banner913
banner932
banner1012

"Hükümet hukuksuzluğa ve anayasaya aykırılığa imza attı”

banner1020

Dev-İş Genel Sekreteri Aşam: “Hükümet ‘Sağlık Ücretleri Tarife Tüzüğü’nde yapılan değişiklikle, yeni hak gasplarına, yetki aşımına, hukuksuzluğa ve anayasaya aykırılığa imza attı”

banner974
"Hükümet hukuksuzluğa ve anayasaya aykırılığa imza attı”

banner971

Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (DEV-İŞ), UBP-DP hükümetinin “Sağlık Ücretleri Tarife Tüzüğü”nde yapılan değişiklikle, yeni hak gasplarına, yetki aşımına, hukuksuzluğa ve Anayasaya aykırılığa imza attığını savundu.

DEV-İŞ Genel Sekreteri Koral Aşam, Sağlık Bakanlığı’nın kamu hastanelerindeki eksik kapasiteyi, eksik teçhizatı ve kamu hekimlerinin 47/2010 yasası ile gasp ettiği ekonomik haklarını düzeltmek yerine “Sağlık Ücretleri Tarife Tüzüğünde” yaptığı keyfi düzenlemeyle kamu hastanelerini özelleştirip, ekonomik sorumluluklarını halka ve zaten maaşlarının %2’sini her ay sağlık sigortası için yatıran sigortalılara yükleme çabasında olduğunu ileri sürdü.

Aşam yaptığı yazılı açıklamada, “Bu kararın yasal, etik ve sosyal yönden kabulü mümkün değildir” ifadelerini kullandı.

Sağlıkta döner sermaye yasası ile sağlığın özelleştirilmesinin amaçlandığını iddia eden Aşam, yasanın, parası olmayanın sağlık hizmetlerinden yararlanamaması veya sınırlı yararlanabilmesi anlamına geldiğini savundu.

Bunun, Anayasanın eşitlik ilkesini ortadan kaldırdığını hatırlatan Aşam, sağlık hizmetinin her yurttaşın en doğal hakkı ve sosyal devletin olmazsa olmazlarından biri olduğunu kaydetti.

“GEREKİRSE YÜRÜTMENİN DURDURULMASI TALEBİ İLE ARA EMRİNE BAŞVURACAĞIZ”

Aşam şöyle devam etti:

“Haziran sonu itibarı ile alelacele meclisten geçirilen yasa, tam da yukarıdaki gerekçelerle, Başsavcılığın uyarısı ile Cumhurbaşkanı tarafından Anayasa Mahkemesine gönderilmiştir. Zaten Anayasaya aykırılığı gün gibi ortada olan döner sermaye yasası, hükümet tarafından geri çekilmiş ve ‘Sağlık Ücretleri Tarife Tüzüğünde’ yapılması öngörülen hülle gündeme gelmiştir.

DEV-İŞ olarak bilinmesini isteriz ki, ne sosyal, ne etik açıdan ne de yasal ve hukuki çerçevede yapılan bu hak gaspını kabullenmeyeceğiz. Üyelerimizin ve tüm emekçilerin Sağlık hizmeti alma hakkını korumak için mücadelemiz sendikal ve hukuksal boyutuyla devam edecek.

Yangından mal kaçırırcasına, apar topar yürürlüğe sokulan bu değişiklik kararı, en erken zamanda hukukçularımızla yapacağımız istişarenin ardından gerekirse yürütmenin durdurulması talebi ile ara emrine başvuracağımızı tüm kamuoyu ile paylaşırız.”

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.