banner913
banner932
banner1012

Cumhurbaşkanı Akıncı'nın yanlışı


Yrd. Doç. Dr. Güven ARIKLI

Yrd. Doç. Dr. Güven ARIKLI

Okunma 20 Haziran 2016, 09:12

UBP-DP Koalisyon Hükümetinin kabul ederek Meclise getirdiği “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile KKTC Hükümeti Arasında Gençlik ve Spor Bakanlığı Yurt Dışı Koordinasyon Ofisinin Kurulması ve Faaliyetlerine İlişkin Anlaşma” onaylanarak yürürlüğe girdi.

Anlaşmayla ilgili olarak hükümette olduğu dönemde olumlu tavır sergileyen CTP, hükümetten ayrıldığı andan itibaren farklı bir yaklaşım ortaya koymayı seçmiştir.

Siyasi partilerin hükümette farklı, muhalefette farklı olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz.

Peki Cumhurbaşkanına ne demeli?

 

KKTC Anayasasının “Uluslararası Anlaşmaları Uygun Bulma” başlığı altında yeralan Madde 90da şöyle denilmektedir:

 

(1) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti adına yabancı devletlerle veya uluslararası kuruluşlarla yapılacak anlaşmaların onaylanması Cumhuriyet Meclisinin onaylamayı bir yasa ile uygun bulmasına bağlıdır.

 

Peki ilgili anlaşma Cumhuriyet Meclisinde bir yasa ile onaylanmış mıdır?

Onaylanmıştır..

Gelelim Aynı bölümün 5. paragrafına:

Orada da şöyle denilmektedir:

 

(5) Usulüne göre yürürlüğe konulmuş uluslararası anlaşmalar yasa hükmündedir.  Bunlar hakkında Anayasaya aykırılık iddiası ile Anayasa Mahkemesi olarak görev yapan Yüksek Mahkemeye başvurulamaz.

 

Bunları neden yazıyoruz?

Çünkü Cumhurbaşkanı Sayın Akıncı, hükümetlerarası bir anlaşmayı, Anayasanın amir hükmüne rağmen “Anayasa Mahkemesine” göndereceğine dair bir açıklama yapmıştır.

Buradan Sayın Akıncıya saygılarımızı sunarak bir öneride bulunmak istiyoruz.

 

1. Anayasanın açık şekilde ortaya koyduğu “uluslararası anlaşmalar yasa hükmündedir. Bunlar hakkında Anayasaya aykırılık iddiası ile Anayasa Mahkemesi olarak görev yapan Yüksek Mahkemeye başvurulamaz” hükmünü görmediniz mi?

 

2. “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile KKTC Hükümeti Arasında Gençlik ve Spor Bakanlığı Yurt Dışı Koordinasyon Ofisinin Kurulması ve Faaliyetlerine İlişkin Anlaşma” hangi akla ve vicdana sığınılarak “egemenliğimiz elden gidiyor” yaklaşımıyla gençler sokağa dökülmektedir.

 

Her bir maddesi KKTC gençliğinin, öğrencilerin ve geleceğimizin teminatı olan çocuklara yeni imkanlar ve ufuklar açacak böylesine kutsal bir yaklaşımı akla zarar yaklaşımlarla kötülemeye çalışmak gerçekten de anlaşılabilir bir yaklaşım değildir.

Üstelik bu yaklaşıma ülkenin Cumhurbaşkanının da katılması anlaşılır gibi değildir.

 

1. Bu anlaşma ile Türkiyede Gençlik ve Spor alanlarında gerçekleştirilen program ve projelerden KKTC tarafı da faydalanabilecektir

 

2. Öğrenciler için barınma ve burs imkanları geliştirilecek, KKTC Hükümetine bu alanlarda yardım sağlanacaktır

 

3. KKTCdeki gençler ve engellilere yönelik ihtiyaçlar tespit edilerek gençlik ve spor organizasyonları düzenlenecektir

 

4. Öğrenci yurtlarının inşası, işletilmesi, tamiri, bakımı ile var olan yurtların modernizasyonu sağlanacak, Bakanlar Kurulunca onaylanarak yürürlüğe giren protokol maddelerinin yürütülebilmesi noktasında yükümlülüğü Türkiye Cumhuriyeti üstlenecektir.

 

Bu nasıl bir anlayıştır ki; Anavatan Türkiye, hiç bir karşılık beklemeden Kıbrıs Türk Halkına her türlü imkanı büyük bir içtenlikle veriyor, “alın bu imkanlardan yararlanın” diyor ve içimizdeki bazı kesimler “İSTEMİYORUZ” diyor.

 

 

Siz kimsiniz efendiler?

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.