banner913
banner932
banner1012

IŞİD Deyr ez Zor'u da kaybetti

banner1020

Son bir yılda çözülen terör örgütü IŞİD, Suriye'nin doğusundaki kentte haftalar süren savaşın ardından yenildi. Sınırın Irak tarafında ise ordu birlikleri El Kaim kentine girdi. Katil sürüsü Ortadoğu'dan siliniyor

banner974
IŞİD Deyr ez Zor'u da kaybetti

banner971

İç savaş ülkesi Suriye'nin Irak sınırında terör örgütü IŞİD'in kökü kazınıyor. Haftalardır sokak savaşlarının devam ettiği Deyr ez Zor'da Suriye Ordu birlikleri kentin kontrolünü bu Sabahitibariyle tamamen geri aldı.

Savaş uçakları kanlı örgütün elinde tuttuğu son semti bombardımana tutarken, Hizbullah'ın medya ağı Rusya'nın desteğiyle ilerleyen askerlerin karadan saldırıya geçmeye hazırlandığını duyurdu. Dakikalar sonra ise, kentin kurtarıldığı resmen açıklandı.

Rusya, son günlerde bölgedeki IŞİD hedeflerine yüzlerce kilometre mesafeden füze saldırıları düzenliyordu.

El Kaim'e girdiler

Sınırın Irak tarafında ise ordu birliklerinin geçen haftalarda başlattığı operasyonda hızla sonuç alınıyor. Bu sabah, Irak askerlerinin sınırdaki El Kaim kentine girdiği ilan edildi.

Halihazırda sınırın Irak tarafında da sıkışan IŞİD'in artık elinde yalnızca Fırat Nehri havzasında yer alan birkaç küçük yerleşim birimi kaldı.

Halifelik çöktü

Terör örgütü, Ekim ayı içerisinde fiili başkenti Rakka'yı yitirdi. Rusya, geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamada katil sürüsü IŞİD'in Suriye'de kontrol ettiği yerlerin yüzde 85'ini kaybettiğini duyurmuştu.

Kanlı örgüt, elindeki en büyük kent Musul'u ise yaklaşık dokuz ay direndikten sonra 9 Temmuz'da kaybetmişti. Musul'un hemen ardından Türkmen ilçesi Telafer ve peşinden de Kerkük'ün batısı Havice teröristlerden temizlenmişti.

Haziran 2014'te Musul'daki El Nuri Camii'nde hilafet ilan eden katil sürüsü, Irak ve Suriye'de işgal ettiği toprakların yaklaşık yüzde 90'ından fazlasını yitirmiş durumda.

Beş kıta, 30'dan fazla ülke

IŞİD, Mayıs ayından bu yana İspanyaİngiltereABDFransaFilipinlerEndonezya ve İran gibi ülkelerde saldırılar düzenledi. Bugüne kadar 30'dan fazla ülkeyi hedef alan ve sayıları 200'ü aşan saldırıların bazıları doğrudan örgüte üye teröristler tarafından yapıldı, bazılarında ise yerel militanlar kullanıldı.

Amerikan CNN International'ın Şubat ayında yaptığı derlemeye göre, beş kıtayı kana bulayan saldırılarda 2 binden fazla insan öldü. Irak ve Suriye'deki savaşta ölenlerin sayısı ise tam bilinmiyor. Örgütün katlettiği sivil veya askerlerin on binlerce olduğu tahmin ediliyor.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.