRİOĞLU

Okunma 10 Ağustos 2015, 10:48

 

Kıbrıs Türk halkının milli mücadelesinde önemli bir yeri olan Şanlı Erenköy Direnişi ve bu direnişte şehit düşenler dün Erenköyde düzenlenen törenlerle anıldı.Kıbrıs Türk halkının kaderinin değişmesinde bir dönüm noktası olan  Erenköy   Destanını  yaratan şehitlerimizi ve gazilerimizi direnişimizin 51nci  yıl dönümünde saygıyla selamlıyorum .

Erenköy Direnişi, Kıbrıs Türk halkının Varoluş  ve Özgürlük Mücadelesinin  dönüm  noktalarından biridir. Erenköy  Direnişi, Kıbrıs Türk Halkının  Milli  Mücadele tarihinde  , özgürlüğün ve  kararlılığın onurlu bir göstergesidir.  

Erenköy           Direnişi;  bir kahramanlık öyküsüdür. Öğrenimlerini    yarıda bırakarak varoluş müdafaasına koşan üniversite gençliğinin  Mukavemetçi Erenköy halkı   ile  bütünleşerek gerçekleştirdiği  Erenköy Direnişi  ; Kıbrıs Türk Halkının   hiçbir şart altında  esareti kabul etmeyeceğinin göstergesidir.

21 Aralık 1963 Kanlı-Noel saldırılarıyla uygulamaya konulan Akritas Planının temelinde bir oldu bitti ile  Kıbrısı Yunanistana                         bağlamak , Kıbrısı Yunan yapmak vardı. 21 Aralık Kanlı-Noel saldırıları ilerleyen günlerde tüm adaya yayılmaya başlar.

 Nisan 1964de Anavatanımız Türkiyede yüksek tahsilde bulunan 497 üniversite öğrencisi  ve İngilterede öğrenci  veya işçi olan   71  gencimiz olmak üzere toplam 568 kişi  önceleri botlarla daha sonraları hücumbotlarla Erenköye çıktılar.Yüksek Öğrenim gençliğinin bu hareketi, Kıbrıs Türk halkının Rum-Yunan  ikilisinin  saldırılarına  boyun eğmeyeceğinin bir göstergesiydi.

Yurt dışındaki üniversiteli gençlerimizin  , ulusal varoluş savaşımıza katılarak Erenköy bölge halkı ile  birlikte  gerçekleştirdikleri Erenköy direnişinin ,  Kıbrıs Türk halkının  20 Temmuz  1974 Barış Harekatına ulaşmasında  ve KKTCnin kuruluşuna giden yolda  önemli bir yeri vardır.Erenköye çıkan 568 kadar öğrenci ; Mansura, Bozdağ, Süleymaniye, Alevkaya, Bozdağ ve Erenköylü toplam 200 kadar mücahidimizle birlikte direnmek azminde ve kararındaydı. Zaten tahsillerini de bu vatan topraklarının müdafaası için  bu amaçla yarıda bırakmışlardı. Onların Erenköye çıkışlarından anne ve babaları bile habersizdi….

Rumların Erenköye yönelik ilk saldırıları 25 Nisan 1964de başlar. 9 Haziran 1964de EOKA lideri E. Alb Grivas Kıbrısa gelir ve Yunan Generali ile birlikte Erenköye saldıracak birliklerin başına getirilir.  Grivasa bağlı bu birlikler 1 Ağustos 1964de Erenköye saldırıya geçtiler. Hedefleri, önemli bir köprü başı olarak gördükleri Erenköy ve  bölgesini ele geçirmek ve oradaki  Türkleri denize dökmek ve de  Kıbrıs Türk halkının  Türkiyeye çıkış kapısını kapatmaktı.

2 Ağustos 1964de Rum saldırılarının şiddeti artar. Bu arada Ocak 1964de Londra Konferansına      katıldıktan sonra adaya girmesi engellenen          o günün Türk Cemaat Meclisi Başkanı Rauf  Denktaş  ve  TMTnin ilk Bayraktarı   Rıza  Vuruşkan  emekli olmasına rağmen  Erenköy direnişimizi dünyaya duyurmak için  bazı gazetecilerle birlikte Erenköye çıkmışlardı…

8 Ağustos 1964de Rumlar yaklaşık 12 bin asker ve yüksek atış gücüne sahip silahlarla Erenköye karşı taarruza geçtiler. Rum saldırıları ve taarruzlarında artık sona gelinmişti.

