banner913
banner932
banner1012

Güney Sudan’da kıtlık ilan edildi

Birleşmiş Milletler (BM) Güney Sudan’ın bazı bölgelerinde resmi olarak kıtlık ilan edildiğini bildirdi. BM kuruluşları ortak yayınladıkları açıklamada savaş ve çöken ekonomi nedeniyle 100 bin kişinin açlıkla yüz yüze olduğunu ve 1 milyon kişinin ise kıtlıkta olarak sınıflandırılmanın eşiğinde olduğunu belirttiler. BM Gıda ve Tarım Örgütü FAO’nun Güney Sudan’daki temsilcisi Serge Tissot, BM çocuklara yardım fonu UNICEF ve BM Dünya Gıda Programı WFP ile ortak yayınlanan açıklamada “Güney Sudan’ın bazı kesimlerinde kıtlık korkunç bir gerçek olmuş ve en korktuğumuz şey başımıza gelmiştir” ifadesini kullandı.

banner974
Güney Sudan’da kıtlık ilan edildi

banner971

Tissot “Ailelerin pek çoğu hayatta kalabilmek için ellerindeki her şeyi tüketmiş durumda” dedi ve çoğunluğu çiftçi olan bu kişilerin hayvanlarını ve hatta çiftçilik aletlerini bile kaybetmiş durumda olduklarını belirtti.

Kıtlığın mevcut durumda ülkenin kuzey-orta kesimindeki Unity bölgesini etkilediği bildirildi. Resmi olarak yapılan kıtlık açıklaması insanların açlıktan ölmeye başladığı anlamına geliyor.

BM kuruluşları daha fazla insanın açlıktan ölmemesi için acilen harekete geçilmesi gerektiğini vurguladı.

Gıda, tarım ve beslenme yardımına ihtiyaç var

Güney Sudan’da hükümet ve BM kuruluşları ve diğer insani yardım ortaklarının yayınladığı istatistiklere göre Güney Sudan’ın nüfusunun yüzde 40’ından fazlası yani 4.9 milyon kişinin acilen gıda, tarım ve beslenme yardımına ihtiyacı var.

“Bu çocuklara acil yardım ile ulaşmazsak pek çoğu ölecek”

Güney Sudan UNICEF Temsilcisi Jeremy Hopkins de “Güney Sudan’da tahminen bir milyondan fazla çocuk akut olarak yetersiz besleniyor; 250 binden fazla çocuk ilse hali hazırda çok ağır biçimde yetersiz beslenmiş durumda. Bu çocuklara acil yardım ile ulaşmazsak pek çoğu ölecek” ifadelerini kullandı.

Güney Sudan’da Devlet Başkanı Salva Kiir’e bağlı Sudan Halkın Kurtuluşu Ordusu ve başkan yardımcısı Riek Machar’ı destekleyen muhalif güçler arasındaki çatışmalar 3 yıl önce başlamıştı.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.