banner913
banner932
banner1012

Çanakkale geçilmez


Metin FAHRİOĞLU

Metin FAHRİOĞLU

Okunma 19 Mart 2016, 09:29

Türk harp tarihinin en müstesna  zaferlerinden  bir olan Çanakkale Zaferinin 101. Yıl dönümünü kutlarken  vatan ve bağımsızlık  uğruna hayatlarını  feda eden aziz şehitlerimizi  saygıyla anıyoruz.

18 Mart 1915 , Mustafa Kemal Atatürkün önderliğinde kahraman Mehmetçiğin  Türk yurdunun milli  bütünlüğüne  göz dikenlere karşı her karış toprağını kanıyla sulayarak düşmandan temizlediği gündür.

18 Mart Çanakkale Zaferi, dünyanın en büyük ordularına karşı “Çanakkale Geçilmez” diyen  muhteşem direniş ve tarihin dönüm noktasıdır.

18 Mart Çanakkale Zaferi, Türk Milletinin varoluş bağımsızlık mücadelesinin  en önemli dönüm noktalarından biridir.

Bir toprak parçasının vatanlaşması  ve vatan olarak kalmasında şehitler vermek çok önemlidir ancak bunun yanında   tarihin gerçeklerini bilen  ve ulusal değerlere bağlı nesiller yetiştirmek  bir o kadar daha önemlidir.

Çanakkalede düşman 8,5 ay süreyle saldırdı. Siperlerimize  on binlerce top mermisi atıldı. Kimse yerinden kıpırdamadı. Düşman bir siperimizi ele geçirse geri almak için  sağ kalanlar , süngüsüne sarılarak  gözünü kırpmadan ileri atladı.  Mehmetçik,  Arıburnunda,  Anafartalarda  , Conk  Bayırında üzerine yağan  top atışlarına aldırmadan düşmana kaptırdıkları  vatan toprağını geri alabilmek uğruna gözlerini kırpmadan ölümle kucaklaşmasını bildi.

Çanakkale Muharebeleri büyük Türk Milleti için  bir haysiyet meselesi bir onur meselesi idi. Mehmetçiğimiz bu savaşlarda onuruyla ölmesini bildi ve gelecek kuşaklara tertemiz bir vatan bıraktı.

Çanakkale Muharebeleri vatanın bir karış toprağını düşmana kaptırmamak için  sancağını yere düşürmeden , düşmana teslim etmeden   alay komutanından alayın son neferine kadar  şehit olan 57nci Alayın  kahramanlık destanıdır…

Çanakkale  Savaşları, 8.5  ay gibi kısa bir sürede Dünya  Tarihini değiştirdi.   Çanakkale Savaşları Mustafa Kemalin  liderliğini ortaya çıkardı.   Türkiye Mustafa Kemali kazandı.  Ancak  insanlık yüzbinlerce insanını kaybetti.   Osmanlı Devleti şahlandığı bir dönemde mağlup olurken  Çanakkalenin geçilmemesi Türk milletine güven kazandırdı….

Bu zaferde  yaşanan efsaneler vardı. İşte onlardan bir tanesi: 

18 Martta düşman gemilerinin Rumeli Mecidiyesi yakınlarında bir sığınaktaki cephaneliği havaya  uçurduğu zaman numara erleri Seyid ve Alinin inanılmaz iradeleri . 215 okka (276 kg) lık gres yağına bulanmış üç mermiyi Seyidin sırtlayıp top namlusuna sürmeleri ve  etrafı kana bulayan Ocean isimli gemiyi batırma efsaneleri ve daha yüzlercesi.. Kaynak:Prof.Dr. Azmi Süslü, “Çanakkale savaşları ve Önemi”, Atatürk Araştırma merkezi Dergisi, s.306, cilt : VII, Mart 1991, Sayı:20

Çanakkalenin isimsiz kahramanları Anadolunun  her yanından  gönüllü olarak Çanakkaleye gelerek Türklüğün onur ve şerefini korumuşlardır…

Mustafa Kemal Paşanın “Size  taarruzu değil, ölmeyi emrediyorum” komutu doğrultusunda Mehmetçiğin  canı ve kanı pahasına kazanılan bu zaferle  Türk milleti Anadoludaki varlığının devamını sağlıyor  ve ulu önder Mustafa Kemal Atatürkün Türkiyesinin  temelleri atılıyordu…..

Kıbrıs Türk halkının efsanevi ve onurlu varoluş mücadelesinde de özgür yaşamak ve gelecek nesillere  hür bir vatan bırakmak için  canlarını    feda eden  aziz şehitlerimiz sayesinde bu topraklar bir kez daha vatan olmuştur.

 Bugün anavatanımız Türkiyenin her türlü maddi ve manevi desteğiyle  özgürce yaşadığımız bu vatanımızda  Mücahit ve Mehmetçik huzur içinde yatıyor…

“Bayrağı bağımsızlığın simgesi yapan ,  toprağı vatan yapan; bu uğurda  canını seve seve veren şehitlerimizdir”. Kıbrıs Türk halkı olarak ne toprağımızdan ve ne de  bayrağımızdan asla vazgeçmeyeceğiz.

 

Aziz şehitlerimiz, sizleri hiçbir zaman unutmadık ve unutmayacağız. Bu vesileyle , başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi saygıyla selamlıyorum…

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.