Komutanımız Riza Vuruşkan  Ankaraya  son mesajını çekmiş ve “Vatan Sağ Olsun” demişti. Akşamüzeri iki  Türk savaş Uçağı  stratejik Rum  hedeflerini bombalar. Bu sırada Yzb. Cengiz Topelin uçağı isabet aldı. Paraşütle sağ olarak atlamayı başaran Yzb. Cengiz Topel işkence ile şehit edildi .

8 Ağustos çok önemli bir gündür. 8 Ağustos 1964de Erenköyde bir avuç mücahidimiz güçlü Rum kuvvetleri arasında şiddetli çarpışmalar yer alırken Türk savaş uçakları Dillirgaya ilk kez etkili bir müdahalede bulunuyordu. O günde Rum mevzilerine bombalar yağdırılmıştır. Erenköy, Erenköy  olalı böylesini görmemişti.

8 Ağustos 1964 akşamı Türkiye Cumhuriyeti  Başbakanı rahmeti  İsmet İnönü  Rumlara çağrıda bulunarak ciddi uyarılarda bulunmuş ve muhasaranın kaldırılmasını  ve bölgedeki Türk köylerinin işgaline son verilmesini istemiş, aksi taktirde Türk uçaklarının bombardımanın kesintisiz süreceğini ifade etmişti.Buna karşın saldırılar devam ediyor ve o çok sabırlı İsmet İnönünün  sabrını taşırıyorlardı…

Rum-Yunan  Askeri Birlikleri 9  Ağustos günü saldırılarına daha  yoğun bir şekilde devam  ederler. Bunun üzerine  9 Ağustosda  saat 13.05de itibaren  Türk Savaş Uçakları  yeri göğü inletti.9 Ağustos günü Türkiye 64 savaş uçağının katıldığı       hava saldırısıyla gençlerimizin ve bölge halkının katledilmesine dur denildi.Türkiyenin bu müdahalesiyle Rum-Yunan askerleri geri çekilmek durumunda kaldılar.10 Ağustosta ateş-kes ilan edildi.

Erenköyde yaşananların Kıbrıs Türk mücadele tarihi açısından büyük önemi vardır.Erenköy direnişi ile Kıbrıs Türk halkı  Kıbrısın Yunan adası haline gelmesine canı ve kanı pahasına izin vermeyeceğini göstermiştir.

Bu müdahalesiyle anavatanımız Kıbrıs Türk halkını özgürlük mücadelesinde yalnız bırakmayacağını ve gerekirse  savaşacağının mesajını veriyordu.

Kıbrısta Türk varlığını sürdürebilmek için örgütlenerek şanlı bir mücadele  veren TMTnin başarıya ulaşmasında Erenköyün ayrı bir önemi vardır. Erenköy, Kıbrıs Türk halkının silahlanmasında üs görevi üslenmiş bir beldemizdi….

 “Erenköy” , ya da “Dillirga” denildi mi , “Bereketçilerin anımsanmaması olanaksız.Çünkü onlar , Dillirganın gerçek destanını 1950li yılların ikinci yarısında canları ve kanları pahasına yazmaya koyulmuşlardı.  Dillirgalı Vehbi  ve Celal Mahmutoğlu kardeşlerin bereketçiler efsanesinde özel bir yeri vardır. Tüm Bereketçilerimiz Kıbrıs Türk halkının ulusal varoluş mücadelesine adını altın harflerle kazıyan milli kahramanlarımızdır…..

 

Şanlı Erenköy Mücahidi ve bereketçilerimiz , görevlerini yerine getirmenin huzuru      içinde bizden bir tek şey istemektedirler!… Milli Mücadelemizin nasıl ve hangi koşullarda  verildiğinin, devletimizin kuruluşuna giden yolda yaşananların ve bugünkü özgürlük  ortamına nasıl gelindiğinin çok iyi  bilinmesi ve KKTCne sahip çıkılmasıdır….KKTCnin tanınması ve tanıtılmasının sağlanmasıdır…

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.