banner913
banner932
banner1012

Germanwings uçağını felakete götüren son dakikalar

banner1020

Fransız Paris Match dergisi, Alman pilot Andreas Lubitz’in Fransız Alpleri’ne kasten düşürdüğü Germanwings uçağının uçuş bilgilerini yayınladı. Öte yandan, uçağın içinde çekilen ve düşmeden önceki son anları gösteren...

banner974
Germanwings uçağını felakete götüren son dakikalar

banner971

Fransız Paris Match dergisi, Alman pilot Andreas Lubitz’in Fransız Alpleri’ne kasten düşürdüğü Germanwings uçağının uçuş bilgilerini yayınladı. Öte yandan, uçağın içinde çekilen ve düşmeden önceki son anları gösteren bir videonun ortaya çıktığı iddia edildi.

Daha önce Alman Bild gazetesinde de bir bölümü yayınlanan uçuş bilgilerinin tam dökümünü, soruşturmada yer alan bir yetkiliden aldıklarını iddia eden Paris Match’e göre adım adım gelen felaket şöyle gelişti:

10:00
4U9225 sefer sayılı uçak bir gecikmenin ardından Barcelona’dan Düsseldorf’a hareket etti. Kaptan pilot Sondheimer yolculardan Barselona’dan kalkarken yaşanan 26 dakikalık gecikme için özür diliyor.

10:10
Kaptan Patrick Sondenheimer, ikinci pilot Andreas Lubitz’e şunları söylüyor: “Kalkıştan önce tuvalete gidecek zaman bulamadım.”

Sonraki 20 dakika boyunca Sondheimer’ın yardımcı pilot Andreas Lubitz’le konuşmaları yer alıyor. Yardımcı pilot Lubitz kaptana Barselona’da lavaboyu kullanmadığını hatırlatarak, istediği zaman tuvalete gidebileceğini ve kontrolü kendi üzerine alabileceğini söylüyor.

10:27
Uçak 38 bin feet’lik seyir yüksekliğine ulaşıyor. Pilot yolculara iniş için hazırlanmaları anonsunu yaptıktan sonra, Lubitz tekrar kaptana ‘şimdi gidebilirsin’ diyor.

10:28
Koltuğun arkasından gelen bir ses duyuluyor. Kaptan Sondheimer emniyet kemerini çözüyor. Kokpit kapısı açık. Kaptan Lubitz’e “Kontrol sende” diyor. Lubitz, yumuşak bir ses tonuyla, “Umarım öyledir” diye yanıt veriyor.

10.29
Radar monitörlerinden uçağın inişe geçtiği görülüyor.

10:30
Lubitz kokpitte yalnız. Zırhlı kapıyı ‘Kilit’ butonuna basarak kilitliyor ve kapı dışarıdan açılamaz duruma geliyor. Uçağın alçalmasını hızlandırmak için otomatik pilot yeniden ayarlanıyor.

10.32
Hava kontrolörleri iletişim kurmaya çalışıyor fakat yanıt alamıyorlar. Ses kaydından alınan veriye göre, aynı anda uçakta otomatik alarm çalmaya başlıyor.

10:33
Alçalma başlıyor. Uçak dakikada 3 bin feet alçalıyor. Hava trafiği kontrolörleri sorunu belirliyor. Birçok kez telsizle uçakla iletişime geçmeye çalışıyor. Lubitz cevap vermiyor.

Kaptan pilotun kapıyı açmaya çalışırken sesi duyuluyor, bağırıyor: “Benim’

Kaptan kokpite bağlı kameraya bakıyor. Lubitz ekrandan onu görebilir ama tepki vermiyor. Kaptan kapıyı kırmak için oksijen tüpü ve yangın söndürücüyü alıyor. Lubitz’den cevap yok.

Kaptan bağırıyor: “Tanrı aşkına, aç kapıyı.”

10:34 (yaklaşık)
Alarm çalıyor; hem ses hem görsel olarak. Lubitz’den tepki yok.

Kokpit kapısından koridorda koşan yolculardan gelen ilk sesler duyuluyor.

10:35
Kaptan, uçağın arkasında duran levyeyi istiyor. Kapıdan gelen çarpma sesleri, ardından metalden gelen sesler duyulabilir. Kaptan levyeyle kapıyı oynatmaya çalışıyor.

10:37 ve birkaç saniye
İkinci alarm devreye giriyor. “Yer, kaldır” uyarısı yapıyor. Lubitz’den hl tepki yok.

Kaptan bağırıyor: “Aç şu lanet olası kapıyı!”

10.38
Lubitz’in taktığı oksijen maskesinin içinden nefes alıp verişi duyuluyor. Normal bir şekilde nefes alıyor. Uçak 13 bin feet’te.

10:40
Dışarıdan yüksek bir ses duyuluyor. Aynı zamanda içeride çığlık sesleri. Airbus’ın sağ kanadı dağlara çarpıyor. Alarm ve yolcu sesleri dışında başka bir ses yok.

10:41
Uçak dağ yamacına çarptığında yaklaşık 5 bin feet’te ve 500 mil hızla seyrediyordu.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.