banner913
banner932
banner1012

Dışilişkileri önemsemek


Arman RATİP

Arman RATİP

Okunma 08 Temmuz 2020, 19:59

KKTC Devleti pandemi sürecini başarıyla tamamladı. Şimdi, hükümetin bazı sektörlere çözümler getirerek ekonomiyi ayağa kaldırma çabası da sürecektir. Parasal açıdan sıkıntılar yaşayan KKTC hükümeti’nin, şimdi her zamankinden fazla Türkiye’nin desteğine ihtiyacı vardır. Türkiye ile olan ilişkilerin daha da gelişmesi önemlidir.. Bu ilişkilerin gelişmesi için ilk olarak ulaşıma el atmak gerekir. Ulaşım olmazsa, veya başlamazsa, dünyaya  açılma konusunda büyük zorluklar yaşayacak KKTC’nin dışilişkilerini tekrar gözden geçirip bir takım çareler bulma çabasına girmesi gerekiyor. Dışilişkiler deyince neyi kastediyorsunuz sorusunu duyar gibi oluyorum. Dışilişkiler konusunu düşünürken, ilk akla gelen tabii ki, KKTC’nin dış dünyadaki 28’e dayanan dış temsilcilikleridir. Bahsi geçen dış dünyadaki bu temsilcilikler, KKTC’nin dışilişkilerini geliştirmek için neler yapabilecekleri ortada. Geçmişte Londra Temsilcisi olarak görev yapan Sn. Faik Müftüzade’nin  özellikle medya ile olan ilişkileri Kıbrıs Türklerinin sesinin İngiltere’de duyulmasını sağlamıştı. Tabii, günümüzde, daima olduğu gibi, dışilişkiler alanında herhangi bir girişim başlatmadan önce, bahsi geçen KKTC Temsilciliklerinin, KKTC Hükümeti’nin ve özellikle KKTC Dışişleri Bakanlığı’nın düzenleyeceği yeni programlar, politikalar söz konusu. Bu program veya politikanın en başta geleni hiç kuşkusuz yabancı ülkelerdeki hükümet yetkilileri ile görüşmelerin bir şekilde başlatılmasıdır.

Son yıllarda, herhangi bir ülkedeki KKTC Temsilciliğinin o ülkenin hükümet temsilcileri ile görüştüğünü duydunuz mu ?. Ben, duymadım. Basında da böyle bir ilişkiden hiç söz edilmedi. Peki, yabancı ülkelerdeki KKTC temsilciliklerinin o ülkedeki medya temsilcileriyle görüşmeler yaptıklarını ne duyduk, ne de gördük. Demek ki büyük bir boşluk, büyük bir aktivite eksikliği var. Bu aktivite eksikliğini aşmak için dış ülkelerdeki KKTC Temsislcilikleri ne yapacak ?... Maalesef, şu anda hiç bir aktiviteye giremeden oturup beklemektedirler.

Neden ?... Çünkü, KKTC Dışişleri Bakanlığı, henüz bu aktiviteleri kapsayan bir program yapamamış. Bu durum, dışilişkileri geliştirme, yabancı ülkelerdeki hükümet yetkilileri ve medyası ile konuşma fırsatı bile vermiyor bizim temeilciliklere... Bu olayda pandemiyi gerekçe olarak gösterme kimseyi tatmin etmez. Pandemi KKTC’de bitmiştir. Normale döndüğümüze göre, artık bu önemli konuya eğilmek çok gerekli. KKTC’nin tanınma yolu açılacaksa, dışilişkileri önemsemek, geliştirmek ile açılacak. Dışilişkileri sıfır olan bir devlet düşünebilirmisiniz ?. Bu normal mi ?... Hayır. Tabii ki değil. Bu anormal durumdan kurtulmak için mutlaka ve daha fazla gecikmeden KKTC’nin dışilişkilerini güçlendirmek çok önemli. KKTC Dışişleri Bakanlığı’nın bu duruma acilen müdahele etmesi lazım.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.