banner913
banner932
banner1012

Gayri safi millî hasılanın yüzde 3’ü fuel oile harcanıyor

banner1020

Ekonomi ve Enerji Bakanı Atun, KKTC’nin gayri safi millî hasılasının yüzde 3’e yakınının sadece elektrik üretmek için yurt dışından satın alınan fuel oile harcandığını kaydederek, "Yıllık fuel oil tüketiminin 362 bin ton, bunun 2015 maliyetinin 107 milyon dolar. Bu para o dönemki kurla 290 milyon TL’ye denk geliyor” dedi

banner974
Gayri safi millî hasılanın yüzde 3’ü fuel oile harcanıyor

banner971

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, KKTC’nin gayri safi millî hasılasının yüzde 3’e yakınının sadece elektrik üretmek için yurt dışından satın alınan fuel oile harcandığını kaydederek,  “Kablo projesi hayata geçeceği zamana kadar ağırlıklı olarak yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili yatırımlar yapılacak” dedi.

Adanın batısına bu konuda ihale yöntemiyle yatırım yapılacağını açıklayan Atun, okullara ve kamuya elektriğin yenilenebilir enerjiden sağlanması için 5 Megavata (MW) kadar yatırım yapılmasının öngörüldüğünü söyledi.

Kablonun yenilenebilir enerjinin en önemli tamamlayıcısı olduğunu kaydeden Atun, “ Yenilenebilir enerjiden ve güneşten yararlanmak kablodan vazgeçmek değildir. Güneş enerjisinde ne kadar büyürsek, bunu Türkiye’ye nakil etme fırsatına sahip oluruz” dedi.

Elektrik fiyatlarında indirimin söz konusu olacağını da belirten Atun, “Tasarruf edeceğimiz yatırım tutarına göre arkadaşlarımız indirim hesaplamasına başladı” ifadesine yer verdi.

ATUN: “YENİ BİR SAYFA AÇILDI”

Bakanlıkta düzenlenen basın toplantısında, yenilenebilir enerji konusunda yapılan mevzuat değişikliğini anlatan ve bir sunum yapan Bakan Atun, bu değişiklikle tüketicilere ve ticari kullanıcılara ürettikleri enerji karşılığında hem mahsuplaşma hem de ödeme imkanı sunulacağını dile getirdi; mahsuplaşma sisteminin yıl sonu yürürlüğe gireceğini kaydetti.

Geçtiğimiz yılın Ekim ayında Türkiye Cumhuriyeti’ndeki mevkidaşı Berat Albayrak ile imzaladıkları enerji işbirliği anlaşmasına işaret eden Sunat Atun, bu anlaşmanın öncelikli konusunun TC ile KKTC arasında kablo bağlantısının yapılması olduğunu söyledi.

Anlaşma gereği, Danışma Kurulu adı verilen ortak enerji çalışma grubu oluşturulduğunu kaydeden Sunat Atun, kurulun ilk toplantısını geçtiğimiz hafta Ankara’da yaptığını, bir sonraki toplantının bu ayın 15’inden sonra KKTC’de gerçekleştirileceğini aktardı.

Atun, kurulun başkanının bakanlık müsteşarı Emin Bilgen, üyelerin ise Murat Fahrioğlu, Serkan Abbasoğlu, Hayriye Kahveci, Gürcan Erdoğan, Mert Girgen, Mustafa Tıngır, Hurşide Baybora, Faika Güçlü ve Merin Elgin olduğunu söyledi.

2011’de, bakan olduğu dönemde Yenilenebilir Enerji Kaynakları Yasası’nı hazırladıklarını da anımsatan Atun, tüzüklerin 2013’te yürürlüğe girdiğini söyledi.

Bu tüzüğün tüm tarifelerde mahsuplaşma imkanı tanıdığını anımsatan Atun, konutlara yüzde 25 hibe sağlandığını hatırlattı.

Sunat Atun, 2014 yılında gelen hükümetin bu konuda farklı bir politika izlediğini dile getirerek, “Bunun genelini ortadan kaldırdılar, sadece konutlara mahsuplaşmayı bıraktılar” dedi.

ENERJİDEKİ MEVCUT DURUM

Konuşmasında, enerjideki mevcut duruma değinen Atun, “Sistem ağırlıklı şekli fuel oil çevrim makinelerinden oluşmakta. KKTC’nin elektrik enerjisinin yüzde 98’lik bölümü fuel oile bağımlı halde” dedi.

Yıllık fuel oil tüketiminin 362 bin ton, bunun 2015 maliyetinin 107 milyon dolar olduğunu kaydeden Atun, “Bu para o dönemki kurla 290 milyon TL’ye denk geliyor” dedi.

Atun, “Gayri safi millî hasılası 10 milyar TL olan KKTC, bunun yüzde 3’üne yakınını sadece elektrik üretmek için yurt dışından satın alınan kirli enerjiye harcıyor” dedi.

“TÜRKİYE’DE ELEKTRİKTE TAVAN LİMİT MW SAATTE 500 TL…BU 5 KURUŞ KİLOVAT SAATE DENK GELİYOR”

Türkiye’deki durumu da değerlendiren Bakan Sunat Atun, “Elektrik üretim sistemleri arasında fuel oil dile getirilmeyecek kadar az. Türkiye’de akarsular sistemin yüzde 50’lik ihtiyacını karşılıyor. Akarsular buradaki en değerli ve önemli yenilenebilir enerji kaynağı. Maliye değişkenliği yok, bu nedenle Türkiye’de elektrik fiyatları stabil kalıyor” ifadesine yer verdi.

Türkiye’de elektrikte tavan limitin megavat saatte 500 TL olduğunu söyleyen Atun, “Bu 5 kuruş kilovat saate denk geliyor. 5 kuruşu bizim rakamlarımızla kıyasladığınızda dünyanın, özellikle kablo enerjisiyle bağlanacağımız Türkiye’de neler yapılabildiğini gösteriyor” dedi.

Kıbrıs’ın güneş konusunda son derece verimli bir ülke olduğunu dile getiren Atun, yenilenebilir enerji kaynaklarının çevre için de çok önemli olduğunu söyledi.

Atun, yenilenebilir enerji alanında sadece kurulum için maliyet ödendiğini de belirtti.

Yeni düzenlemenin içeriği konusunda bilgi veren Atun,“Konutlara limit koyulmadı. İşletmelere, tüzükle beraber mahsuplaşma imkanı tanıdık. Konut dışı işletmelere 25-30 MW arası ön limit öngörüldü. Bu sistemin gelişimine göre daha da artabilir” ifadesine yer verdi.

İşletmelere tanınan imkanlara da değinen Atun, “Daha farklı bir yerde arazisi olanlar o arazi üzerine güneş panellerini kurup oradan üretip şebekeye verip tükettikleri yerdekini mahsuplaştırılabilecek” dedi.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.