banner913
banner932
banner1012

'Kızıl gezegen'de şaşırtan keşif

banner1020

Mars’taki yaşamı yok ettiği düşünülen toksik kimyasallar nedeniyle Mars misyonlarının geleceği ile ilgili kaygılar var.

banner974
'Kızıl gezegen'de şaşırtan keşif

banner971

Yeni araştırmalara bakılırsa, uzaylıları bulma şansımız gittikçe azalıyor.  Yeni bir araştırma, Mars yüzeyinin, perklorat adı verilen ve UV ışığı altında bakterileri yok eden toksik kimyasal bileşikler içerdiğini gösteriyor.  Bulgular, Mars'ın düşünülenden daha yaşanılmaz olduğu anlamına geliyor. Bu bulguların Mars misyonlarında negatif bir şekilde etkileyebileceği düşünülüyor. 

Araştırmacılar, gelecekteki görevlerin Mars’ta hayat bulabilmeleri için yeraltında derin kazılar gerçekleştirmesi gerekileceğini söyledi. Edinburgh Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, Mars yüzeyinde perkloratlar tespit ettikten sonra gezegenin yaşanabilirliğini sorgulamaya başladı. Bu kimyasalların etkisini anlamak için araştırmacılar, uzay araçlarında yaygın bir bakteri olan Bacillus subtilis üzerinde perkloratlar ile deneyler gerçekleştirdi. Araştırmacılar, laboratuvarda UV ışını ile Mars yüzeyine benzer koşullar yaratarak magnezyum perkloratla deneyler gerçekleştirdi. Bu koşullar altında magnezyum perkloratın tüm bakterileri öldürdererek, ‘bacteriocidal’ bir hal aldığı tespit edildi. 

Bacillus subtilis adlı bakteri, magnezyum perklorat ile etkileşime geçince birkaç dakika içinde canlılığını yitirdi. Araştırmacılar Mars yüzeyindeki diğer iki bileşen demir oksitler ve hidrojen peroksit ile beraber bakteri ölümünün 10 kat artış görebileceğini açıkladı. 

Bu bulgular, bir süredir toksik etkilerinin fazlalığından şüphelenilen Mars yüzeyinin hücreler için çok tehlikeli olabileceğini ortaya koyuyor. 

Edinburgh Üniversitesi'ndeki araştırmayı yöneten Jennifer Wadsworth, MailOnline'a verdiği bir demeçte, "Perkloratlar insanlar için tehlikeli olabilir, bu kimyasalları Mars’taki yaşam alanlarından uzak tutabileceğimizden emin olmalıyız. Mars hakkında çok fazla bilgimiz olmadığı için, UV ışınları ve perkloratların yüzey katmanlarını hangi derinlikte etkileyeceğini tam olarak bilemiyoruz. Eğer çeşitli tip (klorit veya hipoklorit gibi) perkloratlar çevreye yayılmışsa, yaşanılmaz bölge sandığımızdan daha geniş olabilir. Öyleyse, potansiyel bir yaşanabilir alan bulmak için biraz derine kazmamız gerekebilir" dedi. 

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.