banner913
banner932
banner1012

Bitmeyen Senfoni ve Bir Demet Yaşam


M. Erol EKENLEROĞLU

M. Erol EKENLEROĞLU

Okunma 27 Kasım 2018, 15:14

“ Mal ve canınızı koruduğunuz gibi milletlerarası camianın resmen tanıdığı Kıbrıs Cumhuriyeti’ndeki haklarınızı koruyun,Kıbrıs Cumhuriyeti’ni terk etmek, meşruluğunu ve yasallığını Rum’ lara terk etmek olacaktır.” İsmet İnönü

                          Değerli büyüğüm, Başkanım, araştırmacı yazar Sayın Ahmet Göksan’ın, Kıbrıs ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin anlatıldığı ‘Bitmeyen Senfoni’ ve Kıbrıs Türk’ ünün Onur Mücadelesinden, Yakın Dönem Kıbrıs Tarihinin anlatıldığı Bir Demet Yaşam eserinin dördüncüsü de öncekiler gibi önemli ve özel içerikli olarak yayınlandı. Eserin yazarı olan değerli büyüğüm ve Başkanım Sn. Ahmet Göksan’ ı kutluyorum

                          ‘Bitmeyen Senfoni Kıbrıs ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ eseri, başvuru kitabı niteliğindedir. Bu eserde tarihsel süreçte yaşananlar özetlenerek bizlere sunuluyor. Bu eserin  sunuş yazısını sayın Ahmet Göksan’ın 18 yaşındaki torunu Ulaş Göksan yazmıştır. Saf ve temiz duygular ile yazılmış bu sunuş yazısı, eser hakkında bizi aydınlatmaya yetiyor. Bende bu yazıyı sizlere aktararak görüşlerinize sunuyorum: ‘Yazar bu kitabında Kıbrıs hakkında bütün bilgileri yazmıştır. Bu kitap, Kıbrıs halkı ve tarihi için önemli bir kitaptır. Kıbrıs’ın Türkiye için ne kadar önemli olduğu hakkında da çok bilgi bu kitapta mevcuttur. Kıbrıs hakkında bilgi almak isteyenler bu kitabı okuyabilir. Ve ayrıca bu kitabın yazarı benim dedemdir. Onunla onur duyuyorum. Bu kitapta dedemin kendi hayat öyküsü de bulunmaktadır. Yaşamış olduğu sıkıntılar, görmüş, şahit olmuş olduğu olaylar hepsi bu kitabın içinde yer almaktadır. Yeniden söylüyorum. Bu kitap Kıbrıs tarihi için çok önemlidir.’ Sayın Ahmet Göksan’ı, gençlerin ve torunların Kıbrıs konusunda ilgisini ve bilgisini artırdığı için bir kez daha kutluyorum.

                            ‘Bir Demet Yaşam Dört’ eserinde yazar, önemli başlıklarla konulara değinerek, bu güne yönelik yorumlar da yapmıştır.

                           Yazar’ın yaşam öyküsünü okurken Kıbrıs Türk’ünün çekmiş olduğu acıları, eğitim, idari bilgilerini ve sosyolojik, aile yapısını, İngiliz okul müdürünün ve eşinin Türk düşmanlığı ve Rum börekçinin yaptıkları ile Rum’ların Türk’ler hakkında değişmeyen düşüncelerini öğrenmiş oluyorsunuz.

                           Eser’e  katkı yapacağını düşündüğüm ,eseri okuduktan sonra öğrendiğim ve önemli konular üzerine yapmış olduğum tespit ve yorumlarım :

                           Ahmet Ziyaeddin Ratip bey (MAKARNACI), otuz yıl İngiliz’in Tapu Müdürlüğü’nde müdürlük yapmış, İngiliz’ler daireyi Filistin’e taşıyacaklarından emekliye ayrılmış ve Kıbrıs’ta makarna fabrikası kurmuş,okuyunca bana göre gizli kahramanlardan bir tanesidir. Kahramanlık sadece savaşmayla olmuyor. O dönemlerde çaresizlikler içersinde Üretim, sanayi ve ekonomi dalında mücadele edip katkı sağlayanlar da  kahraman olmayı hak ediyor. Yüce Atatürk’ün Ankara Mal müdürlüğü teklifini , karısı ve ailesinin huzuru için kabul etmeyerek Kıbrıs’ta aile düzeni ve kadının yerini bizlere göstermiştir.Açtığı makarna fabrikası ile Kıbrıs Türk’ünün müteşebbis olduğunu ,tembel olmadığını,Rum’ların bu girişimi ortadan kaldırmak için neler yaptığını  buna rağmen mücadele ederek başarılı olduğunu  da göstermiştir.Aydınlıklar içinde olsun.T.C Başbakan ve Cumhurbaşkanlarından Turgut Özal’ın Lefkoşa Atatürk Meydanında” Siz, Sanayi ve Üretimi  ne yapacaksınız, biz size bakarız” diyerek Kıbrıs Türk’lerinin üretmeyen hale gelmesini, insan ister istemez hatırlıyor ve MAKARNACI’nın azmi ve mücadelesini gösteremediğimiz için de üzülüyorum.

