banner913
banner932
banner1012

ARTAN BOŞANMALAR, DAĞILAN KKTC AİLE YAPILARI VE ZALİM BANKALARIMIZ


Ahmet İşcan

Ahmet İşcan

Okunma 05 Mayıs 2017, 11:11

Dünyada  bir  çok , ülkenin , faiz uygulamalarını  araştırırken  özellikle  çeşitli

Avrupa Birliği ülkeleri ile Amerika Birleşik Devletlerinin çeşitli eyaletlerinde

Bir çok örnek uygulamanın olduğunu görebilmekteyiz.  Bu ülkelerde, faiz tavan

sınırlaması  uygulaması , kabul  görmüş, önemli bir özelliktir. Kredi faiz oranlarına

baktığımızda ise ülkelerin ezici çoğunluğunda, tek haneli faiz rakamları ile tüketiciye çeşitli şekillerde  krediler  verilmektedir.

Ülkemizdeki duruma gelince önemli aksaklıkları tespit edebiliyoruz. KKTC’de

faiz belirleme yetkisi Cumhuriyet Meclisindedir. Ancak gelin görün ki  yasama  ve  yürütme  görevi için halktan yetki alan  Milletin vekilleri  bu  faiz  belirleme yetkisini  KKTC  Merkez  Bankasına devretmiştir.  Merkez Bankası da dünyadaki  kapitalist  düzenin  uygulandığı  sistem  olan  faizlerin  serbest  piyasada belirlenmesi  modelini  seçmiştir.

 Bu anomaliyi  yüksek idare mahkememiz düzelterek  meclisin  uhdesinde olan  bu yetkinin  sınırsız  olarak  Merkez Bankasına  devredilemeyeceği  hükmüne  varmıştır.

 Var olan mahkeme kararına rağmen meclisimiz hiç bir şey  yapmayarak

faizlerin çift haneli rakamlar ile olabildiğince insanımızın  canını  yakmasına

adeta  göz  yummuştur.

 Bankaların tüketiciye vermiş olduğu kredilerdeki faiz

oranlarının denetimsiz bir şekilde kalmasına adeta seyirci kalınmış, borç, alacak

ilişkilerinde deyim yerindeyse insanların bankalar vasıtası ile zulme

uğratılmasına çanak tutulmuştur.

 Bunun  sonucu  olarak ta mazbata mağdurlarının  çoğalması  gerçeği  ortaya çıkmıştır. Yüksek faizler yanında tüketicilerin almış olduğu kredilere ek olarak bankaların  hizmet  karşılığı   adı  altında  çeşitli  masrafları (sigorta,dosya)  ve diğerleri  olmak  üzere ek  külfetler yaratılarak  banka  müşterisi  adeta  sağmal inek gibi  iliklerine kadar sömürülmektedir.

Sorunun bütününü görebilmek için var olan sistemi analiz etmek gerekmektedir.

Sistemi oluşturan parçalar ise

1- Yasa yapıcı-               KKTC Meclisi

2- Uygulayıcı –              Hükümet ve Merkez Bankası

3- Adalet Sistemi -       Yargı Mahkemeler ve icra kurulu

4- Finans Sektörü-       Bankalar

Bu dört ana yapı ekseninde konuyu değerlendirdiğimizde meclisimiz  yıllar geçmesine rağmen  hala   gerekli  yasal  mevzuatı   yapmamış ve  insanımız acımasız   şekilde yüksek  faiz  altında  ezdirilmiştir.  Yüksek idare mahkememiz bu konu ile ilgili iptal kararı  vermesine  rağmen  cenaze  ortada  kalmış  ne  meclis ne de  Merkez Bankası  bu  cenazeyi  kaldıramamışlardır.

 Mahkemelere intikal eden durumlar yıllarca sürmüş veya bilinçli sürdürülmüş yıllar itibari ile faizler katlanarak  bankaların alacakları  ödenemez  rakamlarla  şişirilmiştir.

Her zaman  örnek  aldığımız Türkiye  Cumhuriyeti  bile bu yüksek faiz zulmüne son verebilmiştir.   Bu yaşadığımız durum aslında gerçek bir travmadır.

Meclis, hükümet ve diğer paydaşlar eli ile yaratılan ortak bir travmadır.  Eğer önlem alınmaz ise  bu gidişle  bu faiz  anlayışı  ile   boşanmalar artacak ,en önemli kurum olan aile yapıları çatırdayacaktır.   Ve en nihayetinde de  topyekün   olumsuz, sosyal  olaylar  ülkemizde  cereyan  edecektir.

HATTA   CEREYAN  EDİYORDUR…

             MESAJ  KUTUSU

Sayın  Rağıp Öztüccar, Gönyeli ilkokulu  mudürü  olarak bugün  sabah  saatlerinde  küçük  bir  trafik  kazası  geçirmişsiniz.  Çok  şükür ki   sadece  araçlarda  hafif  hasarlar  oluştu.  Çok  geçmiş  olsun .

Sayın  İzzet  Aydın,  Eski  kurt  sendikacı  olarak  çok  yoğun  günlerden  geçtiğiniz  söylenmektedir. Özellikle  yeni  yatırımlar  için ekibinizle  kollektif   çalışmalarınızın  sonucu   merak  edilmektedir.

Sayın  Zeki Çeler, KKTC  tarihinde  ilk  kez cumhuriyet  meclisi  kronik  Kıbrıs  konusu  dışında   trafik  konusuyla   ilgili  olağanüstü  birleşim  gerçekleştirdi. Bunda  sizin  payınız   çok  büyüktür.

Sayın Ersin Tatar , Cumhuriyet  meclisindeki  olağanüstü  trafik  konulu  birleşimde  konuşmanız  çok sertti.  Sizi  ilk  kez  bu  kadar  sinirli   ve  sıkıntılı  görmüşler…

Sayın  Nurcan Çiftçi,  YDP  Kadın  kolları  genel  başkanı  olarak  sahaya  indiğiniz  görülmektedir. Herkes  biliyor ki   kadınlar   olmadan  hiç  bir  işte  başarı  sağlanamaz.

Sayın  Halil Şıranlı , Deneyimli  bir  basın   camiasının   mensubu  olarak   ülkemizdeki  basın,  yayın  organlarının  işlevselliği  hakkında  neler  düşünüyorsunuz?  Görüşlerinizi  paylaşmanız  beklenmektedir.

Sayın  Buray  Büsküvütçü , MDP  Genel  sekreteri  olarak  çıktığınız  basın, yayın  organlarındaki  performansınız   gayet  yüksek  görülmektedir. Bir  çok  hususta   net  olmanız size  artı  olarak  dönecektir.

Sayın  Meral-  Mustafa  Çakmak,  Çifti  olarak 28  nisan  Cuma  günü  biricik  kızınızın  düğününde  çok  mutlu  ve  gururluydunuz.  Genç    yiğenlerimize   bizlerde  ömür  boyu  mutluluklar  dileriz.

Sayın Reşat  Akar , Diyalog  ailesi  olarak özellikle   kırsal  kesimdeki  insanımızın  adeta sesi , soluğu  oldunuz. İlk  kez  o  bölgedeki  yurttaşlarımız  kendi  seslerini  duyurma  fırsatı  yakalamışlardır.

Sayın  Abdulvahap Baz , Epey  süredir  sizin  sesinizi  duyamayan  arkadaşlarınız  merak  etmektedirler.  Öncelikle  sağlığınız  yerinde  ise  sorun  yoktur. Sonuçta  siz  girişimci  bir  işadamısınız.Yoğunluk  bundan  olsa  gerek.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.