banner913
banner932
banner1012

Uygur Türkleri Fransada haykırdı Çin kanun tanımıyor

banner1020

Dünya Haberleri › Uygur Türkleri Fransada haykırdı Çin kanun tanımıyor haberi Uygur Türkleri, Fransa Senatosunda, Doğu Türkistanda yaşayan Uygulara Çin Devletinin uyguladığı işkence ve şiddeti 5 Temmuz Urumçi soykırımının 6ncı...

banner974
Uygur Türkleri Fransada haykırdı Çin kanun tanımıyor

banner971
Dünya Haberleri ›
Uygur Türkleri Fransada haykırdı Çin kanun tanımıyor haberi
Uygur Türkleri, Fransa Senatosunda, Doğu Türkistanda yaşayan Uygulara Çin Devletinin uyguladığı işkence ve şiddeti 5 Temmuz Urumçi soykırımının 6ncı yıldönümü anma ve Uygur Türklerinin durumu adlı konferans ile dile getirdi.

Avrupa İşlerinden Sorumlu Avrupa Komisyonu üyesi Senatör Andre Gattolin başkanlığında düzenlenen konferansa, Fransada yaşayan bir grup Uygur Türkü ile Tibet ve Vietnam asıllı vatandaşlar katıldı. Fransız Senatör Gattolin, Doğu Türkistanda Uygur halkına uygulanan baskıların kabul edilemez olduğunu söyledi.

Bir ay içinde 28 Uygura infaz

Fransa Uygur Türkleri Başkanı Erkin Ablimit ise “Çin terörizm ve dikta rejimi uyguluyor. Bugün hiçbir kanuna uymuyor” şeklinde konuştu. Dünya Uygur Türkleri Başkan Yardımcısı Asgar Can, “Bir ay içinde 28 Uygur infaz edildi. Uygurlara dini baskılar gün geçtikçe artmaktadır. Oruç tutulması, sakal bırakılması, hanımların başörtü takması yasaklanmıştır. Her caminin önünde ‘Öğrenciler, memurlar ve kamu çalışanı camiye giremez diye resmi hükümet beyanları var. Bütün bu konuları burada dile getireceğiz ve Çin hükümetine mesaj vermeye çalışacağız. Orda yirmi milyondan fazla Uygur yaşamakta ve bu Uygurun varlığını kabul etmek, Uygurları asimile edip yok edecek politikalarından vazgeçip onlarla beraber nasıl yaşayabilirizi düşünmeleri lazım. Biz kendi ülkemizde birinci sınıf vatandaşlar olarak yaşamak istiyoruz. Biz Çinin anayasanda Uygurlara verilmiş olan hakların pratikte uygulanmasını istiyoruz.  Bundan on beş sene önce anaokulundan üniversiteye Uygurca okuma imkanı varken şimdi bu yasaklanmıştır. Daha önceden verilmiş olan haklar kesintiye uğramıştır, bundan dolayı oradaki olaylar büyümekte. Son Ramazan ayı içinde yirmi sekiz Uygur şehit edilmiştir. Taş atan bir çocuğu anında orda vurup öldürmüşlerdir. Dünyanın kamuoyunun dikkatini çekmek istiyoruz” dedi.

Öte yandan, dünya Şincan eyaletinde yaşananlar hakkında bilgi sahibi olamazken, China Daily gazetesi, Ramazan'ın gayet normal geçtiğini iddia etti.

Türkiyeye diplomatİk Başarı teşekkürü

Doğu Türkistandaki son durum hakkında bilgiler veren Bağımsız Doğu Türkistanlılar Derneği Başkanı Erkinbeğ Uygurtürk, Çinin Türk İslam kimliğini yok etme çalışmalarına devam ettiğini söyledi. Taylandda tutuklu bulunan 173 Uygur Türkünün Türkiyeye getirilmesinden dolayı duydukları sevinci ifade eden Uygurtürk, “Ama bunlara rağmen sevindirici olaylar da var. Taylandda 173 tane Uygur kardeşimizin Türkiyeye getirilmesi çok büyük bir diplomatik başarıdır. Daha önce Malezyadaki 850ye yakın Uygur vatandaşımızın Türkiyeye getirilmesi de çok büyük bir başarıdır. Bunun için Türkiye Cumhuriyeti Devletine şükran ve minnet borçluyuz. Bize her zaman verdiği desteği gün geçtikçe artırarak devam ettiriyor. Kayseriye yerleştirilen bu kardeşlerimize adeta seferber oldu Türk halkı. Biz Doğu Türkistanlılar olarak Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve aziz Türk milletine ne kadar minnet duysak azdır” dedi.

 

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.