banner913
banner932
banner1012

Bir dargın, bir barışık!


Adnan IŞIMAN

Adnan IŞIMAN

Okunma 12 Ocak 2020, 20:39

Osmanlı İmparatorluğunun on sekizinci yüzyılın ikinci yarısında gözden çıkardığı Kıbrıs adasındaki Türklerin varlığının Türkiye için önemi fiili olarak Cumhuriyette, Demokrat Parti döneminde başladı. 
O güne kadar “Türkiye nin başına yeni bir Hatay sorunu açmam” yaklaşımı içindeki hükümetlerin tutumunun aksine, Demokrat Parti nin önde gelen isimleri, rahmetli Adnan Menderes ve Fatin Rüştü Zorlu nun duyarlılığında,  1958 de Rumların, önce İngiliz sömürgesine daha sonrada Türklere karşı katliamlara girişen  Eoka ya karşılık Türk Mukavemet Teşkilatı kurduruldu.
Zurih ve Londra anlaşmalarıyla Kıbrıs Cumhuriyetinin % 70 e karşı % 30 ortaklığı konumu yine DP döneminde gerçekleşti ve iyi, kötü bir devlet doğdu.
Olayların başlangıç dönemlerine yeniden girmek, tarihin derinliklerini deşmek istemiyorum!
Geçen yıllar içinde Kıbrıs Türkü adadaki varlığını sürdürebilmek adına çok melanetlere katlandı.
Malum 1974 harekatları yaşandı, değişik isimlendirmelerden sonra nihayet  dünyanın tepkisine ve ambargolarına rağmen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kuruldu.
Dünya ile direk bağlantıları kopartılan, Rum kesiminin ve Yunanistan ın düşmanca tutumları sonrasında her başlıkta dünya tarafından haklılığı alenen ortada olmasına rağmen dışlanan Kıbrıs Türkleri oldu.
Bu arada Türkiye den gelen göçmen akımlarıyla neredeyse nüfusu üçe katlandı. 
Nüfus yoğunlaşmasıyla birlikte eğitimdir, sağlıktır, alt yapıdır, devletin temel unsurlarıdır, harcamalar o denli arttı ki yerel gelirler cari harcamaları dahi karşılayamaz duruma geldiğinden Türkiye her dönemde yardım elini uzattı.
İşte son yıllarda Türkiye den yapılan para yardımı akışı KKTC deki iktidarda olanlarla Türkiye yi yönetenler arasındaki zıtlaşmalardan dolayı sekteye uğradı.
Para akışındaki durağanlık zıtlaşan siyasilere değil başta Türkiye den aktarılan göçmenler başta olmak üzere halkta sıkıntılar yarattı, yaratmaya da devam ediyor.
İşte geçtiğimiz gün Başbakan Ersin Tatar ve Başbakan Yardımcısı Dış İşleri Bakanı Kudret hocanın apar topar Türkiye ziyareti bundandı. 2019 protokolünden sarkan 170 milyonun serbest kalmasının sağlanmasıydı.
Akdeniz de yaşanan gelişmelerden sonra KKTC nin Türkiye için anlamı daha ileri boyutlara taşınmış durumdadır.
Adada yaşayan Türklerin varlığı Türkiye nin hak sahipliliğinin en büyük nedeni olmakla birlikte zengin Hidrokarbon yatakları, Yunanistan ın, Israil ve bücür Güney Kıbrıs ın Akdeniz i parselleme sevdaları, Türkiye yi kendi sahillerine hapsetme amaçları işin rengini daha da değiştirmiş durumda.
Bütün bunlar dikkate alındığında KKTC nin Türkiye nin himayesine, Türkiye nin ise KKTC nin varlığına muhtaç olduğu gerçeği ortaya çıkar.
KKTC ekonomisinin denetim altında, kör kuyuları ortadan kaldırarak yüzdürülmesi için seferberlik anlayışı içinde kolların sıvanması kaçınılmazdır.
Ada da bunun olabilmesi için ise yönetim sisteminde değişikliklere gidilmesi şarttır!
Hele Türkiye yi yönetenler ile KKTC nin bir dargın, bir barışık olması Mehter yürüyüşlerini andırdığından bir arpa boyu yol kat edilmesi imkansızdır.
Bilmem anlatabildim mi?
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.