banner913
banner932
banner1012

Suudi Arabistandan Yemene ani saldırı

banner1020

Operasyona 100 savaş uçağı ve 150 bin asker ile katılan Suudi Arabistan, 10 ülkeden oluşan koalisyonun, kayıplara karışan Yemen Cumhurbaşkanı Abdurrabu Mansur Hadiyi desteklemek için harekete geçtiğini açıkladı....

banner974
Suudi Arabistandan Yemene ani saldırı

banner971

Operasyona 100 savaş uçağı ve 150 bin asker ile katılan Suudi Arabistan, 10 ülkeden oluşan koalisyonun, kayıplara karışan Yemen Cumhurbaşkanı Abdurrabu Mansur Hadiyi desteklemek için harekete geçtiğini açıkladı. Hadiyi El Kaideyle mücadelede önemli bir müttefik olarak gören ABD de operasyona lojistik yardım ve istihbarat desteği yaptığını duyurdu. Operasyonda şu ana kadar en az 25 sivil hayatını kaybetti.

Yemende Şii Husilerden oluşan Ensarullah Hareketinin başkent Sananın ardından Taiz ile liman kenti Adeni de ele geçirmesi ve Devlet Başkanı Abdurrabu Mansur Hadinin Adeni terk ederek kayıplara karışmasının ardından Suudi Arabistan Yemene hava saldırısı düzenledi. Gece saatlerinde kameraların karşısına geçen Suudi Arabistanın ABD Büyükelçisi Abdül bin Ahmet el Cubeyir, dört Körfez ülkesinin de aralarında bulunduğu 10 ülkenin operasyona katıldığını söyledi. Ülke ismi belirtmeyen Büyükelçi operasyondan önce ABDye danıştıklarını ancak Washington yönetiminin Yemene yönelik saldırıya katılmadığını söyledi.

Radikal gruplarla başa çıkabilmek için Yemen hükümetini desteklemek gerekiyor diyen el Cubeyir, kayıplara karışan Cumhurbaşkanı Hadiyi desteklediklerini ve Husi hedeflerini vurduklarını açıkladı.



100 SAVAŞ UÇAĞI VE 150 BİN ASKER

Dubai merkezli El Arabiya televizyonu, Suudi Arabistanın Yemendeki Şii Husilere yönelik operasyona 100 savaş uçağı ve 150 bin asker ile katıldığını bildirdi.

Al Arabiyanın haberinde, Suudi Arabistanın yanı sıra Mısır, Fas, Ürdün, Sudan, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Bahreynin de operasyona destek verdiği, Mısır, Pakistan, Ürdün ve Sudanın olası bir kara harekatına hazır oldukları belirtildi.

EN AZ 25 SİVİL ÖLDÜ

Operasyonda, Sanadaki Daylami hava üssündeki uçaksavar bataryaları ile dört savaş uçağının etkisiz hale getirildiği, Sananın güneyindeki Husilere ait askeri kampların da vurulduğu ifade edildi.

AFPye konuşan bir sivil savunma kaynağı, Suudi Arabistanın Sanadaki hava saldırılarında en az 13 sivilin hayatını kaybettiğini söyledi. Kaynak, yedi evin yıkılmasına neden olan saldırılarda ölenler arasında kadın ve çocukların da olduğunu, enkaz altında başka kişilerin de olabileceğini belirtti.

Anadolu Ajansı ise sivil can kaybını 25 olarak duyurdu. Husilere ait el Mesire televizyonu Sanadaki tüm sağlık personelinin acilen hastanelere gelip görev başında olmalarını istedi.

Operasyon sürerken, Hadiye bağlı güçlerin Adendeki uluslararası havalimanının kontrolünü tekrar ele geçirdiği bildirildi.

İRANA İZİN VERMEYİZ


Suudi uçaklarının Sanayı bombaladığı belirtilirken, Büyükelçi El Cubeyir, kara operasyonun da sinyalini verdi. Cubeyir ilerleyen dakikalarda Suudi Arabistan ordusunun başka varlıklarının da harekete geçebileceğini söyledi.

