banner913
banner932
banner1012

CAMERON'UN ZAFERİ


Arman RATİP

Arman RATİP

Okunma 21 Mayıs 2015, 14:19

Geçmişte çok iyi bir lider olduğunu kanıtlayan İngiltere Muhafazakar Parfti lideri Cameron, 2015 İngiltere genel seçimlerinde  muhteşem bir zafer kazandı. Seçim öncesi yapılan anketlerde ya Muhafazar Partisi ile İşçi Partisi  başabaş, ya İşçi Partisi az farkla önde, ya da Muhafazakar Partisinin seçimi  birinci parti olarak kazanabileceğini gösterdi,  rakamlarla büyük bir yanılgı içerisine girildi.Şimdiye kadar anketlerin bu kadar yanıltıcı  olduğu görülmemiştir. Anketlerin bu kadar yanılmasına kimse bir anlam veremedi. Sonuçta Muhafazakar Partisi  650 sandalyeli Parlamentoda 331 sandalye kazanarak çoğnlukla iktidara geldi. İşçi Partisi büyük kayıplar verdi ve sadece 232 milletvekili çıkarabildi. En  büyük kaybı ise Muhafazakarların bir önceki hükümetdeki küçük ortağı Liberal-Demokratlar yaşadı. 50lerde sandalyesi olan bu parti sadece  8 milletvekili çıkarabildi. İşkoç Milliyetçi Partisi ise İskoçyadaki 59 sandalyeden 56sını kazanarak büyük bir zafer yaşadı. “ Diğer” başlığı altında ise 23 milletvekili çıktı.

Seçim sonuçları ile  birlikte İngilterede adeta bir deprem yaşandı. Hem İşçi Partisi lideri Miliband, hem de Liberal Demokrat Partisi lideri Clegg istifa etti. Halkına seçim öncesi söz verdiği gibi, Muhafazakar Partisi lideri ve Başbakan Cameron, 2017de “ ABde kalalım mıı çıkalım mı”  referandumuna gidecek. Şu anda İngilterede en çok konuşulan konulardan biri bu. Bazı yorumcular, 2017deki referandumda ABden çıkma kararı çıkarsa İngilterenin zarar göreceğini iddia ederken, çoğunluğu temsil ettiği söyelenen kesim ise İngilterenin ABden çıkınca eski “Commonwealth” Büyük Britanyası olarak dünyada daha güçlü bir yer tutacağını iddia etmekte...

 

Cameronun AB konusu dışında bir başağrısı daha var. O da İskoçya...  Seçim sonuçlarından da belli olduğu gibi büyük zafer kazanan İskoç Milliyetçi Partisinin tekrar bağımsızlık referandumu yapması hemen hemen kesinleşti.  Bunu istemeyen Cameron ise İskoçyaya dünyanın hiçbir ülkesinde görülmeyen “ güçler” vereceğini söyledi. Ancak büyük zafer kazanan İskoç Milliyetçi Partisinin lideri Bayan Nicola Stugeonun tekrar bağımsızlık referandumu düzenleyeceğine dair  söylentiler daha şimdiden ön plana çıktı. Görünen o ki İskoçya Birleşik Krallıktan ayrılacak ve bağımsız bir devlet olarak yoluna devam edecek. Ancak İskoçların zaferi dahil, hiçbir gelişme Cameronun müthiş zaferini gölgeleyemez.   

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.