banner913
banner932
banner1012

Barış kazansın da; Verilen sözler ne olacak?


Fevzi BEYAR

Fevzi BEYAR

Okunma 14 Şubat 2019, 23:04

Önümüzdeki ay 19 Mart’ta Pile - Beyarmudu arasındaki ara bölgede (Buffer Zone)  önemli bir etkinlik yer alacaktır.Peace & Sport isimli örgütün himayelerinde Pile’de“Barış için Spor” sloganıyla iki toplumlu spor etkinliği düzenlenecek. KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Kıbrıs Cumhurbaşkanı  Nikos Anastasidis’in de katılacağı etkinlikte Mağusa Türk Gücü ile Nea Salamina futbol takımları karşı karşıya gelip sembolik bir maç yapacaklar.

Böylesi etkinlikleri yararlı ve iki toplumu kaynaştırma adını olumlu adımlar olduğuna yürekten inanıyoruz. Ne var ki böylesi etkinliklerin, hem de ayni isim ve slogan altında eskiden yaşanmış olduğunu, Rumlar’ın (Nea Salamina’nın) sözlerinde durmayarak Kuzey’deki rövanş maçına gelmedikleri sporseverlerin hafızalarındadır. Yenicamililer, hala Nea Salamina’nın verdiği sözü tutmalarını beklemektedirler! Barış ve dostluk tek taraflı olmaz. Sözünde durmayan kişilere Kıbrıslılar ne der bilirsiniz!

26 Mart 2005 yılında Larnaka Ammochostos Stadında zamanın Başbakanı Ferdi Sabit Soyer,  Gençlik ve Spor Bakanı Özkan Yorgancıoğlu ile zamanın Kıbrıs Cumhurbaşkanı Christofyas’ın birlikte izleyip nutuk attıkları o anları, çok iyi anımsıyor ve rövanş karşılaşmasının gerçekleşmemesinin üzüntüsünü hala yaşıyor ve soruyoruz: Sözünde durmak bu kadar zor mu?

Büyük bir olaymış gibi aksettirilen, iki Cumhurbaşkanı (Akıncı – Anastasiadis) Monako Prensi Albert gibi ünlülerin katılacağı Pile’deki bu sportif organizasyon, 2005 yılında Salamina ile Yenicami’nin Larnaka’daki karşılaşmasından daha mı önemli ve anlamlıdır sizce?

Nea Salamina Başkanı Thoukis Thoukidou organizasyonla ilgili olarak “Kıbrıs ve barış kazansın” demesi güzel olmasına güzel de, verilen sözlerin yerine getirilmemesine ne diyecek acaba? Larnaka’daki maçın rövanşı bir mil ilerideki yüzde yüz Kıbrıs Türk koçanlı Beyarmudu (Pergama) Stadında oynaması daha makbul olmaz mıydı yani? Hem Kuzeye gelinerek verilen söz yerine getirilir hem de Türk ve Rum izleyiciler iç içe oturarak tribünlerdeki yerlerini alır rahat bir maç izlerlerdi! Larnaka’daki maçta emniyeti Rum, Beyarmudu’ndaki emniyeti de Türk, polisleri sağlar ‘mukabiliyet’ (eşitlik) korunmuş olurdu. Kıbrıs’ta barış ve dostluk; eşitlik  ve verilen sözlerin yerine getirilmesiyle olur. Öyle değil Sayın Thoukidou.

Cumhurbaşkanımız Sayın Mustafa Akıncı, Pile’deki bu organizasyonu düzenleyen Peace & Sport örgütüne, beklenen RÖVANŞ karşılaşmasını anımsatmaya ne der acaba?

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.