Dün Husilerin Adende ilerleyerek havaalanını kontrol altına almalarının ardından Suudi Arabistan sınıra asker yığmıştı. Suudi Arabistan daha önce İranı Ensarullah Hareketi üzerinden Yemeni kontrol altına almaya çalışmakla suçlayarak buna izin vermeyeceğiz açıklaması yapmıştı.

Yemen sınırına dev bir duvar ören ve Kızıl Denizdeki donanma üssünü takviye eden Suudi Arabistan, Yemen saldırısını da BMnin ve Arap Birliğinin Hadi yönetimini destekleyen kararlarına dayandırdı. Yemen Dışişleri Bakanı Riyad Yasin Abdullah da Arap Birliğini Husilere müdahale etmeye çağrırken, Devlet Başkanı Hadinin ülkeyi terkettiği iddialarını yalanladı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki de, saldırıdan hemen önce Hadinin Adendeki konutundan kaçtığını doğruladı, Husilerin ilerleyişini kabul edilemez olarak nitelendirdi.

Ensarullah Hareketi, Yemene Suudi müdahalesi başlamadan hemen önce, dış müdahale isteyen Hadiye tepki gösterdi. Katar televizyonu El Cezireye konuşan Ensarullah Hareketi Sözcüsü Muhammed el-Buheyti böyle bir hamlenin kaosa neden olacağını söyledi. Ensarullah Hareketi, Hadinin kendilerine karşı savaşta Halk Komiteleri adı altında El Kaidenin Yemen kolu olan Ensaruş- Şeriayı kullandığını iddia ediyor.

Yemenin devrik lideri Ali Abdullah Salihin de emrindeki güçleri, Ensarullahla birlikte halefi Hadiye karşı savaştırdığı belirtiliyor.

Suudi Arabistan ordusu, 2011de Kral Halife yönetimine karşı isyanların patlak verdiği Bahreyne de müdahale etmişti.

ABDDEN LOJİSTİK VE İSTİHBARAT DESTEĞİ

ABD, Başkan Barack Obamanın emri doğrultusunda Yemene askeri operasyon düzenleyen ülkelere lojistik yardım ve istihbarat desteğinin sağlandığını duyurdu.

Beyaz Saray, Suudi Arabistan ile KİK üyelerinin Yemene yönelik düzenlediği askeri operasyon konusunda yazılı açıklama yaptı.  Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Bernadette Meehan imzasıyla yapılan açıklamada, ABD yönetimin Husilerin seçilmiş hükümete yönelik askeri eylemlerini sert bir şekilde kınadığı bildirildi.

HUSİLERDEN TEPKİ

Ensarullah Hareketi, Yemene Suudi müdahalesi başlamadan hemen önce, dış müdahale isteyen Hadiye tepki gösterdi. Katar televizyonu El Cezireye konuşan Ensarullah Hareketi Sözcüsü Muhammed el-Buheyti böyle bir hamlenin kaosa neden olacağını söyledi. Ensarullah Hareketi, Hadinin kendilerine karşı savaşta Halk Komiteleri adı altında El Kaidenin Yemen kolu olan Ensaruş- Şeriayı kullandığını iddia ediyor.

Yemenin devrik lideri Ali Abdullah Salihin emrindeki güçlerin de Ensarullahla birlikte halefi Hadiye karşı savaştırdığı belirtiliyor.

Suudi Arabistan ordusu, 2011de Kral Halife yönetimine karşı isyanların patlak verdiği Bahreyne de müdahale etmişti.

HADİ, ABD İÇİN KİLİT ÖNEME SAHİP

Yemende Eylül ayından bu yana başkent Sananın kontrolü Husilerdeydi. Ocak ayında Sanadaki cumhurbaşkanlığı sarayını ve birçok hükümet binasını basarak ele geçiren silahlı Husi milisler, ABDnin El Kaideyle mücadelede önemli bir müttefik olarak gördüğü Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi ve Halid Mahfuz Bahhahı istifaya zorlamıştı.

İran destekli Husilerin ev hapsinde tuttuğu Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi geçen ay Sanadan kaçarak, ülkenin güneyindeki Aden kentine gitmişti.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.