banner913
banner932
banner1012

Birleşik Federal Kıbrıs Cumhuriyeti mümkün değildir


Metin FAHRİOĞLU

Metin FAHRİOĞLU

Okunma 24 Nisan 2015, 15:57

 

1959 Zürih ve Londra Anlaşmalarını ve de 1960 Kıbrıs Cumhuriyetinin kuruluşunu  Enosise  sıçrama tahtası olarak görenler, Kıbrıs Türk halkı ile hiçbir yetkiyi paylaşmak düşüncesinde olmayanlar 21 Aralık 1963de Kanlı Noel saldırılarıyla Akritas Planını devreye koyuyorlardı.

1963-1974 yılları arasında  11 yıl boyunca  Kıbrıs Türk halkı yok edilmek istendi.Silahlı saldırılara ve katliamlara uğradı . Kıbrıs Türk halkına  karşı soykırım  uygulanarak göçe   zorlandı.AkritasPlanında  hangi Türk köyünün  hangi birlik tarafından  imha edileceği ve  hangi toplu mezarlara gömüleceği bile  vardı…

22 Aralık 1963de  Türkelide, 14 Ağustos 1974de  Sandallarda, Muratağada , Atlılarda, 15 Ağustos 1974da Taşkentte  katliamlar yapıldı.

15 Temmuz 1974de Yunan Cuntası desteğinde EOKA B ve RMMO Makaraiosa karşı bir darbe düzenleyerek Kıbrıs Helen Cumhuriyetini ilan ettiler ve Sampsonu Cumhurbaşkanı ilan ettiler.

Anavatanımız Türkiyenin  düzenlediği 20 Temmuz 1974 Barış Harekatı ile Kıbrıs Türk halkı özgürlüğüne kavuştu, anavatanı Türkiye ile bütünleşti, Kıbrısa barış ve huzur geldi.  Kıbrısta oluşturulması düşünülen Federal Devletin kuzey kanadını oluşturmak maksadıyla 13 Şubat 1975de KTFD kuruldu. Ancak uzun süren görüşmelerden bir sonuç alınamaması üzerine Kıbrıs Türk halkı self-determinasyon hakkını kullanarak  KKTCni kurdu.

Günümüzde ; dini, dili , kültürü , ırkı , tamamen farklı olan Kıbrıs Türk ve Rum halkları  neden  birleştirilmeye çalışılıyor.  Bir yanda katliam yapmaya çalışan bir toplum, diğer yandan katliamlardan kurtulmaya çalışan  bir başka toplum var…Peki bu iki toplum neden birleştirilmeye çalışılıyor.!...Yaşanan acı tecrübeler yetmedi mi? Rumlar hiçbir yetkiyi Kıbrıs Türk halkı ile paylaşmak istemiyor.

Rumlar, bırakınız siyasi eşitliği , azınlık haklarını bile  Kıbrıs Türk halkına zor verirler!.. Tıpkı Batı Trakyada   yaşayan Türk kardeşlerimize olduğu  gibi…

Kıbrıs Türk halkı ata yadigarı bu topraklarda   özgür  ve egemen  olarak yaşamak istiyor.

Yeniden  başlatılmak istenen  görüşmeler  Kıbrıs Türk halkının  kaderini belirleyecektir.KKTC yaşayacak mı yoksa   Kıbrıs Türk halkı Rumun azınlığı mı olacak?..Kıbrıs Türk halkı  ucu karanlık bir tünele  sokulmak isteniyor.

Dış güçlerin tamamen kendi menfaatlarını düşünerek başlatmak istedikleri görüşmelerin önü Rumların Enosis  hayalleri nedeniyle kapalıdır. Rum-Yunan ikilisi halen tarihin derinliklerinden gelen Megali İdea hayali ile yaşıyorlar.   BM Genel Sekreterinin Özel Danışmanı Eide tamamen rol yapıyor, çevreye umutlar saçıyor.  Neymiş efendim aklı sonra  tarafları masaya oturtmayı başarmış!... Taraflar masaya otursa ne yazar!...Yoksa görüşülmedik konu var da biz mi bilmiyoruz?

