banner913
banner932
banner1012

Türkiye ve Çini karşı karşıya getiren gelişme

banner1020

Dünya Haberleri › Türkiye ve Çini karşı karşıya getiren gelişme haberi Bangkok Post: Çin ve Türkiye Uygurlular için diplomatik çekişme içinde Enis AKSU / Bangkok (DHA) Geçen yıl Mart ayında Tayland'da yakalanan Uygur Türklerinin...

banner974
Türkiye ve Çini karşı karşıya getiren gelişme

banner971
Dünya Haberleri ›
Türkiye ve Çini karşı karşıya getiren gelişme haberi
Bangkok Post: Çin ve Türkiye Uygurlular için diplomatik çekişme içinde
Enis AKSU / Bangkok (DHA)
Geçen yıl Mart ayında Tayland'da yakalanan Uygur Türklerinin çilesi bitmek bilmiyor. Bangkok Post gazetesinin iddiasına göre uzayan süreç Tayland'da Çin ve Türkiye arasında diplomatik çekişmelerin yaşanmasına sebep oluyor.
 
Bangkok Post'un haberine göre 2014 yılında yakalanan ve bir yıldır tutuklu bulunan Uygur Türklerinin bazılarının bu süreçte çocukları bile oldu. Gazeteden alınan bilgiye göre 17 kişilik Teklimakan adlı bir aile Kamboçya sınırından Tayland'a giriş yapmış. Gözaltındayken Türk olduklarını iddia eden aileye sahip çıkan Türkiye Bangkok Elçiliğinin onların adına pasaport çıkarttığı ve Türkiye'ye dönmeleri için gerekli tüm izinleri aldıkları belirtiliyor. Ancak Çin hükümeti de 17 kişilik bu ailenin Çinli Uygurlar olduğunu ve Xinjiang bölgesine geri gönderilmeleri gerektiği konusunda ısrarcı.
 
Son iki yılda Xinjiang bölgesinde yaşanan çalkantılı dönemde yüzlerce insan hayatını kaybetti. Hayatını kurtarmak için bazı Uygur Türk'ü aileler ise ülkeden kaçmayı tercih etti. 
 
Tayland Ulusal Güvenlik Konseyi genel sekreteri Anusit Kunakorn medyaya yaptığı açıklamada Çin'in ve Türkiye'nin gözaltındaki insanları ülkelerine götürme isteklerini bildirdiklerini belirtti ve "Biz bu insanların gönderileceği yer konusunda taraf tutup, bir ülkeyi diğerine tercih edemeyiz. Öncelikle bu kişilerin uluslarının teyit edilmesi gerekiyor. Bu konuda sona yaklaşıyoruz" dedi.
 
banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.