banner913
banner932
banner1012

Avustralya'lı bir 'anne' nin Atatürk'e gönderdiği mektup


Metin FAHRİOĞLU

Metin FAHRİOĞLU

Okunma 19 Mart 2016, 09:29

Avustralyanın başkenti Canberrada Mustafa Kemalin bir anıtı ve Çanakkale Şehitlerinin anısına kurulan bir ağaçlık vardır. Anıtta  Mustafa Kemale ait 1934 yılında yazılan bir mektup yer almakta ki yüksek bir kişiliğin tüm izlerini taşımaktadır.

Sanmıyorum ki, dünya tarihinde bir ülke  lideri çıkıp da böylesi bir konuşma yapmış olsun ve bu derece yüksek maneviyatla gerçek bir  medenilik örneği göstersin.

Okuyalım tekrar, Atatürk nasıl sesleniyor ANZAKların  ruhlarına ve annelerine :

“Bu memleketin toprakları üzerinde  kanlarını döken İngiliz , Fransız, Avustralyalı , Yeni Zelandalı , Hintli kahramanlar!

Burada , dost bir vatanın  toprağındasınız. Huzur ve sükun içinde   uyuyunuz. Sizler Mehmetçikle  yanyana, koyun, koyunasınız.

Uzak diyarlardan  evlatlarını   harbe gönderen analar!

Gözyaşlarınızı dindiriniz. Evlatlarınız  bizim bağrımızdadır, huzur içindedir ve rahat uyuyacaklardır. Onlar bu topraklarda canlarını  verdikten sonra  artık bizim  evlatlarımız  olmuşlardır.”

Bu kez Avustralyalı bir anne de  Mustafa Kemalin  mektubuna karşılık bir mektup yazar;

“Gelibolu topraklarında  yitirdiğimiz evlatlarımızın acısını  alicenap  sözleriniz  hafifletti, gözyaşlarımız dindi.

Bir anne olarak  bir güzelim teselli verdi. Yavrularımızın  sonsuz uykularında  huzur içinde  dinlendiklerinden hiç şüphemiz kalmadı.

Majesteleri kabul buyururlarsa  , bizler de size  “Ata” demek istiyoruz. Çünkü yavrularımızın  mezarları başında  söylediğiniz sözler  , ancak   bir öz babanın  sözleri gibi yüce.

Evlatlarımızı bir baba gibi kucaklayan Büyük Ataya  bütün anneler adına sevgi ve  şükran, saygıyla”

Her okuduğumda  tüylerimi diken diken eden  , gözlerimi yaşartan  bu iki  mektuba  ilişkin  Haber  Türk Muhabiri Ergur Altanın  kaleminden çıkan  harika bir yorumu da paylaşmak istiyorum;

Bir yanda kendi yurdu, kendi insanına  karşı savaşıp da ölen askerleri şehit olarak, kahraman olarak , ana  kuzusu gencecik bir evlat olarak gören Mustafa Kemal, bir yanda  , oğlu belki de hiç gitmek istemediği bir savaşa  sürüklenen , oğlunun  ardından  bağrına ateş düşen bir annenin Mustafa Kemalin mektubundan duyduğu teselli, merhamet  ve saygı….

Bir yanda babalığın  yüceliği, bir yanda anneliğin…

Bir amansız savaşın, bir tarifsiz yiğitliğin sonunda  ne Mustafa Kemalde  bir kin , ne de  oğlu Çanakkalede , gurbette ölen  bir annede düşmanlık…

Savaşın  üzerine tesis edilmiş bir sulh , bir   ferahlık yayan  o güzel  anneye ve babaya….

Bugün 18 Mart . Tüm Çanakkale  Şehitlerimizi , bize karşı  savaşanlarla  birlikte  Mustafa Kemal  gibi saygıyla anıyorum.

Bir sulh yazısıdır bu; Çanakkaleden yola düşen bir özgürlük, direniş ve insanlık yazısı….

Mustafa Kemalin  ve o güzel annenin dostluğunu ,  empatisini ve  o hoyrat , sızılı zamanlarda dahi her türlü dayatmalardan uzak sakince  sulhunu özlüyorum ben….

 

Kaynak: Nurdan Muradoğlu, hhtps://trtr.facebook.com/notes/Avustralyalı-bir-annenin-atürke-gönderdiği-mektup

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.