banner913
banner932
banner1012

Esnaflar sorunlarına çalıştayda çözüm arıyor

banner1020

İki gün devam edecek çalıştayda, eğitim, sağlık, çalışma yaşamı, ekonomik kalkınma ve kooperatifçilikle ilgili sorunlar ele alınarak, çözümler üretilmeye çalışılacak. Çalıştaydan çıkan sonuç ise Salı günü kamuoyuyla paylaşılacak

banner974
Esnaflar sorunlarına çalıştayda çözüm arıyor

banner971

 Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkârlar Odası (KTEZO) “Sorun belli, çözüm belli: Gelin ne yapacağımıza, nasıl yapacağımıza birlikte karar verelim?” konulu çalıştay düzenledi.

Bugün başlayan ve iki gün devam edecek çalıştayda, eğitim, sağlık, çalışma yaşamı, ekonomik kalkınma ve kooperatifçilikle ilgili sorunlar ele alınarak, çözümler üretilmeye çalışılacak. Çalıştaydan çıkan sonuç ise Salı günü kamuoyuyla paylaşılacak.

Hidden Garden’da yer alan çalıştay saat 10.30’da başladı. Çalıştayın açılışında sırasıyla KTEZO Başkanı Mahmut Kanber, AB Taps Projesi Ekip Lideri Ryszard Kaminski, Vetlam Projesi Ekip Lideri Tzako Pantaleev, Kobigem Koordinatörü Ebru Kaptan, Gönyeli Belediye Başkanı Ahmet Benli, Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Başkanı Cemal Özyiğit, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova, Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman, ve KTEZO Genel Koordinatörü Hürrem Tulga konuşma yaptı.

KANBER

Çalıştayın ilk konuşmasını yapan KTEZO Başkanı Mahmut Kanber, 2 gün sürecek çalıştayda ülke ve esnaf sorunlarını ele alarak, çözümüne yönelik çalışmalar yapılacağına işaret etti. Kanber, sonuç odaklı gerçekleştirilecek çalıştayda sorunların bilimsel veriler ışığında çözümlenmesini hedeflediklerini kaydetti.

Ülkede ekonomik kalkınma ve ekonomi politikaları konusundaki sorunlara dikkat çeken Kanber, ekonomik kalkınma, çalışma yaşamı, eğitim, sağlık ve kooperatifçilik gibi konuların en çok önemsedikleri konulardan olduğunu söyledi.

Kanber, yerel ürünlerin yaygınlaştırılması hedefinde olduklarını da vurgulayarak, bu konuda yürüttükleri çalışmaların yavaş yavaş çözümlendiğini belirtti.

Ülkeye 40 bin civarında yabancı iş gücü geldiğini ifade eden Kanber, ülkede yerel işgücü oluşturulması hedefinde olduklarını ve bu yönde çalışmaları olduğunu anlattı.

Çalışma yaşamındaki eksikliklere değinen Kanber, ülkede yasaların güncellenmesi konusunda bir süredir yürüttükleri çalışmalara da değindi.

Ülkede turizm ve yüksek öğretim konusunda esnaf ve zanaatkârların payını alamadığını kaydeden Kanber, yerel işletmeler, yerel esnaf, yerel zanaatkarlar ve yerel ürünleri geliştirmenin en büyük hedefleri olduğunu kaydetti. 

TULGA

KTEZO Genel Koordinatörü Hürrem Tulga da, ülkede ve yasalarda yaşanan sıkıntılara değinerek, sorunu yasal çerçeveye oturtmanın bile sıkıntılı olduğunu ve sorunları çözmede uygulama için yeterli olmadığını söyledi.

1988 yılında hayata geçirilen Çıraklık Eğitimi Yasası’na dikkat çeken Tulga, yasanın 2004 yılına kadar uygulanamadığını anlattı. Bu konuda çeşitli örnekler veren Tulga, bir şeyin gerçekleşmesini sağlamak için talebin önemli olduğunu da vurguladı.

Tulga, yarın sona erecek çalıştay hakkında da bilgi vererek, 5 masa kurulan çalıştayda sorunlarla çözüm önerilerinin ele alınacağını ve salı günü ise sonuçların kamuoyuyla paylaşılacağını sözlerine ekledi.

BEROVA

Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova, KTEZO’nın ülkenin ekonomik omurgasının ana unsurlarından biri olduğuna dikkat çekerek, odanın ekonomik refahın arttırılması ve yarattığı istihdam olanakları açısından önemli rol oynadığını vurguladı.

Hükümetin, esnaf ve zanaatkarların ileri götürülebilmesi amacıyla, 5 bakanlıkla çalışmalar yürüttüğüne işaret ederek, esnaf ve zanaatkârları, eğitimin bir partneri olarak gördüklerini kaydetti.

Mesleki teknik eğitiminin önemine de dikkat çeken Berova, mesleki teknik öğretim kampusu yapılmasının en önemli hedeflerinden biri olduğunu anlattı.

Yerinden eğitimle, nitelikli işgücü yetiştirmenin ve mesleki standardizasyonun önemini vurgulayan Berova, ekonomide esnafın rolünün büyük olduğunu, bu bilinçle çalışmaya ve destek vermeye devam ettireceklerini söyledi.

ERHÜRMAN

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, toplum bilimleri ve tıp bilimleri arasında Büyük bir fark olduğunu belirtti. Erhürman, “Tıpta biri ölmüşe, ölmüştür. Sosyal bilimlerde ise, ölümün gerçekleştiğinin tespiti için çok ciddi teorik tartışmalar yapılabiliyor” dedi.

Ülkede de sistemin bittiğini, bitenin ne olduğunun tespit edilmesinin ise yenin kurulabilmesi için yol gösterici olduğunu vurgulayan Erhürman, üretilenin adil bir şekilde paylaşılabilmesini sağlayacak bir sistem kurulmasının önemli olduğunu vurguladı.

ÖZYİĞİT

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Başkanı Cemal Özyiğit, toplumların gelir ve gider düzeylerindeki dengenin gelişmişlik düzeyini gösterdiğine işaret ederek, ülkeden örnekler verdi.

Ülkedeki ekonomik ve diğer alanlarda yaşanan sorunlara dikkat çeken Özyiğit, eğitimin üretimle orantılı yapılmasının önemine işaret etti.

BENLİ 

Gönyeli Belediye Başkanı Ahmet Benli, üretmenden yaşamanın mümkün olmadığına işaret ederek, ülkedeki küçük ölçekli işletmelere önem verilmesinin gerekliliğini vurguladı.

Yerel yönetimlerin mal ve hizmet ihtiyaçları nedeniyle KTEZO ile ilişkileri olduğunu, birlikte çalıştıklarını ifade eden Benli, ülkede fiziki ve imar planı oluşturulmasının da önemine değindi.

DİĞER KONUŞMALAR

Avrupa Birliği Taps Projesi Ekip Lideri Ryszard Kaminski, de projeleri hakkında bilgi vererek, projenin ülkenin ekonomik kalkınmasının desteklenmesi için hazırlandığını belirtti.

Vetlam Projesi Ekip Lideri TzakoPantaleev de, yapılacak çalışmalar hakkında bilgi vererek, “paylaşmak, tartışmak ve katkı koymak için buradayız” dedi.

KOBİGEM Koordinatörü Ebru Kaptan, KOBİGEM ile KTEZO’nın bir çok çalışmada birlikte yer aldıklarına işaret ederek, projeleri ve çalışmaları hakkında bilgi verdi.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.