banner913
banner932
banner1012

Husiler Aden kapısında

banner1020

İran destekli Husilerin Yemendeki ilerleyişi devam ediyor. Lahic kentini ele geçiren militanlar Devlet Başkanı Hadi yanlılarının bulunduğu Adene yaklaştı, kentte alarm durumuna geçildi. Yemende Husiler, meşru yönetimin bulunduğu...

banner974
Husiler Aden kapısında

banner971
İran destekli Husilerin Yemendeki ilerleyişi devam ediyor. Lahic kentini ele geçiren militanlar Devlet Başkanı Hadi yanlılarının bulunduğu Adene yaklaştı, kentte alarm durumuna geçildi.

Yemende Husiler, meşru yönetimin bulunduğu Aden kentini işgal etmek için ilerlemeye devam ediyor, kentte “alarm durumuna geçildi. Adene oldukça yaklaştıkları kaydedilen Husilerin, Yemenin güneyindeki Adene 60 kilometre uzaklıktaki 31 bin nüfuslu Lahici ele geçirdiği belirtildi. Kent, kuzeyi kontrol eden Husiler ile güneye egemen merkezi yönetim ve Sünni aşiretler arasında stratejik önem taşıyor. Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadinin devlet kurumu çalışanlarına ve Aden halkına işyerlerini kapatıp evlerine dönmelerini istediği belirtildi. Bu arada Aden Havaalanı güvenlik gerekçesiyle kapatıldı. Husiler ve eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih taraftarı güvenlik güçleri Lahic kentindeki End Askeri Üssünü de savaşmadan ele geçirdi. Kuveyt Haber Ajansı askeri bir kaynağa dayandırdığı haberde, And Askeri Hava Üssü komutanları ve Husilere bağlı güçler arasında yapılan diyaloğun ardından askeri üsse girildiğini belirtti.

Sıcak çatışmaya doğru

Husi ve eski Cumhurbaşkanı Salih yanlısı askeri güçler Lahic Vilayeti başkenti Hutaya ilerlemeye başladı. Huta, Yemen Cumhurbaşkanı Hadinin bulunduğu Adene 30 km uzaklıkta bulunuyor. Husi militanlarının, Yemen Savunma Bakanı Mahmud es-Subeyhi ve Lahic kenti tugay komutanı Tuğgeneral Faysal Recebi kaçırdığı da iddia edildi. Ed-Dali kentine doğru ilerlemeye çalışan Husilerle güvenlik komiteleri arasındaki çatışmada ise 10 Husi militan öldü. Şiddetli çatışmaların Dalinin kuzeyindeki El-Vebeh bölgesinde halen devam ettiği belirtildi. Aden şehrine yaklaşan Husiler Hadinin başına ödül koydu. Yemen eski başbakanı Halid Behahın ise Amerikaya gittiği belirtildi.

‘HADİ KAÇTI İDDİASI

Yemende Husilerin Aden kentine yaklaşmalarının ardından Cumhurbaşkanı Hadinin tekneyle ülkeden kaçtığı öne sürüldü. ABD Dışişleri Bakanlığı ise Hadinin konutundan gönüllü ayrıldığını kaydetti. Bir üst düzey Cumhurbaşkanlığı yetkilisi ise “Cumhurbaşkanı Hadi ülkeyi terk ettiği iddiaları gerçek dışıdır” dedi.

Riyaddan sınıra sevkiyat

Suudi Arabistan, Dışişleri Bakanı Faysalın ‘Yemende barışçıl çözüm olmazsa gerekeni yaparız” açıklamasının ardından Yemen sınırına ağır silah, tank ve diğer askeri teçhizatları yığmaya başladı. Reuterse konuşan ABDli yetkililer, Suudi Arabistanın Yemen ile sınır bölgesinde yoğunlaştırdığı askeri sevkiyatın ‘önemli olduğunu belirtti. Yetkililerden biri, İran destekli Şii Husilerin Yemenin güneyine ve Yemen Devlet Başkanı Abdurrabu Mansur Hadinin siyasi faaliyetlerini yürüttüğü Adene saldırmaları halinde, Hadiyi korumak amacıyla hava saldırılarına hazırlanıyor olabileceğini belirtti. İsminin açıklanmasını istemeyen bir başka yetkili ise, ABDnin Suudi Arabistanın söz konusu sınır bölgesinde askeri teçhizatları ile alakalı istihbarat bilgisine sahip olduğunu, ancak gücün nerede konuşlandığını veya ne büyüklükte olduğu ile alakalı kesin bir bilginin bulunmadığını dile getirdi. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud Faysal, Pazartesi günü Yemendeki krizin barışçıl yollarla çözülmemesi halinde bölge ülkelerinin ‘saldırganlığa karşı gerekli adımları atacağını söylemişti.

 

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.