banner913
banner932
banner1012

İki ada haritadan silindi

banner1020

Saatte 300 kilometre hızla Karayipler'e çarpan kasırga, Barbuda ve St. Martin adalarını neredeyse haritadan sildi, binaların yüzde 95'i enkaz halinde. Irma'nın haritadan sildiği yerler arasında bölgenin üçüncü büyük havalimanı da var. Havadan çekilen fotoğraflar dünyaya servis edildi. St. Martin adasında sekiz can kaybı var, Barbuda'da iki yaşında bir bebek yaşamını yitirdi. Toplam ölü sayısı 10'a çıktı ancak can kaybının artmasından ciddi endişe duyuluyor. Birleşmiş Milletler, Irma'nın 37 milyon insanı etkileyebileceğini duyurdu.

banner974
İki ada haritadan silindi

banner971

Karayipler'de birçoğu tatil cenneti adaları yıkıp geçen Irma Kasırgası, Porto Riko'ya ulaştı. Fransa'ya ait St. Martin adasında en az sekiz can kaybı var, halihazırda ölü sayısı toplamda 10 oldu. İlerleyen saatlerde can kayıplarının artması bekleniyor. Felaketin boyutlarını gösteren en net fotoğraflar da St. Martin'den geldi, havadan çekilen kareler şok etkisi yarattı.

Kasırganın en çok zarar verdiği yerler, karaya ilk çıktığı nokta olan Barbuda Adası ile bir sonraki durağı St. Martin oldu. Binaların çoğunun enkaza döndüğü iki ada, neredeyse haritadan silindi.

Küçük ada Barbuda'da evlerin yüzde 95'i hasar gördü, 1800 nüfusun en az 1400'ü evsiz kaldı. Barbuda Adası'nın başbakanı Gaston Browne, adayı havadan gezdiğini ve toplu bir katliamla karşılaştığını söyledi. Browne'un verdiği bilgiye göre adadaki binaların yüzde 95'i enkaza dönmüş halde.

Barbuda'da bir aile yıkılan evlerinden kaçmaya çalışırken iki yaşındaki çocukları öldü.



Irma, St. Martin adasında yer alan Karayipler'in en büyük üçüncü havalimanını haritadan sildi, havalimanı artık yok. Bir başka turistik ada Anguilla'da da havalimanı ayakta değil.

St. Barts ve St. Martin adalarını dün vuran kasırga, binaları yıktı ve metrelerce yüksekliği bulan sellere yol açtı. Leeward Adaları'nda 3,4 metre yüksekliğinde dalgalara yol açan Irma Kasırgası, Turks ve Caicos Adaları'nda hafta sonuna doğru 6 metrelik dalgalar oluşturabilir.

Anguilla'da ise yol ortasında bir uçak enkazı dikkat çekiyor.

Uçak kasırgaya daldı!

Irma, diğer adalara olduğu gibi Porto Riko'ya da fırtına ve şiddetli yağışla geldi. Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, saatte 300 kilometre hıza ulaşan 5'inci kategori kasırganın adayı karanlığa gömdüğünü bildiriyor.

Elektriklerin kesildiği adayla tüm iletişim kopmak üzere, yetkililer ada sakinlerinden evlerinden dışarı çıkmamasını istiyor. Irma enerji altyapısını harabeye çevirdi, adanın bazı noktalarındaki elektrik kesintisinin altı ay kadar sürebileceği açıklandı.

New York'tan havalanan ve Porto Riko'daki San Juan'a giden yolcu uçağı, inerken Irma kasırgasının içinden geçti.

Dünyadaki tüm uçuşların canlı izlenebildiği flightradar'daki kayıtlarda, uçağın hızla fırtınaya daldığı ve 52 dakika içinde yolcuları bırakıp yeniden havalandığı görülüyor.

ABD Ulusal Hava Dairesi, 1928 yılında Guadeloupe, Porto Riko ve Florida'da 2 bin 748 kişinin ölümüne yol açan San Felipe kasırgasından bu yana Porto Riko'nun Irma büyüklüğünde bir kasırga görmediğini duyurdu.

BM: 37 milyon insan etkilenebilir

Irma'nın Porto Riko'dan sonraki durağı Dominik Cumhuriyeti olacak.

Barbados ve Haiti'ye yardım ekipleri gönderen Birleşmiş Milletler (BM), Irma Kasırgası'nın 37 milyon insanı etkileyebileceğini duyurdu.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.