banner913
banner932
banner1012

CAMERON KAZANIRSA


Arman RATİP

Arman RATİP

Okunma 25 Nisan 2015, 13:32

İngilterede 7 Mayıs 2015de genel seçimler yapılacak. Şu andaki anketlere göre, Millibandın İşçi Partisi, Cameronun Muhafazakar Partisinden biraz önde. Üçüncü parti durumunda ise Cleggin Liberal-Demokrat Partisi görünüyor. İngiltere Başbakanı Cameron, seçimi çoğunlukla kazanırsa veya seçimden birinci parti olarak çıkıp Liberal- Demokratlar ile koalisyon hükümeti kurarsa, ABden istediği reformlar gerçekleşse de  gerçekleşmese de, herhalükârda 2017de “ABde kalalım mı, çıkalım mı” referandumunu yapacak. Seçimden İşçi Partisi birinci parti olarak çıkarsa referandum yapılmayacak. İşçi Partisi ABde kalma tercihini çoktan açıklamış. İlginçtir, İşçi Partisi bazen Muhafazakarlar kadar muhafazakar bir parti görünümünde. Solun diğer ülkelerde olduğu gibi pek gücü kalmamış.

Yalnız, İşçi Partisinin  seçimden birinci parti olarak çıkma olasılığı  başka yorumlara da yol açmış. Camerona  göre, İşçi Partisi seçimden birinci parti olarak çıkarsa Scottish National Party (İskoç Milliyetci Partisi ) ile kolaisyon kurabilir ve bu da “tehlikeli” bir gelişme olabilir. “Tehlike” şu :  İşçi Partisi lideri Milliband Scottish National Party ile koalisyon hükümeti kurabilir ve böyle bir gelişme İskoçların, yakın bir gelecekte tekrar Birleşik Krallıktan (Inited Kingdom ) ayrılıp ayrılmama referandumu yapma  olasılığını artırır. Bilindiği  gibi İşkoçyada 2014 yılında yapılan referandumda United Kingdomda kalma kararı çıkmıştı. Halbuki, Muhafazakar Parti  lideri ve Başbakan Cameron İskoç  sorununun 2014de yapılan referandum ile kesin  sonuçlanmış olduğunu  iddia etmektedir. Yani Camerona göre bu sorun kökten  çözümlenmiştir.

Hangi açıdan bakarsanız bakın, İngilterenin 7 Mayıs genel seçimleri her yönüyle ilginç bir seçim olacak. Dünyada, demokratik sistemin belki de en iyi ve güzel bir biçimde çalıştığı İngilterede  böyle ilginç seçimler  geçmişte de çok yaşandı. Bu seçimde en önde gelen konu, İngilterenin  ABde kalıp kalmayacağına ilişkin referandum olasılığı...  Kuşkusuz, Cameronun Muhafazakar Partisi seçimden birinci parti olarak çıkarsa, ABde kalıp-kalmama referandumu 2017 yılında gerçekleşecek. Eğer böyle bir referandum yapılırsa ve eğer halk referandumda ABden çıkma kararı alırsa, İngilterenin bir büyük AB üyesi olarak bu kuruluştan ayrılması önemli bir gelişme olarak tarihe geçecek.

 

Başbakan Cameron, ABden istediği reformlar gerçekleşse de  gerçekleşmese de, seçimi kazandığı takdirde 2017de referandum yapacak. İngilterenin 7 Mayıs genel seçimleri bu açıdan önemli. Seçimde iki büyük partiden  ( Muhafazakar Parti ve İşçi Partisi ) birinin birinci parti olarak çıkacağı kesin...   

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.