banner913
banner932
banner1012

Yeni Bir İnsan Türü Bulundu: Homo Naledi

banner1020

2015’te Güney Afrika Cumhuriyeti’nde, Johannesburg yakınlarında bir mağarada bulunan Homo Naledi, bilim dünyasını oldukça heyecanlandırmıştı.

banner974
Yeni Bir İnsan Türü Bulundu: Homo Naledi

banner971

 

“Yeni bir insan türü daha doğrusu insanların atalarından olduğu düşünülen yeni bir tür Homo Naledi.” Buluşu yapan ekibin başındaki Paleoantropolog Prof. Dr. Lee Rogers Berger‘e göre insanların kökeniyle ilgili teorileri kökünden değiştirebilir.

Fosiller, Johannesburg’un hemen dışında, Sotho dilinde “yıldız” anlamına gelen “dinaledi” chamber (İng: rising star chamber) ismindeki mağarada bulunduğu için türe de Homo Naledi adı verilmiş. Mezar olarak kullanılan bu alanda 15 kişiye ait 1500’ün üzerinde fosil parçası bulundu.

Homo naledi, modern ve ilkel özelliklerin tuhaf bir karışımına sahip.

Küçük modern bir insana benzer oranlara sahip bir vücudun üzerinde yer alan, maymun benzeri küçük bir beyne sahip. Omuzları, gövdesi ve ağaçlara tırmanırken kolaylık sağlayan kıvrımlı parmakları maymunların kini andırıyor. Ayakları ise kayda değer biçimde insanlarınkine benziyor. ilk bulunduğunda 1-1.9 milyon yıl gibi bir tarihlendirme yapılmıştı. ancak son çalışmalarda bu 250-300 binlere kadar geldi. Lakin halen tarihler üzerindeki tartışma da sürüyor.

Fakat yalnızca görünüşlerinden yola çıkarak fosillerin yaşını tahmin etmek oldukça riskli bir hareket. Evrim geçirerek modern özellikler edinmiş bir iskelette de ilkel bir atanın kalıntılarına rastlamak mümkün olabilir.
Fosiller ilk tahminlerden çok daha yeni, veya düşük bir olasılıkla da çok daha eski olabilir.

Tarihi belirlenebilen volkanik kül katmanları, Doğu Afrika’daki birçok ünlü insan buluntusunun yaşını ortaya çıkarmaya yardımcı olmuştu.
Tıpkı 3,2 milyon yaşında olan ünlü iskelet Lucy gibi.
Buna karşılık Güney Afrika’da bulunan bu fosillerin yaşını belirlemek oldukça güç. Genelde fosillerin yaşı, aynı alanda bulunan nesli tükenmiş hayvan türlerinin kemiklerine bakılarak belirleniyor. Ancak Homo naledi‘nin bulunduğu mağarada bir baykuş kemiği ve birkaç kemirgen dişi hariç hiçbir hayvan kemiğine rastlanmadı.

Bazı bilim insanları, kemiklerin yaşı belirlenmeden bu buluşların bilim açısından fazla değer taşıyamayacağını söylüyor.

Rising Star Mağarası Bir Mezarlık Mıydı?

Mağarada hayvan kemiklerine rastlanmaması, mağaranın yüzeyden kolayca ulaşılamadığı anlamına geliyor olabilir.
Kemiklerin bulunduğu mağaraya 90 metreden daha uzun, dönemeçli, daracık bir geçitten geçtikten sonra oldukça dar bir yarık aracılığıyla ulaşılıyor.

Bu da kemiklerin sahibi olduğu düşünülen en az 15 bireyin o mağaraya nasıl ulaşabildiklerinin sorgulanmasına yol açıyor. Berger’in ekibinin bu konuda öne sürdüğü fikir şüpheyle karşılandı.

Berger ve çalışma arkadaşları mağaradaki cesetlerin, diğer Homo nalediler tarafından yarıktan bilerek aşağı atıldığını öne sürüyor. Eğer bu gerçekse bu insanların ölülerini daracık tünellerde taşımış, bu süreçte de yollarını aydınlatabilmek için mutlaka meşale veya benzeri aletler kullanmış olmaları gerekiyor. Birçok bilim insanına göre bu, ancak bir gorilinki kadar büyük bir beyni olan bir canlı için fazla karmaşık olabilir.

Herkesin hemfikir olduğu bir konu var: Mağarada daha keşfedilmeyi bekleyen çok şey var. Bulunan kemiklerin büyük çoğunluğu yalnızca bir metrekarelik bir çökeltiden çıkarıldı ve ilk araştırmalara göre daha yüzlerce, hatta binlerce kemik çıkarılmayı bekliyor olabilir. Ve kazı çalışmalarına hemen devam etmeden önce ekip, birkaç farklı deneysel yöntemle kemiklerin yaşını belirlemek istiyor.

Bu esnada da bilim insanları bulunan kemik sayılarına bakarak, gelmiş geçmiş en önemli fosil keşiflerinden birinin ne anlama geliyor olabileceğini anlamaya çalışacak.

Peki Homo Naledi soyu nasıl tükendi?

Henüz “Homo Naledi“nin homo sapiens ile aynı dönemde yaşayıp yaşamadığını kesin olarak bilemiyoruz. Dolayısıyla homo sapiens ile savaştıklarını söylemek henüz mümkün değil. Aydı dönemde yaşamış olsalar dahi savaştıklarına dair bir kanıt söz konusu değil. Bir türün soyunun tükenmesi için birçok sebep var. Naledinin soyunun tükenmesi de bu sebeplere bağlı olabilir. Neandertal’in soyunun tükenmesi için de birçok sebep vardı. Sapiensin soykırım yapması en zayıf hipotezlerden biri.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.