banner913
banner932
banner1012

TCMB olağan PPK toplantısı beklenirken, USD/TRY 5,85 üzerinde tehlikeli sularda yüzüyor

banner1020

banner974
TCMB olağan PPK toplantısı beklenirken, USD/TRY 5,85 üzerinde tehlikeli sularda yüzüyor

banner971

İktisat Bank Hazine Bölümü Grup Müdürü Emre Değirmencioğlu'nun Türkiye ve dünya piyasaları ile ilgili hazırlamış olduğu günlük analiz yorumunu sizlerle paylaşıyoruz.

  • Petrol fiyatlarında yaşanan sert yükseliş (Brent cinsi petrol yılbaşına nazaran %45 yükseldi), ABD ile ilişkilere yönelik endişeler(S400 füzeleri / F35 uçakları ve yaptırım beklentisi), İstanbul seçimlerine ilişkin devam eden belirsizlik (YSK tarafından değerlendirilen AKP'nin İstanbul seçiminin tekrarlanması talebi) ve nihayetinde TCMB rezervlerinde yaşanan gerilemenin yarattığı izaha muhtaç durum, TL ve TL cinsi yatırım araçları üzerinde her geçen gün baskıyı bir miktar daha artırıyor 
  • Dün USD/TRY kuru, Ekim’den bu yana ilk kez 5,89 seviyesini aşarak yeni yükselişlere yelken açtı (bakınız grafik) 
  • TCMB’nin bugün sonuçlanacak olağan PPK toplantısında, politika faizini %24 seviyesinde sabit tutması beklenirken, yılın kalanına yönelik faiz indirim beklentilerinin de azalmaya başladığını not etmek gerekiyor. Son dönemlerde alevlenen TCMB’nin rezervlerine yönelik tartışmanın, faiz konusunu gölgede bıraktığını görüyoruz 
  • Almanya’da dün IFO tarafından açıklanan verinin büyümenin yavaşladığına dair emareler sunması ardından artan endişelerle, EUR/USD paritesi 1,1150 seviyesine kadar gerileyerek 22 ayın en düşük seviyesini test etti (bakınız grafik) 
  • Benzer bir şekilde, dolar endeksi, içerisinde %58 paya sahip Euro’daki zayıf seyrin de etkisiyle, dün 23 ayın zirvesi olan 98’e kadar yükseldi. Doların küresel olarak değer kazandığını görüyoruz (bakınız grafik) 
  • Makro cephede ise, son aylarda açıklanan verilerde görülen toparlanma eğilimine, Nisan ayında açıklanan verileri de devam ediyor. Özellikle, Şubat sonu itibariyle kredi aktivitesinde görülen ivmelenmenin de desteği ile, hem reel hem de tüketici güveninin yükseldiğini görüyoruz (bakınız grafik) 
  • TCMB ve TÜİK’in ortaklaşa açıkladığı reel kesim güven endeksi, mevsim etkisinden arındırılmış olarak, Eylül 2018’de 90 seviyesine kadar gerileyerek 2009 seviyelerine dönmesi ardından, toparlanmasını 3. aya taşıyarak, Nisan’da son 9 ayın en yüksek seviyesine yükseldi. Öte yandan, Nisan ayında, mevsim etkisinden arındırılmış kapasite kullanım oranı da %75 seviyesine ulaşarak toparlanmanın devam ettiğini gösterdi (bakınız grafik) 
  • TÜİK verilerine göre, inşaat maliyet endeksi, 2019 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre %0,91, bir önceki yılın aynı ayına göre %27,22 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi %1,24, bir önceki yılın aynı ayına göre %27,49 arttı (bakınız grafik)  
  • ABD borsalarının geceyi bir miktar da olsa düşüşle tamamlaması ardından, sabah Asya kanadında satış baskısının devam ettiği görülüyor. Özellikle, Almanya ve Güney Kore ekonomik verilerinde yaşanan beklenmedik bozulmanın, küresel büyümenin yavaşladığına dair endişeleri artırdığını görüyoruz. Japonya Merkez Bankası'nın para politikasını değiştirmemesi ancak faizleri en az 2020 başına kadar düşük seviyelerde tutma taahhüdünde bulunmasının ardından YEN dolar karşısında geriledi 
  • Mali piyasaların gündeminde bugün içerde TCMB olağan PPK toplantısının yanı sıra, yine TCMB’nin haftalık para ve banka istatistikleri (DTH ve rezervler) önemle takip edilecektir. Yurtdışı veri takviminde ise ABD’de açıklanacak dayanıklı mal siparişleri ve her hafta Perşembe günü açıklanan haftalık işsizlik maaşı başvuruları bulunuyor
banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.