banner913
banner932
banner1012

Çok kıyafet almak iklimi etkliyor

banner1020

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, "Ne kadar çok kıyafet alırsak, arabaya binersek, et yersek, lamba yakarsak o kadar çok iklim değişikliğine neden oluruz." dedi.

banner974
Çok kıyafet almak iklimi etkliyor

banner971

Kurnaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sıcaklıkların dünya genelinde ortalamaların 1,6 derece üzerinde olduğunu bildirdi.

Mevsimlerin kaymadığını ancak baharın biraz kısaldığını dile getiren Kurnaz, "Bu da iklimin aşırılaşmasının bir göstergesi. Bahar eskiden 3 ay yaşanırken, artık 1-2 ay yaşanabiliyor." diye konuştu.

Atmosfere bol miktarda karbondioksit salındığı için iklim değişikliklerinin yaşandığını belirten Kurnaz, salınan karbondioksidin, iklimde sert geçişlere yol açtığını ifade etti.

Uzun süre kuraklığın ardından birden sağanak görülebildiğini anlatan Kurnaz, "Karın ardından ertesi gün güneşin açıp, sıcaklığın 25 derece olması gibi sert geçişler var." dedi.

"BİR PANTOLON DAHA ALMAK İÇİN DÜŞÜNMEMİZ GEREKİYOR"

"Üstümüze giydiğimiz bir pantolon dahi, korkunç şekilde karbondioksit salımı demektir." ifadesini kullanan Kurnaz, şunları kaydetti:

"Bunu üretmek için korkunç su ve karbondioksit salımı oluyor. Mesela pantolon pamuksa, bunun için tarlada tarım yapıyorsunuz, traktör kullanıyorsunuz. Pamuğu alıp fabrikaya götürüyorsunuz, orada işliyorsunuz, oradan pantolon üretiyorsunuz. Pantolonu dükkana getiriyorsunuz, ışıklarınız, ısıtmanız var. Bunların hepsini koyduğunuzda, evinize varana kadar çok ciddi bir karbon maliyeti var. Dolasıyla bir pantolon daha ekstradan almak için düşünmemiz gerekiyor. Gerçekten bu kadar karbondioksidi salmaya değer mi?"

Alışveriş merkezlerinde "bir alana bir bedava ya da yarı fiyatına" şeklinde kampanyaların yapıldığına işaret eden Kurnaz, giyilmeyecek kıyafetlerin alınmaması gerektiğini vurguladı. Kurnaz, bu tür yaklaşımlarla bile iklim değişikliği konusunda tedbir alınabileceğini bildirdi.

"METAN, KARBONDİOKSİTTEN 25 KAT DAHA KÖTÜ BİR SERA GAZI"

Kurnaz, Türkiye'nin, dünyada en çok cep telefonu değiştirilen ülke olduğunu söyledi. Ortalama 6 ayda bir cep telefonu değiştirildiğini belirten Kurnaz, normalde aynı cep telefonuyla 2-3 yıl idare edilebileceğini anlattı.

Mümkün olduğunca toplu taşıma araçlarının kullanılması gerektiğini belirten Kurnaz, fazla et tüketiminin de havaya daha fazla karbondioksit gönderilmesine neden olduğunu ifade etti. Kurnaz, büyükbaş havanların çok ciddi miktarda metan saldığını, bunun da karbondioksitten 25 kat daha kötü bir sera gazı olduğunu dile getirdi.

Kurnaz, "Ne kadar çok kıyafet alırsak, arabaya binersek, et yersek, lamba yakarsak o kadar çok iklim değişikliğine neden oluruz." değerlendirmesinde bulundu.

"2017, GEÇEN YILA GÖRE DAHA SERİN OLACAK"

Prof. Dr. Kurnaz, toplum olarak iklim değişikliği konusunda bilinçlenilmesi gerektiğini ifade etti.

Bu senenin, 2016'ya göre daha serin olacağını kaydeden Kurnaz, "2016 tarihteki en sıcak yıldı. 2017 o kadar sıcak olmayacak. Belki tarihteki ikinci ya da üçüncü en sıcak yıl olabilir." diye konuştu.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.