banner913
banner932
banner1012

Gerilim dinmiyor, F-35 savaş uçakları havalandı

banner1020

ABD'nin bütün dünyayı ters köşeye yatırıp Kore Yarımadası'na gönderdiğini duyurduğu USS Carl Vinson ve diğer savaş gemileri, günler sonra sıcak bölgeye artık yalnızca iki saat uzaklıkta

banner974
Gerilim dinmiyor, F-35 savaş uçakları havalandı

banner971

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK), ABD'nin çağrısıyla Kuzey Kore'ye karşı yeni yaptırımları görüşmek üzere hassas bir toplantı yapıldı. Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, gerilimin zirveye ulaştığı Kore Yarımadası'nda kritik noktada olan durumun her an kontrolden çıkabileceği uyarısını yaptı. Atılacak ilk adımın Kuzey Kore'nin nükleer silah testlerini durdurması olacağını belirten Yi, sorunun Çin'e yalan söyleyerek çözülemeyeceğinin altını çizdi.

New York'taki Birleşmiş Milletler binasında konuşan Yi, Kuzey Kore'nin nükleer faaliyetleri için barışçıl çözümün tek doğru yöntem olduğunu vurgulayarak Çin'in Pyongyang yönetiminin silahsızlanması için adım atmayı kabul ettiğini açıkladı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) atılacak adımlara Pekin yönetiminin destek vereceğini aktaran Çin Dışişleri Bakanı, söz konusu yaptırımların tek taraflı olmaması şartını masaya sürdü.

Pyongyang yönetimiyle müzakerelerin sürdürülmesinin çok önemli olduğunun altını çizen Yi, görüşmelerin ikili, üçlü veya daha fazla tarafın katılmasıyla gerçekleşebileceğini söyledi.

Yi'den dakikalar sonra konuşan ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ise, Kuzey Kore'den Japonya ve Güney Kore'ye yönelen tehdidin gerçek olduğunun altını çizerek tüm seçeneklerin masada olduğunu bir kez daha yineledi. Tillerson, "Kuzey Kore harekete geçmeden önce BMGK harekete geçmeli" dedi.

Tillerson, söz konusu açıklamayı yapmadan önce Güney Kore ve Japonya dışişleri bakanlarıyla bir araya geldi.

ABD'nin Pasifik Komutanı Amiral Harry Harris, taarruz filosunun çarşamba günü Filipin Denizi'nde olduğunu ve Kuzey Kore'ye iki saat saldırı mesafesinde bulunduğunu açıkladı.

Kuzey Kore'nin nükleer tehditlerine karşı gövde gösterisi için bölgeye gönderilen filo, Japonya'nın güneyindeki Okinawa adası açıklarında tatbikat yapıyor. ABD donanmasının internet sitesinde paylaşılan fotoğraflarda, Güney Kore ve Japon savaş gemilerinin USS Carl Vinson'la birlikte seyrettiği görülüyor. Tatbikatın fotoğraflarında ayrıca helikopterlerin atış yaptığı yer alıyor. Japonya Savunma Bakanlığı, iki F-35 savaş uçağının da tatbikata katıldığını duyurdu.

Üç ülke, kısa süre içinde Kore Yarımadası açıklarında büyük bir tatbikata başlayacak. Tatbikata Busan limanına demirleyen ABD nükleer denizaltısı USS Michigan da katılacak.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.