banner913
banner932
banner1012

En büyük zaman hırsızı kararsızlıktır


Fatoş Kızılyürek

Fatoş Kızılyürek

Okunma 28 Mart 2017, 11:59

Kararsızlık mı? Alasını yaşadım bu yaşıma kadar. İkizler burcuyum ben. En önemli özelliği karar verememekmiş İkizler burcunun. Hep buna sığındım aslında. Burcumun özelliğidir deyip üzerinde durmadım hiç. Ama bakıyordum da neler götürmüş hayatımdan kararsız olmak... Zamanımı çalmış resmen. 35 yaşıma gelmişim birden ve ben ne yapıyorum diyorum çoğu zaman. Akşam aldığım kararlardan sabah vazgeçiyorum. Mont almaya çıktığım alışverişlerden gömlek alıp geliyorum. Hiç sebeb yokken(belki de var, bilemiyorum kararsızım işte) evliliğimi bitirmeye karar veriyorum, ortalık yıkılıyor ve ben vazgeçiyorum.

Aylardır doğruyla yanlış arasında gidip gelip tereddüde düşüp hiçbir yere varamadığım olaylar karşısında evren bana öyle güzel bir sürpriz yaptı ki bu hafta...

12 yıldır çalıştığım işyerinden ayrılma kararı aldım mesela. Bunca zamandır karar verememenin ne kadar yıkıcı bir olgu olduğunu hissettim iliklerime kadar. Şuanda o kadar huzurluyum ki verdiğim karar için. Asıl kabul edilmesi zor olan, kötü bir kararın, hiç karar vermemekten daha iyi olduğunu öğreniyorum aslında. Her kararda risk vardır. Risksiz karar olmaz. Riskleri göze almayı da öğreniyoruz, onlarla nasıl başa çıkacağımızı da.

Yaşamda niçin varsınız? Bunu biliyor musunuz ve ne yapmak istiyorsunuz? Gerçekten bu hayatta ne yapmak istiyorsunuz? Bunun yanıtını verebiliyorsanız verdiğiniz her kararın arkasında durabilirsiniz. Bunu belirlemeden alacağınız her karar sizi ikilemde bırakacak, kendinize olan güveninizi sarsacaktır. Bu nedenle önce kendinizi sorgulayın. Hayatta tüm tercihler size aittir; yaşamak da yaşıyor gibi yapmak da… Bunların her ikisine de siz karar verirsiniz. Diğer her şey palavradır. Siz bu kararı verdiğinizde her şey size destek olacaktır. O kararı veremediğinizde ise her şey duracak ve sizin ne yapacağınızı bekleyecektir.

Çağın hastalığı haline gelen bu durumu oturup ciddi anlamda irdelemeye karar verdim. Vazgeçmeden hemen sizinle paylaşmak istiyorum.

Araştırmanızı yapın, kendinizi rahat bırakın

Sosyal psikolog Dr. Peter Collett de, karar verme aşamasında kafa karışıklığı çekenlere şu tavsiyelerde bulundu:

- Araştırın: Karar vermeniz gereken konu hakkında daha fazla bilgi sahibi olursanız daha kolay karar verirsiniz.
- Önceliklerinizi belirleyin: Hangi konularda kesin kararlı olmanız gerektiğini ayırt edin.
- Öngörüde bulunun: Hangi kararın ne gibi zorluklar çıkarabileceğini ve bu sorunlarla nasıl baş edebileceğinizi düşünün.
- Kendinizi yiyip bitirmeyin: Endişe edebilirsiniz ama endişeleneceğiniz yeri ve zamanı kısıtlayın.
- Paylaşın: Kafanızı karıştıran konu hakkında başkalarıyla konuşun.
- Bir bilene sorun: Kafa karışıklığını yenmenin bir yolu uzmana danışmaktır.

Bristol Üniversitesi’nden sosyoloji profesörü Harriet Bradley’nin 10 aylık araştırmasına geniş yer ayrıldı. Araştırmanın sonuçları ise şöyle:

 Kadınların kafası erkeklerden daha karışık.

 Neredeyse yarımız, hayatın 10 yıl öncekine göre çok daha kafa karıştırıcı olduğunu düşünüyor.

 İnsanların yüzde 47’si küçük kararları bile zorlukla aldıklarını söylüyor.

 Halkın yüzde 42’si de karar veremedikleri konular üzerinde bütün gece düşünmekten uyuyamıyor.

Kendinize olan güveni arttırmanın en iyi yollarından biridir verdiğiniz kararın arkasında durmak. Hemen şimdi içinizdeki o gücü hissedin ve uzun zamandır eyleme geçemediğiniz bir konuda ilk adımınızı atın. Biliyorsunuz ki tüm zaferler ilk adımla başlar. İlk adımı atmak için çok gecikirseniz ikinci adımı asla atamazsınız. Bunun için cesaretli olun ve kırın şu zincirleri artık.

Sevgiyle ve kararlılıkla kalın...

Bu 5 Önemli Soruyu Kendinize Mutlaka Sorun

Hepimiz çoğu zaman kendimize bazı sorular sormuşuzdur. Ama bu 5 basit fakat önemli soru hayatınıza çok anlam katacak. Farklı düşünmenizi sağlayacaktır. Bu soruları kendimize mutlaka soralım.

1-Hayatına anlam katan 3 şey nedir?

2- Hayatında kaybetmemen gereken en önemli şeyler nelerdir?

3- İleriye adım atmanı engelleyen nedenler nelerdir?

4- Mutsuzluğumu azaltacak ve mutluluğumu arttıracak gerçekler nelerdir?

5- Hayatta neler katlanmaya değerdir. Neleri kabul edebilirim?

Bu sorulara cevap aramayın sadece sorun ve bir süre sonra cevaplar zihninizde belirmeye başlayacaktır.

Hepimiz kendimiz için başka önemli soruları sormalı ve cevaplamalıyız. Soru soran bir insan gelişmeye ve kendini geliştirmeye fırsat verir.

DOĞAL TAŞLAR

Yeryüzünde bulunan bazı doğal taşların insanlar üzerinde bıraktığı iddia edilen etkileri.

Mercan:Çocuk doğurmaya ve benimsemeye yardımcı olur. Kötü düşünceleri zihninizden uzaklaştırır ve genel iyiliği sağlar.

Yıldız Taşı:İyi şans taşıdır. Özellikle de maddi konularda. Yaratıcılığı hareketlendirir, zekayı açar ve bakış açınızı genişletir. Gerçekten faydalı bir iyileştirme taşıdır ve zihinsel ve duygusal iyiliği sağlar.

Ametist:Gerçekçi rüya görümünü arttırır. Depresyonu atmanıza yardımcı olur, sakin, dingin ve ruhani olmanızı sağlar. Bağımlılık ve strese karşı savaşmanıza yardımcı olur.

Turkuaz:İyileşme taşıdır. Arkadaşlıkları, şansı ve mutluluğu çeker. Utanç ve suçluluk duygusunu bünyeden atar.

Yeşim Taşı:Bilgelik, merhamet, insaniyetlik, cömertlik, huzur ve uyum taşıdır. Mücevher olarak takıldığı zaman koruyucu ve şans getirici özelliğe sahiptir.

Akik: Genel koruma ve iyileşme taşıdır. Cesaret, özgüven ve enerji verir.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.