banner913
banner932
banner1012

"Hükümet hayvancılık sektörünün sorunlarına bütünlüklü çözüm bulmaktan uzak"

banner1020

“Hükümetin, tarım ve hayvancılık politikalarını anlık, günlük, üretici ve imalatçıların eylemlerini sonlandırmaya yönelik reflekslere göre şekillendirdiğini” savunan Sarıkamış, bu uygulamaların da sektörün sorunlarına bütünlüklü çözüm olmaktan uzak, sadece günü kurtaracak fiyat ayarlamalarıyla sınırlı kaldığını belirtti

banner974
"Hükümet hayvancılık sektörünün sorunlarına bütünlüklü çözüm bulmaktan uzak"

banner971

Halkın Partisi Parti Meclisi ve Hayvancılık Çalışma Grubu Üyesi Veteriner Hekim Güneş Sarıkamış, yıllardır uygulanan plansız ve yanlış kısa süreli hayvancılık politikaları ile hayvancılık sektörünün tam bir kaosa sürüklendiğini  iddia etti.

Halkın Partisi Parti Meclisi ve Hayvancılık Çalışma Grubu Üyesi Veteriner Hekim Güneş Sarıkamış, yazılı açıklamasında, son günlerde hayvancılık sektöründe yaşanan sorunlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Güneş Sarıkamış, hayvancılık sektörünün ürettiği süt olmadan süt ürünleri imalat sanayi, imalat sanayi olmadan da hayvancılık sektörünün olamayacağını belirterek “Üzülerek görmekteyiz ki hükümetin tarım ve hayvancılık politikasının yanlışları nedeniyle birbirlerine bağımlı ve işbirliği içinde olması gereken hayvansal üretim ve süt ürünleri imalat ve pazarlama sektörleri bugün birbirlerine yabancılaşmış, karşı karşıya gelmiş ve her biri adeta kamu desteklemelerine bağımlı duruma getirilmiştir” dedi.

“Hükümetin, tarım ve hayvancılık politikalarını anlık, günlük, üretici ve imalatçıların eylemlerini sonlandırmaya yönelik reflekslere göre şekillendirdiğini” savunan Sarıkamış, bu uygulamaların da sektörün sorunlarına bütünlüklü çözüm olmaktan uzak, sadece günü kurtaracak fiyat ayarlamalarıyla sınırlı kaldığını belirtti.

Sarıkamış, ülkesel düzeyde tüm sektör paydaşlarının katılımcılığı sağlanarak, oluşturulacak bir üretim planlamasının yapılması, süt üretiminin ne miktarda ve ne standartta üretileceğinin kısa ve orta vadede yol haritasının çıkartılması, sütte miktara değil kalite ve niteliğe göre fiyatlandırma yapılması ve verilen teşvik ve desteklerin ise verimi, kaliteyi ve sürdürülebilirliği arttırıcı nitelikte olmasını sağlamanın öncelikli hedefleri olduğunu kaydetti.

Halkın Partisi olarak hayvansal üretimin her aşamasında kamunun kısa süreli politik ve populist kaygılara öncelik vermeden, bilimsel veriler ışığında, ülke yararını gözeterek, tüm ilgili paydaşlarla istişare içinde, denetleyici, yol gösterici, destekleyici rolünü hayata geçireceklerini ifade eden Sarıkamış, “1/1977 sayılı Kıbrıs Türk Süt Endüstrisi Kurumu yasasına baktığınız zaman yasanın güncelliğinin olmadığını, sektöre hizmet edebilecek katılımcılığı sağlamadığı ve hatta yasanın ceza kısımlarının Kıbrıs Lirası üzerinden tasvir edildiği görülüyor.Gerekli yasal düzenlemeler yapılarak yasa güncellenip sektöre yararlı hale getirilecektir” dedi.

Gıda arz güvenliği ve sürekli olarak gıdaya olan ihtiyaç nedeniyle tarım ve hayvancılık sektörlerinin tüm dünyada devletler tarafından desteklendiğine işaret eden Sarıkamış, “bu destekler üretici kesimin piyasadaki dalgalanmalara karşı ürettiklerinden elde edeceği gelirden bağımsız bir emniyet subabıdır” dedi.

Sarıkamış, “Halkın Partisi verilecek desteklerle ilgili vizyonunu Avrupa Birliği’nde uygulanan ve doğrudan gelir desteği alan tüm çiftçi ve hayvancıların uymak zorunda olduğu çapraz uyum (cross-compliance) sistemine dayandırmaktadır” ifadelerini kullandı.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.