banner913
banner932
banner1012

Yurtiçi piyasalarda volatilite yeniden artıyor

banner1020

banner974
Yurtiçi piyasalarda volatilite yeniden artıyor

banner971
  • İktisat Bank Hazine Bölümü Grup Müdürü Emre Değirmencioğlu'nun Türkiye ve dünya piyasaları ile ilgili hazırlamış olduğu günlük analiz yorumunu sizlerle paylaşıyoruz. 
    TCMB’nin her hafta Perşembe günü yayımladığı menkul kıymet istatistikleri raporu, yurtdışı yerleşiklerin yatırım davranışı hakkında önemli ip uçları sunuyor. Son 5 haftada, yurtdışı yerleşikler 440 milyon dolar hisse senedi, 1,5 milyar dolar ise tahvil sattılar. Diğer bir deyişle, yurtdışı yerleşiklerin TL cinsi varlıklardan çıktıklarının anlıyoruz (bakınız grafik) 
  • Yılbaşına nazaran DTH’ları 18,1 milyar dolar artan yurtiçi yerleşiklerson 5 haftadır dövizin sert bir yükseliş kaydetmesi nedeniyle satıcı tarafta boy gösteriyor. TCMB’nin haftalık para ve banka istatistikleri raporuna göre, 5 Mayıs ile biten haftada, yurtiçi yerleşiklerin döviz tevdiat hesaplarının 1,2 milyar dolar azaldı. DTH’ları 179,2 milyar dolara gerilerken, 108,7 milyar doları gerçek kişilerde (bireylerde); 70,4 milyar doları ise tüzel kişilerde (şirketlerde) bulunuyor (bakınız grafik) 
  • TCMB toplam rezervleri, 5 Mayıs ile biten haftada 0,7 milyar dolar azalarak 93 milyar dolara gerilerken, net rezervlerde ise 25,8 milyar dolar düzeyinde yatay seyretti (bakınız grafik) 
  • ABD’nin Çin’den aldığı 200 milyar dolarlık ürüne yönelik gümrük vergisi artışı bu sabah yürürlüğe girdi. Geceyi son günlerde olduğu üzere yine düşüşle tamamlayan ABD borsalarının aksine (gösterge endeks S&P500 son 4 günde %2,5 düştü), sabah saatlerinde Asya piyasalarında karmaşık bir seyir hakim. Gösterge endeks Tokyo borsası yatay bir seyir izlerken, Şangay borsası ise %2 yukarda işlem görüyor 
  • ABD borsalarının vadeli işlemleri de gümrük vergisinin artırılmasının ardından yine kırmızılara bürünmüş. Yine de, Beyaz Saray’dan gelen açıklamaya göre, ABD ve Çin’in ticaret anlaşmasını kurtarmak için yürüttükleri iki günlük müzakerelerin ilk günü dün sona erdikten sonra bugün Washington’da görüşmelerin süreceği açıklandı 
  • Elbette gözler Türk Lirası’nın yine baş döndürücü seyrine çevrildi. Dün sabah güne 6,16 düzeylerinde başlayan, günün ikinci yarsında 6,25’e test eden USD/TL kuru, bu sabah erken saatlerde 6,05 seviyesini yeniden test etmesi ardından 6,13 seviyelerinde denge bulmaya çalışıyor.
  • Analizin devamını okumak için aşağıdaki linke tıklayınız:
  • https://www.iktisatbank.com/hazine-bulteni
banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.