banner913
banner932
banner1012

Deniz kusmaz


Özcan ÖZCANHAN

Özcan ÖZCANHAN

Okunma 31 Ağustos 2015, 12:23

 

Serinlemek için, çoğu insanlar gibi ben de, denize girdim. Su fevkalade berrak, bastığım zeminde kumları görüyorum.... Oh be ne güzel diyecektim kiiiiiii...

Koluma birşey yapıştı. Korktum,  elimi sertce silktim. Olmadı... Heyecanlandım... Balık mı, ahtopot mu, sokan, zehirleyen birşey mi....

Hiçbiri değildi...

Bir  naylon, plastik poşetten kopan şeffaf parça idi... Fena halde ürkütmüştü beni....

Güzelim denizlerimiz, plajlarımız, kumsallarımız,

maalesef, sorumsuz, düşüncesiz kişiler tarafından feci şekilde kirletiliyor. Feribotlardan atılanlar, balıkcı teknelerinden dökülenler de hep kıyıya vuruyor...

Denizler; naylon , plastik poşetler, kutular, şişeler, sigara paketleri  üretmez ve kusmaz.

Bu pisliği, çöpleri kusanlar, insanlarımız,  çevre düşmanlarıdır. Hem insanlara hem de diğer canlılara zarar veriyorlar.

Denizler, kussa  kussa deniz yosunu, kum, mercan zerrecikleri, deniz  kabukları, çakılcıklar   kusar...dalgalarla  sahillere vuran  denizin kendi ürettikleri kimseye zarar vermez. Onlar  doğanın bir parçasıdır. Asıl zarar veren, çevreyi kirleten, insanların attıkları çöplerdir.

Kaç kezdir, sahillerden , kumsallardan, gönüllüler çöp toplayarak, sorumsuz ve düşüncesiz  vicdansızlara mesaj veriyorlar.

ATMAYINIZ,  ÇEVREMİZİ KİRLETMEYİNİZ, DOĞAYA ZARAR VERMEYİNİZ.   HEM, HER CİNS  CANLILARI , HEM DE ÇEVREYİ KORUYUNUZ.

Bazı plaj girişlerinde  para talep ediliyor. İnsanlar hemen itiraz ve şikayete başvuruyor. Ama,  o plajlara  insanlarımızın attıkları, bıraktıkları çöpleri temizlemek, gelenlere şilte, şezlonk, şemsiye vermek bedava olmaz diye biraz düşünseler , bu kadar şikayetci olmazlar.

“Ben  hiçbir hizmet istemem, ne  şemsiyeye ne şilteye ihtiyacım yok” diyenler de vardır, kuşkusuz.

Fakat, sorumsuzca çevreyi, kumsalları, plajları çöplükmüş gibi kullananların  nasıl engellenebileceğini de hesaba katmak gerekmez mi ?

Kısacası, herkes, temizliğe özen gösterir, çevreye ve diğer insanlara saygılı olursa , sakin , huzurlu, neşeli deniz keyfi yaşamak hiç de zor olmaz.

Yeter ki insanlar çevreye zehir, çöp , pislik saçmasın.

 

Denizler , asla kendi kendini kirletmez. Kumsallara çıkıp  yumurtlayan kaplumbağalar, carettalar zarar vermezler. Her türlü pisliği, zararı yaratan, doğanın  dengelerini  bozanlar, acımasız yaratıklar İNSANLARDIR. Sizler, bu tip insanlardan olmayınız, lütfen.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.