banner913
banner932
banner1012

Varufakis: Bize yapılan terörizm

banner1020

Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis, İspanyada yayınlanan El Mundo gazetesine konuştu. Referandumdan evet çıkarsa istifa edeceğini açıklayan Varufakis, Troyka ve Brükselin referandumda evet oyu çıkması için...

banner974
Varufakis: Bize yapılan terörizm

banner971

Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis, İspanyada yayınlanan El Mundo gazetesine konuştu. Referandumdan evet çıkarsa istifa edeceğini açıklayan Varufakis, Troyka ve Brükselin referandumda evet oyu çıkması için uğraş verdiğini söyleyerek bu durumun Yunan halkının aşağılanması anlamına geleceğini söyledi. Varufakise göre, Avrupanın olağan sistemi eleştiren Yunanistandaki Syriza ve İspanyadaki Podemos gibi partilere ihtiyacı var.

Varufakis pazar günkü oylamada hangi sonuç çıkarsa çıksın Avrupa Birliği (AB) ile bir anlaşma olacağına inandığını da vurgulayarak buna hem Yunanistanın hem de Brükselin ihtiyacı olduğunu ifade etti.

Yunanistan duvara çarparsa, trilyon dolarlar kaybolacak. Bu çok fazla para ve Avrupanın buna izin verebileceğine ihtimal vermiyorum.

ABnin üye ülkelerde demokrasi istemediğini savunan ve Yunanistana tavrını şantaj ve terörizm olarak yorumlayan Varufakis, şunları söyledi:

Biz ne istiyorsak onu yapın diyorlar. Bize paket sunuyorlar onu yürürlüğe koymamızı istiyorlar. Biz bağımsız bir ülkeyiz. Yunanistanın geleceği ile ilgili kararları Yunan halkı verir. Ancak bu isteğimize sıcak bakmıyorlar. Bize danışma hakkı vermiyorlar.

EVET VE HAYIRLAR BAŞA BAŞ

Ekonomik krizle mücadele eden Yunanistanda pazar günü halk, kreditörlerin Yunanistana nakit akışının yeniden sağlanması karşılığında öne sürdüğü koşulları hükümetin kabul edip etmemesi konusunda karar verecek.

Yunanistanda, en son 1974te yapılan halk oylamasında oy kullanan Yunan halkı 39 yıllık aradan sonra, ülkenin geleceğiyle ilgili kritik bir konuda görüş belirtecek.

Ülke genelinde kayıtlı toplam 9 milyon 855 bin 29 seçmenin yaklaşık 20 bin sandıkta oy kullanacağı seçimlerde oy verme işlemi saat 07:00da başlayacak ve 19:00da sona erecek.

Seçmenlerin, sandık başlarına konulacak tek oy pusulasında evet, ya da hayır seçeneğini işaretleyerek oylarını kullanacağı oylamanın sonucunun 2 saat içerisinde açıklanması bekleniyor.

Yunan anayasasına göre, halk oylamasının geçerli ve bağlayıcı olması için, kayıtlı seçmenin yüzde 40nın oyuna ihtiyaç var. Buna göre, Pazar günkü halk oylamasının resmiyet kazanması için, en az 3 milyon 942 bin 12 kişinin sandık başına giderek oylarını kullanması gerekiyor.

Pazar günü yapılacak halk oylamasının Yunanistana maliyetinin 100 milyon euroyu bulacağı tahmin ediliyor.

ANKETLERDE EVET VE HAYIRLAR BAŞ BAŞA GİDİYOR

Halk oylamasının sonucuyla ilgili yapılan son kamuoyu anketleri hayır ve evet oylarının baş başa gittiğini gösterirken, oylamanın sonucunu kararsızların oylaları belirleyecek.

Atinada yayımlanan Protothema gazetesinin Alco Gallop şirketine yaptırdığı son araştırma sonuçları, halkın yüzde 41,7sinin evet diyeceğini, yüzde 41,1inin tercihinin ise hayırdan yana olacağını ortaya koydu.

Kararsızların oranının yüzde 10,7 olarak belirtildiği araştırmada, seçmenlerin yüzde 4,1in oyunu kullanmayacağı, yüzde 2,4ünün ise beyaz oy atacağı belirlendi.

BORÇ TAKSİDİNİ ÖDEYEMEMESİ KRİZİ TETİKLEDİ

IMF, Avrupa Merkez Bankası ve çeşitli Avrupa ülkelerine toplam 323 milyar Euro borcu olan Yunanistan, IMFye 30 Haziranda ödemesi gereken 1,6 milyar euroluk taksiti ödemedi. Ülkenin Euro Bölgesinden çıkması gündeme geldi.

Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras, kreditörlerin koşullarını şartlı olarak kabul ettikleri yönündeki mektubu nedeniyle Euro Bölgesi Maliye Bakanları ile telekonferans toplantısı yapmıştı.

Euro Grubu Başkanı ve Hollanda Maliye Bakanı Jeroen Dijsselbloem, Yunanistanın son çözüm hamlesini not etmekle yetinmiş ve referanduma kadar Yunanistanla müzakere etmeyeceklerini belirtmişti. Dijsselbloem, Referandumu bekleyeceğiz ve sonucunu dikkate alacağız demiş yani Yunanistanın son dakika çabasına olumsuz yanıt vermişti.

Avrupa İstikrar Fonu, Yunanistanın resmi olarak temerrüde düştüğünü cuma günü açıklamıştı.

Al Jazeera

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.