banner913
banner932
banner1012

Kıbrıs sorunu yarın BM Güvenlik Konseyi'nde görüşülecek

banner1020

banner974
Kıbrıs sorunu yarın BM Güvenlik Konseyi'nde görüşülecek

banner971

 Kıbrıs sorununun Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde yarın ele alınacağı ve Rum kesiminin ise Güvenlik Konseyi’nden, müzakerelerin yeniden başlamasına destek belirten bir açıklamada bulunmasını beklediği ifade edildi.
Alithia gazetesi “Güvenlik Konseyi’nin Kıbrıs Sorunuyla İlgili Bir Açıklama Yapıp Yapmayacağı Bilinmiyor” başlıklı haberinde, Rum müzakereci Andreas Mavroyannis’in, Kıbrıs sorununun Güvenlik Konseyi’nde ele alınması öncesinde, New York’a gittiğini anımsattı.
Gazeteye göre, Rum hükümetinden “bir kaynak” ise Kıbrıs (Rum) Haber Ajansı (KİPE)’ye açıklamasında, Rum kesiminin, Kıbrıs sorunuyla ilgili yarınki bilgilendirmenin ardından BM Güvenlik Konseyi tarafından açıklama yapılması durumunda, bunun müzakerelerin başlaması hedefiyle, gelişme aşamasında bulunan sürecin devam etmesine destek belirtmesini beklediğini iletti.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Siyasi İşlerden Sorumlu Yardımcısı Rosemary Di Carlo’nun, Konsey üyelerine Genel Sekreterin iyi niyet misyonu raporunu sunmasının ardından, Güvenlik Konseyini bilgilendireceğini belirten gazete, Kıbrıs sorununun Güvenlik Konseyi’nde ele alınması ve Güvenlik Konseyi tarafından bir açıklama yapılması olasılığı ışığında, Rum müzakereci Mavroyannis’in New York’a gitmesine karar verildiğini anımsattı.
KİPE’ye konuşan Rum hükümetinden bir kaynak ise, BM Genel Sekreteri Guterres’in Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le Pekin’de gerçekleştirdiği kısa sohbet sırasında, Kıbrıs sorunuyla ilgili bir sonraki adımlarıyla ilgili kartlarını açmadığını ve esas olarak Anastasiadis’in kendisine söylediklerini dinlediğini belirtti.
Aynı kaynak “Genel Sekreterin raporunun Güvenlik Konseyi’nde ele alınması sırasında yorumlar yapılıp yapılmayacağını ve genel olarak BM Genel Sekreterinin nasıl devam edeceğini görmeyi beklediklerini” de söyledi.
BM’den bir kaynak da KİPE’YE açıklamasında, Di Carlo veya BM Genel Sekreterinin bilgilendirmenin akabinde basına yapacakları planlanmış açıklamaları bulunmadığını ve alacağı bilgilendirmenin akabinde bir açıklama yapmayı isteyip istemediğinin de Güvenlik Konseyine bağlı olduğunu ekledi.
Politis ise “Yetişmeye Çalışıyoruz- BM’de Yarın Yapılacak Görüşme Işığında Hareketlilik- Mavroyannis New York’ta” başlıklı haberinde, Mavroyannis’in Genel Sekreterin raporu konusunda New York'ta temaslarda bulunacağını yazdı.
Anastasiadis ile Guterres’in Çin’de görüştüklerini ve Anastasiadis’in Genel Sekretere, Rum kesiminin Kıbrıs sorununa çözüm bulunması için çabaların sürmesi gerektiğine dair tezini ilettiğini yazan gazete, “yetkili kaynakların” ise gazeteye, Anastasiadis’in Guterres’e, gerek Anastasiadis-Lute-Akıncı görüşmesi, gerek de (Lute’un son önerisinin öngördüğü üzere) Crans Montana formatında gayri resmi bir görüşme için bazı önerilerde bulunduğunu söylediklerini iletti.
Rum Başkanlık Sarayının, böyle bir gayri resmi toplantının gerçekleşmesinin kolay olacağını düşündüğü, çünkü artık bir emsal olduğu, öte yandan bunun taraflara, Kıbrıs sorunundaki bir sonraki adımların ortaya çıkması için açık bir görüşme yapılması fırsatı vereceği de ifade edildi.
Rum kesiminin durağanlıktan memnun olmadığı konusunda hükümetlerin ikna edilmesi için “maraton temaslarda” bulunulacağına da yer veren gazete, Mavroyannis’in “tatsız sürprizlerden” kaçınılması için BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesinin temsilcileri ve başka yetkililerle görüşmeler yapacağını ekledi.
Fileleftheros ise “BM’den Hareket Bekliyor- Güvenlik Konseyinin Müzakerelerin Yeniden Başlamasına Destek Açıklaması Lefkoşa İçin Olumlu Gelişme” başlıklı haberinde, Rum kesiminin, Kıbrıs sorununun ele alınacağı BM Güvenlik Konseyi’ndeki yarınki görüşme ışığında, müzakerelerin yeniden başlaması gidişatına yönelik BM’den hareketler beklediğini yazdı.
Haber Haravgi’de ise “BM Güvenlik Konseyi Üyeleri Kıbrıs Sorununu Ele Alıyor- Lefkoşa Müzakerelerin Yeniden Başlamasına Destek Bekliyor” başlığıyla yer aldı.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.