banner913
banner932
banner1012

"Venezuela'da hükümet darbesi yapıldı"

banner1020

Orta Amerika ülkesi Venezuela'da Yüksek Mahkeme meclisin yetkilerini elinden alarak çarpıcı bir karara imza attı. Meclis Başkanı Borges kararı hükümet darbesi olarak tanımladı ve protesto çağrısında bulundu.

banner974
"Venezuela'da hükümet darbesi yapıldı"

banner971
  • Venezula Yüksek Mahkemesi, muhaliflerin çoğunlukta olduğu meclisin bütün yetkilerini süresiz olarak elinden aldı. Mahkeme kararın gerekçesi olarak meclisin yasal düzenlemelere uymamasını ve hukukun üstünlüğüne aykırı faaliyetlerde bulunmasını gösterdi. Yüksek Mahkeme’nin aldığı karar ulusal ve uluslararası arenada hükümet darbesi olarak nitelendirildi.

  • Venezuela parlamentosunun Yüksek Mahkeme tarafından yetkisiz kılınmasına gösterilen tepkiler ve ülkedeki siyasi gerginlik artıyor. Parlamento Başkanı Julio Borges mahkeme kararını ‘hükümet darbesi' olarak nitelendirerek Venezüellalıları kararı protesto mitinglerine katılmaya çağırdı. Meclisin mahkeme tarafından yetkisizleştirilmesine yurt dışından da tepkiler yağıyor.

  • 3

    Borges mahkemenin kararını protesto olarak basın açıklaması yaptığı sırada yırttı.

  • Venezuela Yüksek Mahkemesi perşembe günü muhalefetin kontrolündeki meclisin yetkilerini elinden almıştı. Meclis Başkanı Borges ‘hükümetin halkın özgürlük ve haklarını elinden aldığını ve sosyalist Devlet Başkanı Nicolas Maduro ne derse desin bu uygulamaya ancak ‘diktatörlük' denebileceğini söyledi.

  •  

    Venezuela muhalefeti temel demokratik hakları ve hukuk devleti ilkelerini ihlal ettiği için mahkeme kararına uyulmayacağını duyurdu. Muhalefet lideri Henrique Capriles de ‘darbeden' söz ederek devletler topluluğunun duruma müdahale etmesi gerektiğini söyledi. Eski meclis başkanı Henry Ramos Allup ‘hillekarlıkla' suçladığı Yüksek mahkeme'nin anayasayı keyfince kullandığını öne sürdü.

  •  

    DIŞ ÜLKELERDEN SERT ELEŞTİRİ

    Peru Devlet Başkanı Pedro Pablo Kuczynski Venezuela'daki gelişmelerin ‘kabul edilemez' olduğunu söyleyerek Caracas Büyükelçisini geri çekti.

  •  

    Brezilya, Kolombiya ve Avrupa Birliği de Venezuela'daki gelişmelerin endişe verici olduğunu duyurdu.

  •  

    ABD yönetimi ‘demokrasinin ciddi darbe' aldığı yorumunu yaptı. Meksika hükümeti Yüksek Mahkeme kararının ‘temsili demokrasi ve kuvvetler ayrılığının' temel değerlerine indirilmiş bir darbe olduğunu duyurdu.

  •  

    Amerikan Devletleri Örgütü (OAS) Genel Sekreteri Luis Almago Yüksek Mahkeme kararının ‘bizatihi darbe' olduğunu belirterek teşkilat üyelerinin olağanüstü toplanmalarını istedi. Venezuela Dışişleri Bakanı Delcy Rodriguez eleştirileri geri çevirerek bölgedeki sağcı akımları Venezüella demokrasisini ‘torpillemekle' suçladı.

  •  

    Venezuela Yüksek Mahkemesi, meclisin yetkilerini kaldıran kararının süreye bağlanmamış olmasına meclis çoğunluğunun yasal düzenlemelere uymaması ve yargı kararlarını tanımaması gerekçe gösterildi. Adaylıkları yargıya intikal etmiş olan politikacılara parlamento üyeliği verilmiş olması da gerekçeler arasında yer aldı.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.