banner913
banner932
banner1012

DİSİ’nin önerisi Rum Temsilciler Meclisi’nden geçerken


Metin FAHRİOĞLU

Metin FAHRİOĞLU

Okunma 18 Nisan 2017, 09:18

Kıbrıs müzakerelerinde krize neden olan Enosis Plebisiti’nin kutlanması kararının değiştirilmesi gündemiyle 7 Nisan’da toplanan  Rum Temsilciler  Meclisi’nde yapılan tartışmalar sonrası 30 kabul oyuna  karşılık 20 ret oyu ile  Enosis önergesi yeni hali ile geçti.

“15 Ocak 1950 Enosis Plebisiti” anma günü  maddesinin de bulunduğu    bir dizi milli  günün kutlanmasının   düzenlenmesini, Meclis Eğitim Komitesi’nden   alınarak anma yetkisini Eğitim Bakanlığına bırakan değişiklik önerisini sunan DİSİ ve öneriye destek veren AKEL Milletvekilleri vatan hainliği ile suçlandılar.  Keza izleyici locasında bulunan  ELAM üyeleri ile sempatizanları sloganlar atarak   öneriye  destek veren milletvekillerine  hakaretler   yağdırdı.

10 Şubat 2017’de Rum Temsilciler Meclisi’nin  “15 Ocak 1950 Enosis Plebisiti’nin” Rum  okullarında kutlanması yönünde aldığı karar;Bir bütün olarak Rum halkının  Enosis  hayallerinin dün olduğu gibi bugün  de canlı tutulmak istendiğinin en açık bir ifadesi olup bu olay basite indirgenemez, indirgenmemelidir...

Hele hele Türk tarafından gelen tepkileri yumuşatma adına  Türk  tarafı ile dalga geçercesine konu edilen kutlama yetkisinin Rum Meclisi Eğitim Komitesi’nden  alınarak Eğitim Bakanlığı’nın yetkisine  verilmesi  hiç kabul edilemez...Rum Eğitim Bakanı olacak kişinin  Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskopos’unun onayı olmadan atanamayacağını bilmeyen var mı?

Konu kararla ilgili olarak ELAM: “Bu günden itibaren   her yıl 7 Nisan’ı  rezil olma&boyun eğme günü olarak kutlayacağız” derken Çevreciler Hareketi, Vatandaşlar İşbirliği ise konu karardan    “Utanç ve hayal kırıklığı yaşandığını” açıkladı. Söz konusu değişikliği ise DİKO  “Kara gün, şantaja boyun eğdiler” şeklinde yorumladı!..

Diğer yandan “Akıncı’ya ve Türkiye’ye biat etmekle suçlanan AKEL Başkanı Neofitu:  “ Her ne yapıyorsam, işgalden kurtulalım” diye  yapıyorum derken  AKEL Genel Sekreteri  Kyprianu ise Kıbrıs’ın ve   Kıbrıs halkının menfaatleri her şeyin üstünde... Türk tarafı da  karşılık verirse  en kısa zamanda  anlaşmaya varılabilir” diyor.

Rum Hükümet Sözcü Vekili Viktoras Papadopulos: “Vatanı yeniden birleştirecek ve işgal birliklerinden  kurtaracak kalıcı ve  işlevsel bir çözüm için   birlik olmalıyız” çağrısı yapıyordu.

Rum Meclisi’nin  Enosis Plebisiti ilgili kararına karşılık  Ekologlar, karşı bir öneri getirerek  “Beşparmak Dağları’ndaki bayrakların  KKTC bayrağının  dağdan kaldırılmasını, 20 Temmuz Barış Harekatı ile  15 Kasım KKTC’nin kuruluş  yıldönümü  kutlamalarının   durdurulmasını istedi.  Ekologların  bu önerisine DİKO, EDEK, Dayanışma Hareketi, Vatandaşlar  İttifakı ve  ELAM da destek verirken Ekologlar başkanı  Perdikis, “Biz, Güven Yaratıcı Önlemleri  uygulamak istersek, yapılması gereken ilk şeyin; sahte devletin  bayrağının  Beşparmak dağlarından   kaldırılması olmalı” dedi.

Rum Meclisi’nde konu yetki değişikliği dolayısıyla  “..Yanlışı görüp  eleştirdiğimiz gibi,  doğru görüp takdir etmeyi de bilmeliyiz...” diyen KKTC Cumhurbaşkanı sayın Akıncı: “..Rum Meclisinin yanlışı düzeltme  yönündeki bu kararıyla birlikte  Enosis Plebisitini okullarda kutlanacak olaylar arasında yer almayacağı anlayışı ile  artık önümüze bakmalıyız..” dedi.

Diğer yandan  CTP Milletvekili sayın Birikim Özgür ise  “... Çatışma kültüründen ve  maksimalist Politikalardan  medet umanların tüm çabalarına rağmen   stratejik ya da içten  gelerek müzakerelerin devamını sağlamak üzere doğru  politik tavrı tavizsiz savunan ve gereğini yapan  Kıbrıslı  Rumları takdir etmemek elde değil..” derken; 8 Nisan tarihli Kıbrıs gazetesi’ndeki “Sıra sizde sayın Anastasiadis ve sayın Akıncı” başlıklı yazısında sayın Serhat İncirli, “Kıbrıs Cumhuriyeti Parlamentosu’nun  dünkü kararını selamlıyorum” diyordu.

Bu  değerlendirmelerin kabul edilmesi mümkün değil !..15 Ocak 1950 Enosis Plebisiti’nin  kutlama yetkisi Meclis Eğitim Komitesi’nden alındı ve Başpiskopos’un emrinde olan  Eğitim Bakanın yetkisine verildi, işte o kadar!..Bilmeliyiz ki Enosis kararı iptal edilmedi. Burada tam bir ayak oyunu vardır...

Alınan bu karar, Rumların Enosis hedeflerinden vazgeçtiğini değil, Enosis hedeflerinin  yeniden resmen  teyidi anlamındadır!.. Ama bizde hala daha bazı çevreler bunu görmezden gelerek ; “Rum Meclisi kararını verdi: Enosis kararı bertaraf edildi” diyerek yaşananları hafife alıyorlar, yazık hem de çok yazık...

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.