Rum; Kıbrıs Türk halkının self-determinasyon hakkını, siyasi eşitlik ve egemenlik halklarını , 1959-1960 Anlaşmalarıyla elde ettiği kazanımlarını tanıyor mu? Anavatanımız Türkiyenin garantörlük haklarına saygı duyuyor mu ?.  Kıbrısta eşit ve egemen bağımsız iki devletin varlığını kabul ediyor mu?... Bu dediklerimizi kabul ediyorsa masaya oturalım, konuşalım. Bağımsız ve egemen iki devlet birbirini karşılıklı olarak tanısın , görüşmeler bir anlaşma ile sonuçlansın ….En kısa yoldan Kıbrısta adil ve kalıcı barış sağlayalım.  İyi komşuluk münasebetleri içinde  yan yana barış ve huzur içinde yaşayalım .  egemen devletlerimizi yan yana yaşatalım, diyoruz….

Liderimiz Dr. Fazıl Küçük,”Biz Türkler , kendimize tanıdığımız  hakları başkalarına da  ayni derecede tanıyan bir milletiz. Hiçbir millete   ve topluma  karşı kin ve garez beslemeyiz diyordu. (1955)

Anastasiadisin tek egemenlik, tek devlet , tek vatandaşlık , tek uluslar arası temsiliyet edebiyatı ile Kıbrıs sorununda bir anlaşmaya varılamaz.  O halde 1968den beri devam eden ve bir sonuç alınamayan görüşmelere yeniden başlamanın bir anlamı yoktur. Masada oturduğumuz sürece de  KKTCnin tanınması ve tanıtılması ertelenmiş oluyor!...

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk : “Alınmış egemenlik hiçbir neden ve  şekilde bırakılamaz” demişti.  “Hiçbir neden uğruna  vatan  topraklarından vazgeçilemez”. Bir anlaşma uğruna KKTCden vazgeçilemez…

Liderimiz Dr. Fazıl Küçük “Yolumuz Kemalizm yoludur. Bizler büyük Atamızın izinden yürümeye ant eden Türk çocuklarıyız”  diyordu .(1945)

 Bu gerçeği hiçbir zaman unutmayalım !...Bu gerçekler göz ardı edildiği gün  gelecek olan çözümle ; tarihimize ve  şehitlerimize  en büyük  haksızlık yapılmış olacaktır. En azından 1950li yıllardan beri  Türk halkının  dik bir duruşu vardır. Kıbrıs Türk halkı gerilere gidemez…

Bosna Hersek, Hırvatistan, Slovenya, Makedonya, Karadağ ve Kosova  örnekleri varken KKTCnin tanınmasını büyük güçlerin engel olmasının nedeni anlaşılamıyor!…

Günümüzde Kıbrıs sorununun temelinde olan kavga eşitlik ve egemenlik mücadelesidir.Bu kavga uzun yıllardan beri devam ediyor ve edecektir.Kıbrıs Türk halkı self-determinasyon hakkını kullanarak bugünlere gelmiştir.Kıbrıs Türk halkı bağımsız ve egemen devletinden ve de anavatanımız Türkiyenin etkin ve fiili garantisinden vazgeçmeyecektir….

Bosna Hersek, Hırvatistan, Slovenya, Makedonya, Karadağ ve Kosova  örnekleri varken KKTCnin tanınmasını büyük güçlerin engel olmasının nedeni anlaşılamıyor!…

 

Kıbrıs Türk halkını kendilerine eşit bir halk olarak görmeyene  Rumlarla herhangi bir ortaklık devleti kurulamaz, hele Rumların “Birleşik  Kıbrıs” hayalleri  hiç gerçekleşemez….

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.