banner913
banner932
banner1012

Enosis’i kutlama yetkisi bu kez Rum Eğitim Bakanlığına verilmek istenirken


Metin FAHRİOĞLU

Metin FAHRİOĞLU

Okunma 24 Mart 2017, 12:25

DİSİ’nin  Rum  Meclisi’nin Enosis Plebisiti ve ilgili kararına  KKTC’den gösterilen  tepki üzerine hazırladığı  , okullardaki kutlamaları  belirleme yetkisini  Meclis Eğitim Komitesi’nden alıp Eğitim ve Kültür Bakanlığına veren  yasa önerisi  17 Mart’ta Rum Meclisi Eğitim  Komitesinin görüşme  gündeminin  birinci sırasına alınmasının ardından  22 Mart’ta Meclis  Eğitim Komitesi’nde ele alındı.
DİSİ’nin  hazırladığı  “Okul müfredatını belirleme   yetkisini  Meclis Eğitim Bakanlığına verilmesi” yönündeki tasarı, Parlamento Komisyonu  tarafından onaylandı ve  31 Mart tarihinde onaylanmak üzere Meclis  Genel Kurulu’na gönderildi. Söz konusu   karar alınmazdan önce komitede, hem önerinin özüne , hem de  oylama  sürecine ilişkin sert tartışmalar yaşandı.  Kararın Komitede onaylanması  sırasında  Meclis Eğitim Komitesi Başkanı, DİSİ  milletvekili Kriyakos Hacıyannis’in   üstün oyuna  ihtiyaç duyuldu!....
DİSİ Parlamento Grup Sözcüsü  Nikos  Tornaridis; bu düzenlemenin   dünyanın   tüm eğitim  kurumlarında geçerli olduğunu söylerken  AKEL Parlamento Grup Sözcüsü  Yorgos Lukaidis, AKEL’in çekincelerine rağmen  Kıbrıs sorununa  ilişkin  müzakerelerin   yeniden   başlaması  amacıyla  DİSİ’nin  önerisine  destek verdiğini belirtti. 
DİKO Milletvekili Panikos Leonidu; DİSİ ve AKEL’in  Türk tarafının  taleplerine  boyun eğdiklerini  ve Meclis Kurumu ile  halkın haysiyetini rezil   ettiklerini ifade ederken  EDEK Başkanı Marinos Şizopulos,  önerinin  yasallıktan  ve anayasal zeminden yoksun olduğunu kaydetti . 
Vatandaşlar İttifakı Milletvekili Pavlos Milonas beklenilenin  olduğunu  ve bunun   siyasi amaçlara hizmet  ettiğini söylerken Dayanışma Hareketi Milletvekili Mihalis Yorgallas, karardan tek mutlu  olan kişinin Mustafa Akıncı’nın olduğunu belirterek DİSİ ve AKEL’in ucuz bahaneler öne sürdüklerini  belirtti.
ELAM milletvekili Linos Papayannis, Eğitim Komitesi toplantısını ‘Paradi’ olarak nitelendirdi ve oylamanın eşit olduğunu, hiç  kimsenin üstün oya  atıf yapmadığını ve bu nedenle önerinin  oylama için Meclis Genel Kurulu’na gönderilmemesi  gerektiğini söyledi.
Sayın Akıncı, 10 Şubat  2017’de alınan Meclis kararını  geri alınız , hemen ertesi günü masaya dönerim” demişti. İşte karar geri alınma aşmasında , değişen veya değişecek olan ne var? Kafalar ayni, değişen bir şey olmayacak!... Dolayısıyla konulan şartın gerçekleşmesiyle  Türk tarafının elde edebileceği bir şey yoktur.  Ancak, “Çözüm hemen şimdi, barış engellenemez” diyenler bizim gibi düşünmüyor olabilirler….
Enosis’in Rum okullarında okutulması ve kutlanması yönünde Rum Meclisi tarafından kabul edilen  yasanın değiştirilerek  okul müfredatını  belirleme yetkisinin Meclis  Eğitim Komitesinden alınarak Rum  Eğitim Bakanlığına  devredilecek. Rumların ailede başlayan İlk ve Orta dereceli  okullarda ve Kiliselerde   ve de askeri birliklerde devam eden Türk düşmanlığı ve  Enosis istekleri devam ederken, bugün Rum tarafında yapılan anketlerde  %78 oranında Enosis’e ‘evet’ denilirse  DİSİ ve AKEL’in  görüşme sürecinin devamı ve elde ettikleri kazanımları koruma adına göstermelik girişimleri hiçbir şeyi değiştirmez, değiştiremez. 
Rumların şimdilerde hedefleri Türkiye’de  16 Nisan’da yapılacak  referandum öncesi konu edilen ‘öneri’nin   Rum Temsilciler Meclisi’nde oylanması ile topu Türk tarafına atmak ve garantilerin iptali ve/veya sulandırılmasını sağlamak için anavatanımız Türkiye’ye baskı   yapılması yönünde olacaktır.  
Her zaman dile getirdiğimiz gibi dün olduğu gibi bugün de yarın da Rum- Yunan ikilisinin  Megali İdea hayallerinden kaynaklanan Enosis istekleri devam edecektir. Nitekim Başpiskopos II. Hrisostomos’un davetlisi olarak Yunanistan Dışişleri Bakanı Kocas;  25 Mart 1821 Yunan İsyanı’nın  Yıldönümü ve Enosis’i gerçekleştirmek için kurulan EOKA’nın 1 Nisan 1955’te faaliyete geçişinin yıl dönümü etkinliklerinde bulunmak ve konuşma yapmak üzere  yarın, dört günlüğüne  Güney Kıbrıs’a geliyor !...
Günümüzde Enosis’in,    Rumların gündeminde olmadığını söyleyenlerin  bilgilerine !.... 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.