banner913
banner932
banner1012

ÇÖZÜMDE KKTC VAR MI ?


Arman RATİP

Arman RATİP

Okunma 04 Ekim 2015, 16:00

Rum Meclis Başkanı Omiru, Rumların bir çözüm planına evet demesi için Türk askerinin adadan çıkması, garantilerin ortadan kaldırılması ve “yerleşiklerin” geri dönmesi gerektiğini söyledi. “Çözüm” için bu üç şartı açık bir biçimde dile getirdi. KKTCnin devamını, yaşamasını isteyen milliyetcileri, devletini insanını, milletini sevmek suçmuş gibi lanse etmeye çalışan bazı kişilere ithaf olunur. Hade kardeşim... Bu işi bilmiyorsanız, halâ Rumun amacını anlamıyorsanız, bu işten vazgeçin. Neyse,  bu kişiler sadece figüran ve olaya at gözlüğü ile bakıyorlar. Esas olan halkın çoğunluğunun ne istediği ve tabii ki Devletin zirvesi ve politikası...

Şu anda müzakereleri KKTC Devleti adına yürüten KKTC Cumhurbaşkanı Sn. Akıncının en önemli konulara ilişkin olarak  suskunluğunu koruduğunu görüyoruz. Kuşkusuz bu da bir diplomatik yol olabilir.  “Federasyon”,  “federasyon” diye diye ve kabul edilemez isteklerini sürekli dile getirip bizi oralara itmeye çalışan Rum politikasına karşı  Sn Akıncı ve müzakerecileri nasıl bir yol izleyecek acaba? Herkesin merak ettiği konu bu...Şimdiye kadar yaptığı bilgilendirmelerde değişik konulara değinen Sn. Akıncının KKTCnin bağımsız, egemen statüsünden hiç söz etmediği bir gerçek. KKTC Devleti ve halkı için en önemli konu, 32 yıllık bağımsız, egemen KKTC Devletinin yaşamaya, var olmaya devam etmesidir.

Sakın KKTC Devleti Uluslararası Hukuk dışındadır diyenlere kulak asmayın. Gerçek şu ki 32 yıllık bağımsız, egemen KKTC Devleti uluslararası hukuk altında tanınma hakkına sahiptir. KKTCnin kurulduğu 1983 yılında Türkiyenin KKTCyi tanımış olması uluslararası hukuk  çerçevesi içinde çok önemlidir. Uluslararası hukuk diyor ki :  “Bağımsızlığını ilân eden bir devleti başka bir devlet tanırsa (yani Türkiyenin KKTCyi  tanıdığı gibi), diğer devletler de egemenlik haklarını kullanarak bu devleti tanımalıdır.”  Uluslararası hukuk diyor ki : “Böyle bir devleti resmen tanımak uluslararası toplumun görevidir...” Bu konu, KKTCnin resmen tanınması konusunu inceleyen  Uluslararası Hukuk uzmanları tarafından kesin olarak saptanmıştır.

 

KKTC  Cumhurbaşkanı Sn. Akıncının herhangi bir çözümde 32 yıllık bağımsız, egemen KKTC  Devletinin bu statüsünü koruyacağını açıklaması gerekmez mi acaba?   “Federasyon çözümü” gerçekleşirse ve içinden çıkılmaz, karmakarışık sorunlarla şu sözü edilen “federal çözüm” çökerse, Kıbrıs Türk halkının dayanak noktası ne olacak?...Tabii ki  bağımsız, egemen KKTC Devleti... İşte bu nedenle bu garantiyi sağlarsak,bir gün ayrı bir devlet olarak yolumuza devam edebiliriz. Yoksa devletsiz kalıp kaybolup gideriz...   

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.