                           Makarios’un 13 maddelik Anayasa değişiklik önerisi , Kıbrıs Cumhuriyetinin temeline dinamit koyan önerilerdir.Günümüze gelindiğinde , Rum’lar ile hiçbir zaman birlikteliğin olamayacağının kanıtıdır.Kıbrıs Anayasası, Rum’lar lehine olan bir Anayasadır.Bu şartları bile içlerine sindirememişlerdir.

                          Mr. A. ORTEGA RAPORU, Bugüne kadar yapılmış en geniş içerikli ve tarafsız ortaya konan bir rapordur. Bu konuyla ilgili eser’in yazar’ının bütün yorumlarına katılıyorum.” YIKILIP YAKILAN KÖYLERİN TÜRK KÖYLERİ VE EVLERİ OLDUĞU , SALDIRGANIN RUM TARAFI OLDUĞU VE RUM İDDİALARININ MESNETSİZ (ASILSIZ) OLDUĞUNUN KESİN KANITIDIR:” Raporun en önemli vurgusudur. Günümüzde Kıbrıs Rum’larının Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde Türkiye’den Tazminat istemelerine karşın ,zaman aşımının söz konusu olmadığı bu raporu, gündeme getirerek Kıbrıs Türk’leri de köylerinden nasıl göçe zorlandığı sebepleriyle tazminat davaları açabilirler. Neden bu yapılmaz anlamak ta olanaklı olmuyor. Yazar da bu yönde yorumlar yaparak , bu raporun BM’nin tozlu raflarından indirilerek ne gibi işlemler yapıldığının sorgulanması gerektiğini, siyasi otoritenin bu sorgulama sonucunda Kıbrıs’ın geleceğinin de net olarak belirlenmesinde katkı sağlayacağını kaydediyor.

                           Rahmet ve saygıyla andığımız, Türkiye siyasetinin, İki  önemli insanının, Birincisi İsmet İnönü,ikincisi  Kamuran İnan’ın  söylediklerinden bugün için yorum yaparsam; İsmet İnönü’ nün başlıkta yazdığım sözü, Kıbrıs Türk’ünün Özgürlük ve Mücadele Lideri Dr. Fazıl Küçük’ e yazdığı mektupta dillendirilmiştir.” Mal ve canınızı koruduğunuz gibi Kıbrıs Cumhuriyeti’ndeki haklarınızı koruyun. Kıbrıs Cumhuriyeti’ni  terk etmek, meşruluğunu ve yasallığını Rum’ lara terk etmek olacaktır.” Bu öneri dikkate alınmış olsaydı yazar’ın da  söylediği gibi tanınmamışlık sıkıntısı da yaşanmayacaktı.T.C Milli Demokrasi  partili ve önceki Bakanlarından Kamuran İnan, Kıbrıs Türk ‘ünün Bağımsızlığını ilan ettiği dönemlerde söylemiş olduğu “ Kuzey Kıbrıs’ ta bağımsızlık ilanını reddeden varsa , bu kişiler, büyük kararlar almayı unutmuş olanlardır” sözünden, O zamanlar Rauf R. Denktaş’ ın sunduğu , Bağımsızlık Bildirisinde belirtilen konuların haklı olduğunu anlıyoruz. Bağımsızlık ilan edildikten, KKTC kurulduktan sonra ,bizler de  KKTC’ nin geleceğinin ne olacağına ilişkin çalışmaları, kalıp dışı düşünerek  yaparak ve gerçekleştirerek,  KKTC’ yi sonsuza dek yaşatmalıyız. .

                           Kıbrıs Türk tarihi üzerine soluksuz okuyacağınız ve kafanızda bulunan çoğu soru işaretlerini ortadan kaldıracak Eserler, için değerli büyüğüm, Başkanım Sn. Ahmet Göksan’ı  bir kez daha  kutluyor, yazarın söylemiş olduğu ’Nasıl ki sevgi paylaşıldıkça büyüyorsa bilgininde paylaşılarak büyüyeceğine inanıyorum’ söylemine göre eserlerin, siyasi otorite tarafından yabancı dillere çevrilerek yayınlanmasını,  yazacağını söylediği yaşanmışlıkları ve anılarını da bir an önce bizlerle buluşturmasını ve bizlerinde bu eserleri kütüphanelerimizde bulundurmasını beklediğimi ifade ediyorum.

                          Mutlu, sağlıklı, bilgili ve uyanık olalım.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.