banner913
banner932
banner1012

Çok partili yeni meclisimize hazır mıyız ?


Ahmet İşcan

Ahmet İşcan

Okunma 23 Mayıs 2017, 12:18

Değerli  okurlarım yazımın  başında kamuoyu  araştırma  sonuçlarının  mevcut  siyasi  partilerin  aldıkları  rakamları  belirterek  yazımızı  devam ettirelim.

     MEVCUT SİYASİ PARTİLERİN OY ORANI

ULUSAL BİRLİK PARTİSİ                      OY ORANI 27.0

 

HALKIN PARTİSİ…                                OY ORANI 25.1

CUMHURİYETÇİ TÜRK PARTİSİ          OY ORANI 21.9

DEMOKRAT PARTİ                               OY ORANI 9.7

YENİDEN DOĞUŞ PARTİSİ                   OY ORANI  5.8.

TOPLUMCU DEMOKRASİ PARTİSİ      OY ORANI 5.3

TOPLUMCU KURTULUŞ PARTİSİ  YENİ GÜÇLER         OY ORANI 5.2

 Kıymetli  okurlarım  ülkemizde  bugün seçim  olsa  hangi  partiye oy  verirsiniz diye seçmenlere sorulan sorulara  verilen  vevaplar ışığında  kısa bir süre önce gerçekleştirilmiş  olan  kamuoyu araştırması sonuçları hakkında sizlere yukarıdaki rakamları  bilginize  getirmiş  durumdayım. Tabiki bu araştırmada öne çıkan bazı veriler,rakamlar,ve sonuçlar  farklı şekillerde de değerlendirilebilir.

 Yaşadığımız  yüzyılda dünyada giderek  zorunlu da olsa halkların baskısı sonucu   demokratik yönetimlerin egemen olması ve kitle iletişim araçlarının daha etkin konuma gelmesi sonucu kamuoyu teriminin göz ardı edilemez bir önem düzeyine ulaşmıştır.  Bilgi çağında iletişimin  bu düzeyde öneme sahip olması ile halkın düşünce ve eğilimlerinin öğrenilmesi, siyasal yaşam başta olmak üzere toplumun her alanında arzulanan bir durum olmuştur.  Bu nedenle, halkın düşünce ve eğilimlerini tespit etmek amacıyla birtakım yöntemlere başvurulmuş ve kamuoyu araştırmaları da bu yöntemlerden biri olarak ortaya çıkmıştır

Kamuoyu  araştırmaları,  “belirlenmiş bir kitleyi  temsil ettiği düşünülen belli sayıdaki kişiye önceden belirlenmiş belli sayıda soru sorma ve cevap alma işi olup, örnekleme yöntemiyle elde edilen cevap dağılımlarının söz konusu kitlenin  bütünü için geçerli tahminleri vermesidir”.   

 Bu tanımlamalar ışığında kamuoyu araştırmalarının ikna etmek veya davranışları tanımlamak amacıyla yapılamayacağını, çünkü bu amaçları içeren bir kamuoyu araştırmasının sonuçlarının büyük oranda yanlı olacağını söylememiz  gerekir.   Belirtilen tanımlardan yola çıkarak kamuoyu araştırmalarının üç temel amacından söz edilebileceği değerlendirilmektedir:

“1. Toplumsal  realiteyi belirlemek, 

2. Bazı konularda tutum ve kanaatleri ölçmek,

 3. Süreç  içerisinde hedef kitlede meydana gelen değişmeleri ortaya çıkarmak

 Toplum  mühendisleri açısından bakıldığında, toplumu oluşturan bireyler, toplumdaki diğer insanların neleri sorun olarak gördüğünü, siyasi hareketliliği,  siyasi partiler  durumlarını,  öğrenmek için kamuoyu araştırmalarına yönelirler.  Kamuoyu araştırmaları, toplumdaki bireyler kadar siyasi partiler ve birçok kurum tarafından da  kendi  konumunu yeniden  belirlemek amacıyla sonuçlarına başvurulan bir araç olarak görülür.  Ayrıca, taraftarlarına güven verme, rakiplerin güvenini sarsma, başarının tescili gibi amaçlarla da kamuoyu araştırmalarına başvururlar.

 Öncelikle   Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti`nde   geçmiş seçimlerde görülen kamuoyu araştırmalarının, sonuçlardaki çok büyük yanılma  nedeniyle,  araştırma  kuruluşları  konusunda ciddi bir yanlış algılamanın olduğu ve bu yanlışa dayalı olarak hatalı değerlendirmeler yapıldığını söylemeliyiz. Gözden kaçırılan husus, hiçbir kamuoyu araştırmasının toplumsal gerçeği bire bir yansıtamayacağı, sadece toplumsal gerçekliğin araştırmanın yapıldığı andaki görünümü hakkında genel bir kanaat vereceğidir. 

Sonuç  itibarı  ile   ülkemizde  gerçekleştirilecek  milletvekilliği  seçimlerinde  cumhuriyet   meclisine  yedi  siyasi  partinin  vekil  sokacağını  düşündüğümüzde çok renkli  ve çok değişik enstantelerin  görüleceğini  şimdiden  söyleyebiliriz…

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.